ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

INS: Cheltuielile de cercetare-dezvoltare au reprezentat 0,47% din PIB, în 2020

16 Noiembrie 2021   |   Agerpres

Anul trecut, a fost cheltuită o sumă de 4,964 miliarde lei pentru cele patru sectoare de performanţă ale activităţii de cercetare-dezvoltare, din care 4,643 miliarde lei cheltuieli curente (93,5%) şi 320,9 milioane lei cheltuieli de capital (respectiv 6,5%).

 
 
Cheltuielile de cercetare-dezvoltare au reprezentat 0,47% din PIB în 2020, din care 0,28% pentru sectorul privat şi 0,19% pentru sectorul public, conform datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică.
 
Anul trecut, a fost cheltuită o sumă de 4,964 miliarde lei pentru cele patru sectoare de performanţă ale activităţii de cercetare-dezvoltare, din care 4,643 miliarde lei cheltuieli curente (93,5%) şi 320,9 milioane lei cheltuieli de capital (respectiv 6,5%).
 
Cheltuielile cu cercetarea aplicativă au reprezentat 61,2% din cheltuielile totale pentru activitatea de cercetare-dezvoltare, înregistrând o scădere cu 2,7 puncte procentuale, comparativ cu cheltuielile din anul 2019. Cheltuielile cu cercetarea fundamentală au avut un nivel apropiat ca valoare procentuală în cheltuielile totale destinate activităţii de cercetare-dezvoltare, comparativ cu anul 2019, respectiv 18,8%, în timp ce cheltuielile cu dezvoltarea experimentală au crescut cu 2,6 puncte procentuale (de la 17,4% la 20%).
 
După sursele de finanţare ale cheltuielilor totale de cercetare-dezvoltare, în anul 2020, sursele furnizate de întreprinderi au avut cea mai ridicată pondere, respectiv 52,8%, urmate de fondurile publice (inclusiv fondurile publice generale universitare), respectiv 32,9%.
 
În cadrul sectoarelor de performanţă, cele mai mari sume din fondurile publice au fost primite de către unităţile din sectorul guvernamental (74,5% din total sector), urmate de unităţile din sectorul învăţământ superior (66,8% din total sector).
 
Sursele de finanţare pentru activitatea de cercetare-dezvoltare din străinătate au fost orientate în cea mai mare parte către unităţile din sectorul mediului de afaceri (50,1%), sectorul guvernamental (30,2%) şi sectorul învăţământ superior (18,8%).
 
La 31 decembrie 2020, în activitatea de cercetare-dezvoltare lucrau 45.304 salariaţi, dintre care 21.216 erau femei, respectiv 46,8%.
 
După nivelul de pregătire profesională, 86,9% din numărul salariaţilor care au lucrat în activitatea de cercetare-dezvoltare la sfârşitul anului 2020 aveau studii superioare (39.349 salariaţi), iar 13,1% aveau alt nivel de pregătire, exclusiv studii superioare (5955 salariaţi).
 
În anul 2020, în activitatea de cercetare-dezvoltare erau implicate 18.756 persoane cu studii doctorale şi postdoctorale, dintre care 9.265 femei.
În funcţie de orele efectiv lucrate, 73,3% dintre salariaţii care au desfăşurat activitate de cercetare-dezvoltare în anul 2020, au lucrat normă întreagă de timp.
 
Pe categorii de ocupaţii, în anul 2020, ponderea cea mai mare a salariaţilor din activitatea de cercetare-dezvoltare a fost reprezentată de cercetători, 62% din total, respectiv 28.090 salariaţi, în creştere cu 922 salariaţi, comparativ cu anul 2019. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 6647 / 13926
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc & Asociații susține arta. Iubitori frumosului sunt invitați la ”Rendez-vous au Jardin”, pe Domeniul Ghica, la o expoziție de sculptură
Avocații Popescu & Asociații au o bogată experiență în auditarea riscurilor de natură penală, ei participând, cu ani în urmă, la primele astfel de proceduri din România. Echipa are azi toate resursele umane și profesionale necesare auditării aspectelor sesizate de către clienți, oferind soluții complete și investigații complexe | Adrian Chirvase, Partener: Indiferent de natura și amploarea problemelor cu privire la care ni se solicită sprijinul, modalitatea de lucru urmează un tipar caracterizat prin seriozitate, profesionalism și eficiență
LegiTeam: Reff & Associates is looking for experienced Lawyer | Employment
Auditul de protecție pentru o companie care ar putea avea probleme de natură penală presupune o abordare pluridisciplinară. Avocații CMS România spun că esențiale, în astfel de situații, sunt timpul de reacție în crearea unei celule de criză la nivelul clientului și gestionarea fluxului de informații identificate | De vorbă cu Mihai Jiganie-Șerban, Head of Criminal Defense Practice, evidențiat drept ‘Legal Individual’ de către Legal 500, despre modul în care lucrează echipa în astfel de investigații interne
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Stratulat Albulescu a acordat asistență juridică grupului Walden în achiziția companiei de transport Alex International Transport 94. Echipa, coordonata de Silviu Stratulat și Raluca Gabor
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners: Junior Associate ̸ Associate to join our Consultancy Team
Corporate & Commercial - Powered by CMS | România a devenit un magnet pentru investitori în tehnologie (TMT)
Clifford Chance, „Firma de avocatură a anului în Europa” la gala Chambers and Partners. Ce firmă a obținut premiul în România
Activitățile desfășurate de echipele specializate în investigații interne corporative de la Mușat & Asociații sunt pluridisciplinare, acoperind toate ariile de practică și necesitățile clienților. De vorbă cu Alexandru Terța (Partener) și Ștefan Diaconescu (Managing Associate) despre practica personalizată, modul în care lucrează echipele mixte în auditul de drept penal, tipologia infracționalității întâlnite și cele mai interesante mandate de acest tip
Jurisdicția preferată a antreprenorilor permite finanțarea parțială a achiziției de imobile în Emiratele Arabe Unite prin instituții bancare islamice locale în condiții avantajoase, de care pot beneficia inclusiv cetățenii români. Despre strategia optimă de structurare a investiției și condițiile obținerii unei finanțări, într-o discuție cu Casiana Dușa, avocat senior și specialist în business islamic
Din culisele unui arbitraj internațional complex | Gabriel Resources a cuantificat costuri de 47,1 mil. $ cu avocații White & Case și de 9 mil. $ cu echipa Țuca Zbârcea & Asociații în arbitrajul ICSID generat de proiectul aurifer eșuat de la Roșia Montană. Sumele alocate experților au fost evaluate la aproape 5 mil. $, iar cheltuielile administrative s-au apropiat de 1 mil. $. România a cerut tribunalului să respingă cererea “amețitoare” privind costurile suportate de reclamant
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...