
KPMG: 60% dintre liderii globali cred în perspectivele de creştere ale economiei
16 Septembrie 2021
AgerpresLa ediţia anterioară a cercetării, derulată în perioada ianuarie - februarie 2021, ponderea celor care se declarau optimişti în privinţa revenirii economiei globale era de 42%.
Şase din zece lideri (60%) sunt încrezători în perspectivele de creştere ale economiei globale, în următorii trei ani, relevă un sondaj KPMG 2021 CEO Outlook, dat publicităţii joi.
La ediţia anterioară a cercetării, derulată în perioada ianuarie - februarie 2021, ponderea celor care se declarau optimişti în privinţa revenirii economiei globale era de 42%.
Pe fondul noilor estimări, 69% dintre respondenţi au indicat opţiuni anorganice (fuziuni şi achiziţii, asocieri, alianţe strategice) ca principală strategie de creştere. În plus, majoritatea liderilor globali (87%) afirmă că, în următorii trei, intenţionează să finalizeze achiziţii ani care să le susţină creşterea şi transformarea afacerii.
Cercetarea KPMG arată, totodată, că 30% dintre CEO plănuiesc să investească peste 10% din venituri în măsuri şi programe sustenabile, în următorii trei ani.
De asemenea, peste un sfert (27%) din totalul celor intervievaţi sunt îngrijoraţi că un eventual eşec în ceea ce priveşte aşteptările în domeniul schimbărilor climatice ar putea determina pieţele publice să nu mai investească în afacerile lor. În acelaşi timp, peste jumătate (58%) dintre respondenţi au afirmat că există o cerere în creştere din partea părţilor interesate (investitori, autorităţi de reglementare, clienţi etc) pentru o raportare mai amplă pe aspecte ESG.
Conform sondajului de specialitate, 77% dintre executivi consideră că vor fi necesari stimuli guvernamentali ca toate afacerile să poată ajunge la obiectivul de "net-zero", iar trei sferturi au identificat COP26 ca un moment esenţial pentru conştientizarea urgenţei în agenda schimbării climatice.
Cea mai mare parte a conducătorilor de companii globale (86%) susţine că misiunea companiei va determina alocarea de capital, dar şi strategiile de creştere anorganică.
Analizând riscurile pentru următorii trei ani, liderii executivi au identificat trei zone prioritare: lanţul de aprovizionare, securitatea cibernetică şi schimbarea climatică. Astfel, 56% dintre lideri au afirmat că lanţul lor de aprovizionare este supus stresului în timpul pandemiei.
Aproape un sfert (21%) dintre cei care au răspuns la sondajul KPMG au spus că e necesară o reducere a prezenţei fizice la locul de muncă, în scădere majoră faţă de august 2020, când se consemna o pondere de 69%. Liderii s-au concentrat asupra flexibilităţii crescute pentru forţa de muncă, 51% (faţă de 14% în ianuarie - februarie) intenţionând să investească în spaţii colaborative de birou colaborative, în timp ce 37% au implementat un model de lucru hibrid, în care majoritatea angajaţilor lucrează de la distanţă 2 - 3 zile pe săptămână.
Potrivit sursei citate, trei din patru lideri globali consideră că presiunea asupra finanţelor publice exercitată de răspunsul necesar pandemiei a accentuat necesitatea cooperării între state pentru sistemul fiscal global. În acelaşi timp, 77% dintre CEO susţin că propunerea unui sistem global cu un impozit minim reprezintă "o îngrijorare semnificativă" pentru obiectivele de creştere ale organizaţiei.
În acest context, 74% dintre CEO globali sunt conştienţi de legătura puternică dintre încrederea mediului extern în afacerea lor şi cum se aliniază abordarea fiscală cu valorile organizaţionale. În timp ce afacerile încearcă să se reconstruiască mai bine, majoritatea liderilor (69%) resimt o presiune în creştere pentru raportarea transparentă a impozitelor şi taxelor, ca parte din agenda ESG.
Ediţia 2021 a KPMG CEO Outlook s-a derulat în perioada 29 iunie - 6 august şi a inclus viziunea a 1.325 de lideri din cele mai influente companii din lume în ceea ce priveşte mediul economic şi de afaceri, precum şi impactul pandemiei COVID-19 asupra viitorului afacerii lor. Toţi respondenţii au venituri de peste 500 milioane de dolari, iar o treime dintre companii au venituri anuale de peste 10 miliarde de dolari.
KPMG este o organizaţie globală de firme independente de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor.
În România şi Republica Moldova, compania îşi desfăşoară activitatea în cadrul celor şase birouri din Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Timişoara şi Chişină
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 12989 / 19540 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...