
KeysFin: Cifra de afaceri în retailul alimentar din România, estimată la circa 125 miliarde de lei în acest an
09 Aprilie 2020
BizLawyerCele mai mari 10 companii din retailul alimentar au avut o cifră de afaceri cumulată de 57 de miliarde de lei, generând peste 53% din cifra de afaceri totală înregistrată în industrie.
![]() |
Cifra de afaceri în retailul alimentar din România ar urma să ajungă, în acest an, la aproape 125 de miliarde de lei, după ce, în 2019, estimările arată depăşirea valorii de 112 miliarde de lei, conform unei analize recente realizată de KeysFin.
Conform datelor oficiale, la nivelul anului 2018, primii cinci jucători din industria de retail alimentar au contribuit cu aproape 660 de milioane de lei la bugetul statului, ceea ce constituie 42% din totalul de 1,6 miliarde de lei din industrie.
De asemenea, cele mai mari 10 companii din retailul alimentar au avut o cifră de afaceri cumulată de 57 de miliarde de lei, generând peste 53% din cifra de afaceri totală înregistrată în industrie.
Liderul pieţei de retail alimentar continuă să fie Kaufland România SCS, cu o cifră de afaceri de 10,9 miliarde de lei şi o cotă de piaţă de peste 10%. De altfel, compania germană este şi cel mai profitabil jucător din piaţă, înregistrând un profit net de 788 milioane de lei, cu 18% mai mult decât în 2017, şi, totodată, reprezintă cel mai mare contributor la bugetul statului, cu 233 milioane de lei, în 2018.
Conform datelor oficiale, la nivelul anului 2018, primii cinci jucători din industria de retail alimentar au contribuit cu aproape 660 de milioane de lei la bugetul statului, ceea ce constituie 42% din totalul de 1,6 miliarde de lei din industrie.
De asemenea, cele mai mari 10 companii din retailul alimentar au avut o cifră de afaceri cumulată de 57 de miliarde de lei, generând peste 53% din cifra de afaceri totală înregistrată în industrie.
Liderul pieţei de retail alimentar continuă să fie Kaufland România SCS, cu o cifră de afaceri de 10,9 miliarde de lei şi o cotă de piaţă de peste 10%. De altfel, compania germană este şi cel mai profitabil jucător din piaţă, înregistrând un profit net de 788 milioane de lei, cu 18% mai mult decât în 2017, şi, totodată, reprezintă cel mai mare contributor la bugetul statului, cu 233 milioane de lei, în 2018.
Ierarhia din retailul alimentar, după cifra de afaceri, este completată de Lidl Discount, Carrefour România SRL, Profi Rom Food SRL şi Auchan România SA.
Potrivit KeysFin, industria de retail alimentar număra peste 229.000 de angajaţi, în 2018, dintre care cei mai mulţi lucrau pentru Profi Rom Food SRL, respectiv 13.578 dintre aceştia.
"Creşterea afacerilor din retailul alimentar a fost însoţită şi de o evoluţie accentuată a profitabilităţii. În 2018, profitul net al companiilor din domeniu a înregistrat o creştere cu 8% în comparaţie cu anul precedent şi a fost cu 224% mai mare decât în 2009, însumând aproape 3,8 miliarde de lei. Primii 5 jucători au înregistrat cumulat un profit net de 1,8 miliarde de lei, ceea ce a constituit 47,5% din total, în 2018. Rezultatul net (profit minus pierdere netă) s-a îmbunătăţit semnificativ de la o pierdere de peste un miliard de lei în 2011, la un rezultat net pozitiv de 2,6 miliarde de lei înregistrat la nivelul anului 2018", notează sursa citată.
Specialiştii KeysFin evidenţiază, pe baza datelor oficiale centralizate, că dintre cele aproape 55.000 de companii analizate, mai puţin de jumătate 23.900 (43%) au obţinut profit, 20.300 (37%) fiind în pierdere, iar restul având un rezultat nul, în 2018.
În ceea ce priveşte numărul firmelor din retailul alimentar, acesta a scăzut cu 2,2%, în comparaţie cu anul 2017, şi cu 14% faţă de 2009, ajungând la 54.900 de companii.
Analiştii KeysFin estimează că procesul de consolidare a industriei a continuat în 2019, iar pandemia de COVID-19 va contribui la accentuarea acestuia, în acest an.
"Retailul alimentar va fi însă la nivel agregat unul dintre segmentele cel mai puţin afectate de pandemie alături de Farma, Sănătate&asistenţa socială, IT&C, Agricultură (dependentă însă de condiţiile meteo) şi distribuitorii de energie&gaze şi cei de apă& salubritate. Potrivit datelor Registrului Comerţului, în România cel mai mare număr de companii suspendate s-a înregistrat în 2009, când 134 mii firme au apelat la această procedură. În 2019 numărul de companii suspendate a scăzut cu 22% faţă de 2018 şi a fost cu 90% sub maximul istoric, ajungând la 14 mii. La nivelul întregii economii, pentru primele două luni din 2020, datele furnizate de Registrul Comerţului indică o scădere a numărului de suspendări cu 37%, comparativ cu anul 2019, la 2.216 companii", se arată în analiza de specialitate.
Până în acest moment, în primul trimestru din 2020, inclusiv luna martie, numărul de suspendări s-a situat în apropierea nivelului din aceeaşi în perioadă a anului trecut, respectiv la aproximativ 4.200 de companii, cele mai multe din comerţ, activităţi profesionale şi industria prelucrătoare, "ceea ce arată că antreprenorii români nu s-au grăbit să-şi suspende imediat activitatea". Cu toate acestea, specialiştii estimează că numărul suspendărilor va creşte semnificativ în trimestrul al doilea.
În privinţa cererii crescute de alimente, pe fondul pandemiei de coronavirus, din datele Consiliului Concurenţei, pe baza Monitorului Preţurilor, citate de KeysFin, în martie, salamul, roşiile proaspete, laptele şi merele s-au scumpit cel mai mult. Astfel, dacă un litru de lapte costa 3,94 lei, în decembrie 2019, acesta ajunsese să coste 4,95 lei în 23 martie 2020.
"Marii retaileri au reacţionat rapid la sesizările clienţilor cu privire la scumpiri şi au făcut un angajament de a plafona preţurile la produsele de bază. Primul a fost Carrefour România care a anunţat, recent, că plafonează preţurile pentru 500 de produse de bază până de Paşte, fiind urmat de Mega Image", completează sursa citată.
Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanţelor Publice (la sfârşitul perioadei) care au ca domeniu principal de activitate: Comerţ cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi şi tutun, Comerţ cu amănuntul in magazine nespecializate, cu vânzare predominanta de produse alimentare, băuturi si tutun, Comerţ cu amănuntul al fructelor şi legumelor proaspete, în magazine specializate.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 17613 / 19588 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...