ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Banca Internațională de Investiții publică situațiile financiare pentru prima jumătate a anului 2021

02 August 2021   |   BizLawyer

Banca înregistrează creștere la toți indicatorii-cheie.

 
 
La data de 29 iulie 2021, Banca Internațională de Investiții (International Investment Bank - IIB) a publicat situațiile financiare IFRS pentru prima jumătate a anului în curs. 

În ciuda faptului că urmările crizei economice globale generate de pandemie se resimt, în continuare, asupra economiei globale, IIB a demonstrat, încă o dată, un nivel ridicat de stabilitate financiară, reușită în implementarea Strategiei actuale și și-a majorat, în continuare, dimensiunea activităților de creditare și de investiții în interesul statelor sale membre.
 
Situațiile financiare reflectă o dinamică pozitivă la nivelul tuturor indicatorilor cheie de performanță, inclusiv creșterea portofoliului investițional, creșterea volumelor și diversificarea finanțării, profiturilor, precum și creșterea calității activelor IIB.

 
Rezultate financiare
La încheierea primului semestru al anului 2021, cifra profitului net a ajuns la valoarea de 7,227 milioane euro, cu 45% mai mult decât rezultatul financiar pentru anul 2020.
 
Active.
Ca urmare a primelor 6 luni ale anului 2021, volumul total al activelor a ajuns la 1,712 miliarde euro, ceea ce reprezintă o creștere cu 5,6% față de începutul anului. Aceasta se datorează, în principal, creșterii activităților de creditare și de investiții destinate sprijinirii statelor membre ale Băncii, precum și unei creșteri în volumul activelor de trezorerie cu un grad mare de lichiditate, de o importanță strategică într-o economie globală turbulentă.
 
Activități de creditare.
În decursul perioadei de raportare, portofoliul net de credite a crescut cu mai mult de 6,5%, ajungând la 1,095 miliarde euro. Perfecționarea continuă a sistemelor de management al riscurilor și de controlul conformității permite Băncii să mențină o calitate crescută a portofoliului său de credite.
 
IIB acordă o atenție deosebită proiectelor cu efect de integrare, implementate în interesul a două sau mai multe dintre țările acționare. În perioada de raportare, aceste inițiative au reprezentat mai mult de 29% din portofoliul de credite.
 
Mutarea în Europa, integrarea pe scară largă a IIB în comunitatea financiară internațională, extinderea bazei de clienți și de investitori, un nivel mai bun de cunoaștere a brandului și extinderea activă a rețelei de parteneriat au contribuit la o creștere a numărului de proiecte desfășurate în colaborare cu instituții de dezvoltare multilaterală și națională, precum și cu bănci comerciale. În prima jumătate a anului 2021, cota de astfel de proiecte a reprezentat 45% din totalul portofoliului de credite.
 
În cadrul Programului de Facilitare pentru Finanțarea Comerțului (Trade Finance Facilitation Programme - TFFP), Banca desfășoară în continuare operațiuni care contribuie la consolidarea cuprinzătoare și la îmbunătățirea legăturilor comerciale și economice dintre statele sale membre. În total, din anul 2014, au fost realizate peste 235 de tranzacții de finanțare comercială, cu un volum total care depășește 438 milioane euro.
 
Active de trezorerie.
În prima jumătate a anului 2021, prioritatea strategică a activităților de Trezorerie a constat din menținerea unui nivel suficient de active de trezorerie cu un grad mare de lichiditate, concomitent cu creșterea continuă a calității acestora. În perioada de raportare, cota de instrumente cu un rating de credit  de „AAA-A” cuprinse în portofoliul de trezorerie al Băncii a ajuns la un nivel record de 84%, acesta fiind cu 16% mai mare față de cifrele cuprinse în ultimul raport, în timp ce cota instrumentelor „ESG” a crescut până la 66%.
Pasive.
 
Volumul total al finanțării IIB pe termen lung la data de 30 iunie 2021 a ajuns la 1,115 miliarde euro, dintre care 1,036 miliarde euro reprezintă emisiuni de obligațiuni, iar 79 milioane euro din alte surse.
Dinamica pozitivă a ratingurilor de credit ale Băncii și eforturile active permanente întreprinse pe lângă investitori au permis nu numai asigurarea unei cereri mari constante pentru obligațiunile IIB, din partea comunității financiare internaționale, ci și crearea unor tendințe noi și pozitive pe termen lung pentru finanțarea IIB.
 
În luna martie 2021, pentru prima oară în istoria sa, Banca a ajuns la o rată a dobânzii after-swap negativă pentru finanțarea pe termen lung și s-a dezvoltat cu încredere, pornind de la acest succes, printr-o emisiune ulterioară. În plus, în ultimele șase luni, instituția a plasat obligațiuni denominate în euro, cu termen de scadență la 20 de ani, ceea ce reprezintă un record istoric pentru IIB.
 
În total, de la începutul anului 2021, IIB a realizat cu succes 5 emisiuni de obligațiuni denominate în euro, forinți ungurești, lei românești și coroane cehești în cadrul programului MTN listat la Bursa de Valori din Dublin. Volumul total al acestor tranzacții s-a cifrat la 213,7 milioane euro, prețul mediu ponderat după schimbul (swap) euro fiind de 0,127%.
 
Capacitatea de a atrage cu succes finanțare la rate favorabile și în volumele necesare, atât de pe piețele financiare internaționale, cât și locale ale statelor sale membre în condiții externe dificile reprezintă o confirmare importantă a fiabilității IIB și a încrederii în continuă creștere de care se bucură din partea comunității de investitori. IIB este alcătuită, în prezent, din peste 185 de bănci, fonduri mutuale și fonduri de pensii, precum și societăți de asigurare printre investitorii săi, din 13 jurisdicții diferite, inclusiv Austria, Bulgaria, China, Republica Cehă, Franța, Germania, Olanda, Ungaria, Kazahstan, Moldova, România, Rusia, Slovacia.
 
Principalele evenimente de rating.
Primul semestru al anului 2021 a reprezentat de asemenea un succes din punct de vedere al ratingurilor de credit internațional acordate IIB. Principalele agenții au desfășurat 2 acțiuni de rating în legătură cu Banca, astfel confirmând statutul acesteia de instituție internațională de dezvoltare, cu un rating mediu pe termen lung de nivel „A”.
 
Mai precis, în luna martie, S&P Global a confirmat ratingul IIB pe termen lung la nivelul „A” cu o perspectivă stabilă, iar în luna aprilie, Agenția de Rating de Credit Analitic din Rusia (Russian Analytical Credit Rating Agency - ACRA) a anunțat confirmarea ratingului pentru investiții internaționale al Băncii la cel mai înalt nivel „A”, iar ratingul național la nivelul „AAA" (RU).
 
Printre factorii principali care au contribuit la aceste decizi, agențiile au subliniat în special un nivel crescut al adecvării capitalului și un profil financiar puternic al Băncii, calitatea bună a portofoliului de credite și a activelor de trezorerie, condiții de finanțare ameliorate și o diversificare în creștere a surselor și instrumentelor sale.  
 
 „Situațiile financiare publicate reafirmă, încă o dată, faptul că toate obiectivele strategice stabilite pentru Bancă de Consiliul Guvernatorilor sunt atinse și puse în practică”, a declarat Nikolay Kosov, Președintele Consiliului de Conducere al IIB.
 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10519 / 16621
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...