ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

GfK TEMAX: Piaţa electro-IT a crescut cu 2,6% în primele 9 luni, la 2,27 miliarde euro

14 Noiembrie 2019   |   AGERPRES

În trimestrul al treilea, piaţa electro-IT a crescut cu peste 3%, în special datorită sectorului telecom.

 
 
Piaţa românească de bunuri de folosinţă îndelungată a atins 2,27 miliarde euro în primele nouă luni din 2019, reprezentând o creştere de 2,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, iar cel mai mare sector al acestei pieţe, cel de telecom, a marcat o creştere de 2%, atingând valoarea de 989 milioane euro, conform Raportului GfK Temax, dat publicităţii joi.

Electrocasnicele mari (MDA) au avut vânzări de 471 milioane de euro, cu aproape 10% în plus faţă de ianuarie - septembrie 2018. Sectorul de electronice (CE) a înregistrat, de asemenea, o performanţă bună, de plus 4%, atingând valoarea de 325 milioane euro. Cea mai mare rată de creştere a venit însă de la electrocasnicele mici (SDA), cu un plus de 11%, până la valoarea de 165 de milioane euro.


IT-ul a continuat să scadă, cu 9,5%, coborând la 287 milioane euro. Aceeaşi evoluţie descendentă a fost înregistrată şi în cazul echipamentelor de birou (OE), sector care a pierdut aproape 5% din valoare în primele nouă luni din 2019, atingând pragul de 23 milioane de euro. În acelaşi trend descendent intră şi sectorul de aparate foto digitale, cu o scădere de 7,6% şi 15 milioane euro în vânzări absolute.

În trimestrul al treilea, piaţa electro-IT a crescut cu peste 3%, în special datorită sectorului telecom. Valoarea totală a pieţei de electro-IT a fost de 839 milioane de euro. Vânzările de telecom au atins 366 milioane euro, reprezentând o creştere de 6,6% comparativ cu trimestrul al treilea din anul precedent.

Electrocasnicele mari au adus vânzări de 189 milioane de euro, în creştere cu 3,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2018. Sectorul electronicelor a fost relativ stabil, cu un plus de doar 0,5% şi o valoare de 111 milioane euro, în timp ce zona de IT şi-a continuat panta descendentă şi în T3, cu o scădere de 8,2%, până la valoarea de 100 milioane euro, iar cel al electrocasnicelor mici a crescut cu peste 9%, până la valoarea de 61 milioane euro. Vânzările de echipamente de birou au închis trimestrul uşor pozitiv, 0,2%, şi opt milioane euro în vânzări absolute. Camerele foto au continuat să scadă, cu 4,6%, la 5 milioane de euro.

În sectorul telecom, creşterea în primele nouă luni a continuat să fie adusă de fablete (telefoane smart cu display mai mare de 5,6 inch), care şi-au majorat vânzările cu peste 91%, atingând valoarea de 806 milioane euro. Core wearables (ceasuri smart, brăţări inteligente etc) au marcat un salt de peste 57%, până la valoarea de 29 milioane euro, în timp ce vânzările de căşti de telefoane au crescut cu peste 22%, până la 25 milioane de euro. Telefoanele mobile clasice (cu display mai mic de 5,6 inch) au scăzut într-un ritm alert, cu aproape 75%, coborând la 129 milioane de euro. Cu toate acestea, segmentul reprezintă încă peste 10% în vânzările sectorului de telecom, se arată în raport.

La electrocasnicele mari, frigiderele şi-au majorat vânzările cu 13% în primele nouă luni, atingând 144 milioane de euro. Frigiderele reprezintă aproximativ 30% din valoarea sectorului de electrocasnice mari.

Următoarele ca importanţă sunt maşinile de spălat rufe, cu 136 milioane de euro şi o majorare de aproape 13% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Segmentul de aparate de gătit (aragazuri şi cuptoare) a avansat cu peste 3%, până la 70 de milioane de euro, în timp ce vânzările de plite incorporabile s-au majorat cu 3,5%, până la 26 milioane de euro.

Segmentul uscătoarelor de rufe şi-a continuat traiectoria ascendentă, cu un plus de peste 35%, până la valoarea de 10 milioane de euro. Şi categoria maşinilor de spălat vase a fost una cu rată mare de creştere, de 23%, şi o valoare absolută a vânzărilor de 24 milioane de euro.

O performanţă bună au avut şi cuptoarele cu microunde, plus 12% şi 17 milioane de euro, în timp ce hotele au avut o evoluţie mai modestă, de doar +1% şi 17 milioane de euro.

Pe o pantă descendentă la nouă luni s-au aflat congelatoarele, în scădere cu 9%, până la 28 milioane de euro.

În cazul produselor electronice, cu o pondere de 88% din valoarea categoriei de electronice, televizoarele au avut o evoluţie pozitivă şi în primele nouă luni din 2019, de 6%, până la 285 milioane de euro.

"Cea mai bună evoluţie vine însă de la boxe, cu o creştere de 17,6% şi 6 milioane de euro în vânzări absolute, în timp ce vânzările de boxe portabile au crescut uşor, +0,7%, până la 10 milioane de euro", se menţionează în raport.

Camerele video au scăzut în ritm accelerat, mai bine de 35%, până la valoarea de 3 milioane de euro, în timp ce vânzările de căşti s-au diminuat cu aproape 13%, până la valoarea de 2 milioane de euro. Consolele de jocuri au fost în aceeaşi zonă de scădere accelerată, cu -16%, până la 15 milioane de euro, la fel ca şi sistemele home cinema, care au atins o valoare de 6 milioane de euro, cu un procent mai puţin faţă de primele nouă luni din 2018.

În sectorul IT, în primele nouă luni, cele mai importante categorii, computerele şi laptopurile, au marcat scăderi severe de peste 26% şi, respectiv, peste 5%, până la valori de 45 şi 161 milioane de euro. Tabletele au continuat şi ele curba descendentă, cu o diminuare de 17%, până la valoarea de 28 milioane de euro. Tastaturile au scăzut cu 3% până la 8 milioane de euro, la fel ca şi monitoarele, care au înregistrat o uşoară diminuare de vânzări, de 0,7%, până la 28 milioane de euro.

Au crescut puternic vânzările de camere web, +20,6% şi 7 milioane de euro, urmate de mousi (pointing devices) cu un uşor plus de 0,7%, până la 28 milioane de euro.

La electrocasnice mici, cu o rată de creştere de 134%, categoria de aparate de călcat verticale cu aburi s-a bucurat de cea mai bună performanţă în primele 9 luni, deşi vânzările absolute s-au menţinut la o valoare relativ mică: 3 milioane de euro.

Pe locurile următoare s-au aflat friteuzele, cu o creştere de peste 79% şi o valoare de 2 milioane de euro şi espresoarele de cafea, care au atins 29 milioane de euro în vânzări şi un plus de aproape 27% faţă de perioada similară din 2018.

Cea mai importantă categorie din sector, aspiratoarele, şi-a majorat vânzările cu mai bine de 18%, la 47 milioane de euro. Aparatele de uscare şi coafare a părului s-au bucurat şi ele de performanţe foarte bune: 12,6% pentru aparatele de uscat părul şi 5 milioane euro în vânzări absolute, 5% pentru aparatele de coafat şi 11 milioane de euro şi 2% pentru aparatele de tuns şi 4 milioane de euro.

Vânzările de fiare de călcat s-au majorat cu peste 6%, până la 17 milioane de euro, în timp ce cele de aparate de bărbierit au crescut cu 6%, până la 19 milioane de euro.

În zona de performanţă negativă, storcătoarele de fructe au marcat un declin de aproape 28%, până la 4 milioane de euro, aparatele de gătit şi-au diminuat vânzările cu peste 4%, până la 19 milioane de euro, iar maşinile de tocat au scăzut cu peste 2%, până la 7 milioane de euro.

În cazul echipamentelor de birou, valoarea vânzărilor de imprimante a scăzut cu aproape 6% în intervalul ianuarie - septembrie 2019, faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, atingând 23 de milioane euro.

Pe de altă parte, în sectorul foto, vânzările de camere foto digitale au scăzut cu 7,6% în primele nouă luni din 2019, până la 15 milioane de euro.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2195 / 12953
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat fondatorii în vânzarea Te-Rox Prod. RTPR a anunțat 7 tranzacții de M&A în ultima lună
Pandemia a generat mandate complexe pentru avocații din practica de Healthcare & Pharma de la Wolf Theiss. Ileana Glodeanu (Partener): Continuăm să fim implicați în câteva tranzacții în sfera biotech și anticipăm câteva mișcări în piață, atât în Pharma, cât și în Healthcare
Studiu CMS: Companiile din Europa Centrală și de Est sunt interesate de oportunitățile „verzi” oferite de Inițiativa „Belt & Road”. Varinia Radu, Partner CMS România: Investitorii chinezi și-au exprimat interesul pentru finanțarea și construirea proiectelor feroviare în România, a celor de infrastructură mare, dar și in domeniul energiei regenerabile
Dubla impozitare și ignorarea prescripției de către Administrația Fondului pentru Mediu, confirmate definitiv ca nelegale de către ICCJ într-o cauză în care avocații D&B au asistat cu succes un contribuabil în disputa fiscală
Clifford Chance, avocații băncilor în ultima emisiune de eurobonduri pe 2020. Ministerul Finanţelor a împrumutat 2,5 mld. € de pe pieţele externe
Presiunea bugetară din ce în ce mai mare va obliga statul să caute soluții pentru creșterea încasărilor. Cum lucrează echipele specializate în soluționarea problemelor legate de fiscalitate de la Popescu & Asociații, ce mandate primesc și ce sfaturi le dau clienților în această perioadă
În spatele scenei, alături de echipa de litigii de la CMS România, a cărei activitate a continuat la turație maximă în perioada crizei medicale. Horia Drăghici, Partener coordonator al practicii: Profilul activității contencioase a rămas în general neschimbat, remarcabilă fiind consolidarea poziției noastre în disputele strategice, ceea ce a generat o creștere a activității și a veniturilor
Situație “excepțională” în arbitrajul ICSID legat de Roșia Montană. Tribunalul admite o „nouă cerere” introdusă de reclamanți, cu mai multe variante de obținere a unor compensații
O nouă rundă de promovări la MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații. Trei avocați fac un pas înainte în carieră
Cum lucrează performanta echipă de litigii fiscale a firmei Reff și Asociații|Deloitte Legal și ce sfaturi oferă clienților intrați în vizorul Fiscului. Mihnea Galgoţiu-Săraru, Partener: E posibil să vedem un fenomen ce se manifestă deja în Europa, al investitorilor privați care solicită daune de la stat pentru măsurile restrictive, pe motiv de discriminare, lipsă de proporționalitate sau absenţa unor măsuri compensatorii corespunzătoare
„The Lawyer European Awards 2020”: 4 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans” | TZA și Popescu & Asociații, pe lista scurtă a premianților. ZRVP concurează, din nou, la titlul „European litigation team of the year”
MPR Partners a asistat J. Christof E&P Services SRL, societate deținută de Christof Industries Global, în notificarea transfrontalieră a unei concentrări economice privind servicii externalizate, în România și Serbia
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...