
Fechet: Cred că România este ţara cu cele mai multe strategii pe cap de locuitor; marea problemă este că nu există “fallow-up”
11 Octombrie 2023
AgerpresEl a afirmat că, în unele situaţii, lipsesc lucruri concrete care să facă tranziţia de la teorie, adică de la legislaţie, la practică.
România are nevoie de măsuri care să sprijine modul concret în care este implementată o strategie, prin măsuri sancţionatoare, acolo unde există o neconformitate, sau prin orice alt tip de măsuri, astfel încât "să reuşim să împingem din spate, toată economia", a declarat miercuri ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la o conferinţă despre economia circulară.
"Strategia în sine nu este suficientă. România la capitolul strategii, fie că discutăm de strategia de adaptare, de schimbări climatice, planuri de acţiune, cred că suntem ţara cu cele mai multe strategii pe cap de locuitor - şi marea problemă în legătură cu toate aceste documente este că nu există "fallow up". (...) Toată lumea, teoretic, după ce citeşte documentul ştie ce are de făcut, însă cred că marea problemă este legată de modul în care ne asigurăm că acea strategie este pusă în aplicare. Cred că aceasta este principala provocare, că ţine de Ministerul Mediului, că ţine de alte ministere, cred că marea artă este aceea de a veni cu o legislaţie subsecventă care, prin măsuri care să sprijine modul concret în care implementăm strategia, prin măsuri sancţionatoare, acolo unde există o neconformitate sau prin orice alt tip de măsuri - să reuşim să împingem din spate toată economia, fie că discutăm despre sectorul public, fie că discutăm despre sectorul privat şi fie încurajându-i, fie penalizându-i, să ne asigurăm că de la an la an ne uităm pe hârtie şi avem nişte cifre concrete", a menţionat Mircea Fechet, la conferinţa "Economia circulară, de la bune intenţii la practică".
El a afirmat că, în unele situaţii, lipsesc lucruri concrete care să facă tranziţia de la teorie, adică de la legislaţie, la practică.
"Dacă discutăm despre repararea echipamentelor electrice şi electronice, ne tot chinuim. Acum vreo 4 ani am încercat să scriu un ordin de ministru care să reglementeze acest proces. Am fost şi în câteva astfel de facilităţi de mini-laboratoare de reparaţie, după care ne-am împotmolit cu ordinul de ministru. Cred că suntem singura ţară din lume care reglementează repararea şi reutilizarea echipamentelor electrice şi electronice, dar în continuare ne lipsesc lucruri concrete care să facă tranziţia de la teorie, adică de la legislaţie, la practică, pentru că ne aflăm exact în aceeaşi situaţie de acum 5 ani, de acum 7 ani, în care echipamentele zac, unele dintre ele foarte bune spre a fi refolosite, prin tot felul de hale industriale şi alte astfel de fabrici de reciclare, multe ajung tocate, multe ajung valorificate, dar foarte puţine ajung să fie reintroduse în economie", a mai spus ministrul.
Totodată, el a subliniat că finanţarea reprezintă una dintre cele mai bune metode de încurajare a procesului de trecere la economia circulară.
"Fie că discutăm despre programe ce ar putea fi finanţate din fonduri de mediu, fie că discutăm despre acele fabrici de reciclare despre care tot discutăm, ce urmează să le finalizăm din PNRR, cred că o modalitate de a împinge din spate tot acest proces este finanţându-l", a adăugat Fechet.
Pe de altă parte, el a subliniat că economia circulară este un concept relativ nou şi, probabil, greu de înţeles pentru foarte multe persoane.
"Ciudăţenia economiei circulare este aceea că, în timp ce România a evoluat atât de mult în atât de multe domenii, dacă discutăm despre sistemul sanitar, dacă discutăm de infrastructură, de produs intern brut pe cap locuitor, despre orice indicator economic şi nu numai, vom constata că, raportat la nivelul pe care România îl avea în anii 1990, faţă de modelul la care suntem astăzi, există un progres formidabil. (...) Dacă discutăm despre economia circulară, lucrurile au evoluat pe dos pentru că, în anii 1990 eram campioni probabil la refolosirea lucrurilor, la repararea lor, chiar şi în materia ambalajelor de băuturi, pentru că aţi amintit despre sistemul Garanţie-returnare. Aveam un astfel de sistem pentru că eu încă îmi amintesc cum duceam sticlele la punctul de colectare şi recuperam câte 2 lei pentru fiecare sticlă. Din acest punct de vedere cred că am fi fost un exemplu de bună practică privind circularitatea, deşi este foarte adevărat că o făceam de nişte raţiuni şi nişte nevoi specifice acelor ani de tristă amintire, însă nimic nu ne opreşte, cu atât mai mult cu cât avem toată această încărcătură istorică, să redevenim o ţară pionier la capitolul circularitate", a punctat ministrul.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4158 / 19135 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | De vorbă cu Mirel Rădescu, fost procuror, cel care modelează strategic direcția departamentului de Corporate Investigation și White-Collar Crime al firmei Popescu & Asociații: „Experiența mea în investigarea fraudelor și a criminalității economice mi-a oferit o perspectivă unică asupra modului în care funcționează mecanismele economice și financiare complexe. În ultimul an am gestionat câteva dintre cele mai provocatoare cazuri din carieră”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...