ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

EY și Institutul pentru Finanțe Internaționale: Securitatea cibernetică rămâne un risc major pentru băncile europene, pe fondul escaladării tensiunilor geopolitice

12 Februarie 2024   |   BizLawyer

• 82% dintre managerii de risc (Chief Risk Officers sau CRO) din Europa consideră securitatea cibernetică cel mai mare risc pentru companii în 2024 • 71% dintre managerii de risc europeni sunt preocupați de conflictele cibernetice între state, pe fondul escaladării tensiunilor geopolitice • Principalele riscuri emergente pentru următorii cinci ani în sectorul bancar: riscurile climatice (76%), IA și machine learning (53%) și sistemele informatice depăşite (47%)

Sursa: Pixaby

 
 
Securitatea cibernetică reprezintă principalul motiv de îngrijorare pentru managerii de risc (Chief Risk Officers sau CRO) din sectorul bancar european pentru al doilea an consecutiv, conform studiul despre gestionarea riscurilor bancare, realizat de EY și Institutul pentru Finanțe Internaționale (IFI).

Studiul analizează informații colectate de la 17 mari bănci europene și a constatat că 82% dintre managerii de riscuri consideră securitatea cibernetică cea mai mare amenințare la adresa organizației lor în următoarele 12 luni (față de 73% la nivel global). Un procent de 71% consideră că amenințarea conflictelor cibernetice între state este din ce în ce mai reală.

Mediul geopolitic dificil îi determină pe managerii de risc din băncile europene să fie preocupați de sancțiunile globale și reziliența operațională, iar 82% dintre ei consideră că riscurile geopolitice vor crește în acest an.


Gelu Gherghescu, Markets leader, EY România: „Tensiunile geopolitice, anticiparea rezultatelor alegerilor, continuarea războiului în Europa și creșterea tulburărilor în Orientul Mijlociu adaugă volatilitate unui mediu economic deja dificil. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că atât de mulți manageri de risc (CRO) identifică și în acest an riscul cibernetic ca fiind cel mai important. Tot din sondaj reiese faptul  că poziția de CRO a  dobândit multe fațete noi, managerii de risc trebuind azi să își asume mai multe roluri pentru a putea identifica toate posibilele riscuri ce amenință organizația și pentru a le gestiona și raporta eficient".

Cătălina Dodu, liderul departamenului de Consultanţă, EY România, și Cybersecurity Leader EY South Cluster: "Cel mai eficient mod de a ne apăra împotriva amenințărilor cibernetice este prin creșterea continuă a rezilienței operaționale. În acest sens, Legea UE privind reziliența operațională digitală (DORA) joacă un rol esenţial, permițând companiilor să reducă întreruperile, să se adapteze la riscuri din ce în ce mai complicate și să promoveze o stabilitate și o securitate sporite la nivel intern".

Riscurile climatice reprezintă cel mai mare risc emergent pentru băncile europene

Când au fost întrebați despre riscurile semnificative din următorii cinci ani, aproape trei sferturi (76%) dintre managerii de risc din sectorul bancar european au declarat că riscul climatic reprezintă cea mai mare amenințare emergentă la adresa operațiunilor, comparativ cu 56% la nivel mondial. La mică distanță în topul riscurilor, cu 53% din mențiunile respondenților se clasează riscul legat de inteligența artificială și machine learning. Un procent de 47% dintre respondenți au indicat în topul riscurilor emergente sistemele informatice depăşite.

Managerii de risc din sectorul bancar european consideră că schimbările climatice prezintă un nivel de risc atât de mare, încât mai bine de jumătate dintre participanții la studiu (59%) sunt de părere că acest subiect impune atenția nemijlocită a consiliului de administrație.

Multiplele aspecte ale riscurilor climatice pe termen scurt în domeniul bancar, cum ar fi imperativele de raportare pe termen scurt, sunt încă de descoperit de către managerii de risc. În ansamblu, rezultatele sondajului arată că managerii de risc recunosc nevoia urgentă a unei mai bune înțelegeri și a asumării de acțiuni în privința riscurilor climatice și eforturi sporite pentru a elimina aceste decalaje.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 494 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...