ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

AREI: Analiza sectorului de construcții și tranzacții imobiliare arată că Bucureștiul și-a diminuat semnificativ contribuția la PIB-ul României

11 Octombrie 2023   |   BizLawyer

Declinul, care readuce contribuția Capitalei la nivelul similar anului 2010, vine pe fondul blocajului administrativ local și al incertitudinii privind dezvoltarea urbanistică.

 
 
Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI) își exprimă îngrijorarea cu privire la evoluția situației economice a industriei de profil, care afectează deopotrivă interesele legitime ale Statului și ale societății în ansamblu. După cum arată datele studiului de impact ce analizează activitatea companiilor din sectorul de construcții și tranzacții imobiliare, aceste dezechilibre s-au accentuat în contextul pierderilor veniturilor fiscale generate de incertitudinea strategiei de dezvoltare urbanistică, dar și a blocajului administrativ existent din Capitală.

Analiza cifrelor oficiale ale sectorului, așa cum reies ele din dinamica societăților ce activează în construcții și tranzacții imobiliare, în baza situațiilor financiare depuse la ANAF în perioada 2010-2022, indică o stare de fapt inedită în ultimii 3 ani fiscali încheiați, printr-o scădere abruptă a încasărilor la buget, care au revenit anul trecut la recordul negativ minim din 2010.

Astfel, incertitudinea și lipsa de predictibilitate generate de blocajul instituțional din Capitală au condus la o reducere semnificativă a contribuției Bucureștiului în formarea PIB, detaliate în graficele de mai jos, urmare a exodului multor companii internaționale și a scăderii masive a operațiunilor celor existente.

Din informațiile publice analizate de AREI, expuse analitic în graficele de mai jos, prejudiciul provocat atât agenților economici, cât și bugetului, se constată pe mai multe dimensiuni: 

1.    ponderea Municipiului București în formarea PIB la nivel național a scăzut în anul 2022 la 29,8%, același procent din anul 2010, comparativ cu 37% înregistrat în anul 2019.

2.    veniturile companiilor din construcții și tranzacții imobiliare active în București au încetinit la un alt minim istoric, de doar 5%, pe parcursul anului 2022, pe sfert față de dinamica din cele mai mari 10 județe din aceleași sectoare, a căror medie este de 18%. Scăderea veniturilor impactează, evident, toată industria de pe orizontală, afectând locurile de muncă, reducând încasările bugetare și crescând cheltuielile sociale.

3.    profitul net al acelorași firme respectă trendul negativ, avansul din București fiind de numai 6%, față de media județelor mari ale țării, a căror creștere medie este de 22%. Această contractare a beneficiilor se reflectă direct și proporțional în impozitele datorate și plătite bugetelor locale și bugetului central.

4.    avansul investițiilor realizate pe parcursul anului 2022 în București de către companiile active în sectoarele analizate a reprezentat doar 8% din baza de active, mult sub media de 21% înregistrată de companiile din cele mai mari 10 județe din sectoarele analizate. 

De asemenea, principalele concluzii ale analizei efectuate aduc în prim-plan următoarele aspecte:

     Industriile Construcțiilor și Tranzacțiilor Imobiliare au contribuit cel mai mult la revenirea economiei la nivel național după impactul Covid-19 și al războiului declanșat de Rusia în Ucraina (+103.207 job-uri suplimentare, +87 mld. lei venituri, +70 mld. lei solduri active fixe, +62 mld. lei capitaluri proprii);

     Contribuția Construcțiilor și Tranzacțiilor Imobiliare la formarea PIB este semnificativă (14-16% în ultimii 10 ani și 18,5% în 2022);

     Principala vulnerabilitate este dimensiunea redusă în contextul unui grad de îndatorare foarte ridicat (aproape 70%) și al scăderii numărului de autorizații de construcții emise (8 din 10 companii sunt expuse riscului de insolvență);

     Descurajarea investițiilor pe termen lung, reducându-se la minimul istoric dimensiunea acestora, raportat la baza de active (cauzată de incertitudinea generată de climatul urbanistic instabil și blocajul administrativ din București).

Referindu-se la dinamica actuală resimțită la nivelul sectorului de dezvoltări imobiliare și construcții din România, Dennis Selinas, Președintele Consiliului Director AREI a precizat: Au apărut noi provocări legate de autorizarea unui cadru de lucru contextual, mai ales în București, care este din ce în ce mai neclar, lipsit de stabilitate și de previzibilitate. În lumina celor de mai sus, dar mai ales în actualul context fiscal-bugetar, exprimăm speranța unor actualizări ale politicilor publice, menite a tempera această tendință negativă”.


 

 

 

 

 

 


 

Despre AREI

Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI) este singura asociație românească din domeniul imobiliar, care reunește cei mai importanți investitori imobiliari, acoperind întregul spectru al industriei: clădiri rezidențiale, clădiri de birouri, spații comerciale și logistică.

Misiunea AREI este de a reprezenta, promova și proteja interesele investitorilor imobiliari din România, cu un accent special pe consolidarea cooperării dintre autoritățile relevante și investitori.

Prin acțiunile și implicarea constantă în toate demersurile de politici publice cu impact asupra industriei de real estate, dar și asupra economiei în ansamblu, AREI a reușit să devină o voce relevantă a mediului de afaceri din România, un partener de discuție și de colaborare, având o contribuție substanțială în procesul de consultare publică. AREI își propune să funcționeze ca un organism dinamic, în continuă creștere și reinventându-se la cerințele pieței și ale membrilor săi. AREI sprijină parteneriatele relevante între membrii și partenerii asociației, înțelegând importanța creării unui standard ridicat de activitate, care să fie respectat de toți membrii organizației.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4161 / 19137
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | De vorbă cu Mirel Rădescu, fost procuror, cel care modelează strategic direcția departamentului de Corporate Investigation și White-Collar Crime al firmei Popescu & Asociații: „Experiența mea în investigarea fraudelor și a criminalității economice mi-a oferit o perspectivă unică asupra modului în care funcționează mecanismele economice și financiare complexe. În ultimul an am gestionat câteva dintre cele mai provocatoare cazuri din carieră”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...