
Green Tech International a debutat pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti
07 Februarie 2025
AgerpresAcţiunile se tranzacţionează sub simbolul bursier GREEN.
Green Tech International a marcat, vineri, debutul tranzacţionării acţiunilor sale pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), fiind prima companie care se listează la bursă anul acesta, după alte patru listări de emisiuni de obligaţiuni ce au avut loc în luna ianuarie, informează un comunicat al BVB.
"Ne bucură recenta listare a companiei Green Tech la bursă, fapt care ne arată că piaţa de capital reprezintă un aliat de încredere în atingerea unor obiective măreţe, strâns legate de sustenabilitate. Green Tech doreşte să exploateze apele geotermale pentru a produce energie electrică şi termică, pe lângă scopul balneo-terapeutic al resurselor. Susţinerea acestei iniţiative din partea bursei este o dovadă de maturitate şi responsabilitate faţă de economia locală şi, deopotrivă, faţă de mediul înconjurător. Anul acesta deja a început în forţă în ceea ce priveşte grija pentru sustenabilitate a emitenţilor, după o listare de emisiune de obligaţiuni corelate cu obiective de sustenabilitate, iar acum se alătură Green Tech, care va schimba modul în care ne raportăm la energia geotermală", a declarat directorul general al BVB, Adrian Tănase.
"Ne bucură recenta listare a companiei Green Tech la bursă, fapt care ne arată că piaţa de capital reprezintă un aliat de încredere în atingerea unor obiective măreţe, strâns legate de sustenabilitate. Green Tech doreşte să exploateze apele geotermale pentru a produce energie electrică şi termică, pe lângă scopul balneo-terapeutic al resurselor. Susţinerea acestei iniţiative din partea bursei este o dovadă de maturitate şi responsabilitate faţă de economia locală şi, deopotrivă, faţă de mediul înconjurător. Anul acesta deja a început în forţă în ceea ce priveşte grija pentru sustenabilitate a emitenţilor, după o listare de emisiune de obligaţiuni corelate cu obiective de sustenabilitate, iar acum se alătură Green Tech, care va schimba modul în care ne raportăm la energia geotermală", a declarat directorul general al BVB, Adrian Tănase.
Acţiunile se tranzacţionează sub simbolul bursier GREEN.
"Green Tech International a intrat în piaţa de capital din România cu obiectivul de a deveni un furnizor de top de soluţii energetice sustenabile pentru a sprijini decarbonizarea sectoarelor critice din UE, în special centrele de date, horticultura sustenabilă şi sistemele de termoficare urbană. Prin proiectele planificate, ne propunem să reducem emisiile de CO2 cu peste 500.000 de tone anual. Pe măsură ce ne extindem în aceste sectoare, reducerea de CO2 este aşteptată să depăşească 1 milion de tone pe an. Oferim soluţii de energie termică ecologică adaptate sectoarelor cu cerere energetică ridicată, operând unul dintre cele mai mari portofolii de sonde geotermale din UE. În următorii trei ani, intenţionăm să investim 500 de milioane de euro în proiecte inovatoare, inclusiv producţia alimentară cu emisii zero, centre de date sustenabile şi sisteme de termoficare urbană fără emisii de carbon", a afirmat, la rândul său, directorul general al Green Tech International, Horia Pitulea.
Intermedierea ofertei şi debutul la bursă al Green Tech International pe Piaţa Reglementată s-a realizat cu sprijinul Swiss Capital. IPO-ul premergător listării la bursă a acţiunilor companiei a avut loc în perioada 19 - 30 decembrie 2024.
Conform prospectului, Green Tech International îşi propune să-şi consolideze prezenţa în industrii care oferă sinergii optime, precum producţia sustenabilă de alimente, termoficarea urbană şi soluţiile de răcire pentru centrele de date.
Ca exemplu, compania îşi propune să investească, printre altele, în dezvoltarea Parcului Geotermal Agroindustrial în Călimăneşti, Vâlcea, utilizând circa 23,5 MW de energie geotermală pentru termoficarea oraşului Călimăneşti, depozite frigorifice şi instalaţii de procesare a fructelor şi legumelor.
Green Tech International este un lider european în energie geotermală, cu peste 12 ani de experienţă în dezvoltarea şi gestionarea a 83 de sonde geotermale - 42 deţinute direct şi 41 administrate - alcătuind unul dintre cele mai mari portofolii din Europa. Cu 300 MWt de capacitate de încălzire şi răcire instalată, compania este poziţionată să valorifice resursele sale substanţiale, fără risc geologic, prin investiţii în industrii care oferă sinergii optime: producţia sustenabilă de alimente, termoficarea urbană şi soluţiile de răcire pentru centrele de date.
În conformitate cu strategia sa de creştere şi sustenabilitate, Green Tech International a finalizat cu succes o ofertă publică iniţială (IPO) la Bursa de Valori Bucureşti în decembrie 2024.
BVB este singurul operator de pieţe de valori mobiliare din România. BVB, companie listată pe propria piaţă din anul 2010, face parte din Grupul BVB care cuprinde Depozitarul Central, responsabilă pentru operaţiunile de registru şi decontare în România, iar din 2019 contrapartea centrală CCP.RO, instituţie care va prelua funcţia de compensare a tranzacţiilor cu valori mobiliare în România şi care va contribui la relansarea pieţei de produse derivate.
BVB administrează două pieţe distincte, Piaţa Reglementată şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, pe care sunt listate o varietate de instrumente financiare precum acţiuni, obligaţiuni, unităţi de fond, certificate, produse structurate, drepturi de preferinţă.
Eforturile BVB şi ale stakeholderilor săi de modernizare şi dezvoltare a pieţei de capital din România au fost recunoscute prin promovarea la statutul de Piaţă Emergentă de către furnizorul global de indici FTSE Russell, în anul 2020. În prezent, 11 companii româneşti sunt incluse în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente.
BVB a încheiat anul 2024 cu un record al numărului de tranzacţii, peste 2,6 milioane, un plus de 18% faţă de anul 2023 a capitalizării companiilor listate şi un avans pentru indicii BET şi BET-TR de 8,8%, respectiv 16,1%.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 605 / 19038 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile, cu o echipă coordonată de Alexandra Manciulea (partener)
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...