
INS: Rata globală de participare la cursuri de formare profesională continuă, în scădere în anul 2020
16 Septembrie 2022
AgerpresÎn acest context, rata globală de participare a femeilor la astfel de cursuri a fost uşor mai ridicată, comparativ cu cea a bărbaţilor (18,6% pentru femei vs 16,5% pentru bărbaţi).
Rata globală de participare la cursurile Formare Profesională Continuă (FPC) a fost 17,4%, în anul 2020, în scădere cu 3,9 puncte procentuale faţă de anul 2015, iar costul mediu pe participant s-a ridicat la valoarea de 2.278 lei, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.
În acest context, rata globală de participare a femeilor la astfel de cursuri a fost uşor mai ridicată, comparativ cu cea a bărbaţilor (18,6% pentru femei vs 16,5% pentru bărbaţi).
Pe activităţi economice, cele mai ridicate valori ale ratei de participare s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare şi asigurări (84,6%), hoteluri şi restaurante (56,3%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (55,5%), respectiv informaţii şi comunicaţii (52,9%).
Potrivit sursei citate, cele mai scăzute rate de participare s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (13,3%) şi în construcţii (22,2%).
Pe clase de mărime, nivelul cel mai ridicat al ratei de participare la cursurile FPC (45,4%) s-a observat în rândul întreprinderilor mari (250 angajaţi şi peste), în timp ce întreprinderilor mijlocii (50-249 angajaţi) le-a revenit cel mai scăzut nivel al ratei de participare (33,4%).
Datele INS arată că, în anul 2020, timpul total de pregătire alocat de participanţi cursurilor de formare profesională continuă (în cadrul şi în afara programului normal de lucru) a fost 20,699 milioane de ore/persoană, cu o durată medie de 36 ore/participant. Majoritatea orelor (aproximativ 90%) s-au desfăşurat în cadrul programului de lucru, iar durata medie a acestora a fost 33 ore/participant.
În ceea ce priveşte costurile unui asemenea curs, în 2020, media pentru fiecare participant a fost 2.278 lei.
Pe activităţi economice, comparativ cu media pe economie, s-au observat valori semnificativ mai mari ale costului mediu al FPC pe participant în activităţile de informaţii şi comunicaţii (4.476 lei, de aproape două ori peste media pe economie), intermedieri financiare şi asigurări (4.040 lei, de 1,8 ori peste media pe economie), respectiv în activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (3.931 lei, de 1,7 ori peste media pe economie).
La polul opus, cu cea mai mică valoare a costului mediu al FPC pe participant, s-au regăsit activităţile de spectacole, culturale şi recreative (899 lei).
Costul mediu al FPC pe participant s-a situat peste media pe economie în întreprinderile mari (2.307 lei) şi mijlocii (2.561 lei).
Conform statisticii oficiale, pe tipuri de cursuri, peste jumătate dintre întreprinderile furnizoare FPC au optat pentru instruirea angajaţilor prin intermediul cursurilor externe, manifestându-se un interes uşor mai ridicat comparativ cu cele interne (57,8% faţă de 50%).
Principalii furnizori ai cursurilor externe au fost unităţile private de pregătire (88,3% din întreprinderi au beneficiat de serviciile acestora), respectiv unităţi furnizoare de echipamente (48,4% din întreprinderi au beneficiat de serviciile acestora). În schimb, uniunile sindicale sau profesionale au furnizat cursuri externe doar pentru 3% dintre întreprinderi.
În cursul anului 2020, peste 80% din totalul întreprinderilor nu au oferit angajaţilor formare profesională continuă, iar cele mai invocate motive pentru neacordarea de către angajatori a vreunei forme de pregătire profesionale au fost "nivelul actual de calificări, aptitudini şi competenţe al angajaţilor corespunde nevoilor întreprinderii" (84,7% din întreprinderile care nu au oferit FPC), respectiv că "s-a preferat recrutarea persoanelor cu calificări, aptitudini şi competenţe necesare locului de muncă" (76,9%).
Totodată, în perioada analizată, doar 3,5% dintre întreprinderi au oferit formare profesională iniţială (FPI). În acest sens, motivul principal pentru care întreprinderile au oferit FPI a fost "calificarea potenţialilor salariaţi în conformitate cu nevoile întreprinderii" (87,9%), iar ca rezultat, aproape două treimi din aceste întreprinderi obişnuiesc să îi şi angajeze pe participanţi.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 8200 / 19137 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | De vorbă cu Mirel Rădescu, fost procuror, cel care modelează strategic direcția departamentului de Corporate Investigation și White-Collar Crime al firmei Popescu & Asociații: „Experiența mea în investigarea fraudelor și a criminalității economice mi-a oferit o perspectivă unică asupra modului în care funcționează mecanismele economice și financiare complexe. În ultimul an am gestionat câteva dintre cele mai provocatoare cazuri din carieră”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...