ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OTP Bank România raportează un profit net în scădere, de 22 milioane lei în 2020

05 Martie 2021   |   Agerpres

În cursul anului trecut, provizioanele aferente riscului de creditare au crescut cu 80% pe fondul incertitudinilor determinate de pandemie. Majoritatea provizioanelor pentru acoperirea acestor riscuri au fost constituite încă din prima jumătate a anului trecut.

 
 
OTP Bank România raportează un profit net în scădere, de 22 milioane lei, pentru 2020, iar profitul operaţional a atins 163 milioane lei, în urma creşterii cu 10% a venitului total, comparativ cu anul anterior, informează un comunicat al băncii.
 
Conform raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele Grupului, OTP Bank România a înregistrat un profit consolidat după impozitare de 22 milioane lei în 2020, mai mic decât rezultatul anului precedent, ca urmare a creşterii costurilor de risc generate de pandemia Covid-19.
 
În cursul anului trecut, provizioanele aferente riscului de creditare au crescut cu 80% pe fondul incertitudinilor determinate de pandemie. Majoritatea provizioanelor pentru acoperirea acestor riscuri au fost constituite încă din prima jumătate a anului trecut.
 
"Pandemia a lovit anul 2020 precum o furtună şi a afectat planurile tuturor. Am evaluat riscurile şi am făcut pregătirile pentru ca OTP Bank să funcţioneze corespunzător şi să performeze constituind provizioane suplimentare în suma de 70 de milioane de lei pentru acoperirea riscurilor potenţiale cauzate de pandemie. Am urmărit cu fidelitate strategia noastră de creştere organică, Apollo, al cărei obiectiv este creşterea cotei de piaţă la 5% până în 2024. Acest lucru a adus o creştere semnificativă a operaţiunilor locale şi o creştere de 13% a portofoliului de credite, în timp ce cota noastră de piaţă în segmentul creditelor a urcat la 3,74%. Astfel, am reuşit să finanţăm economia locală, să amânăm plata ratelor la timp, să oferim finanţare pentru companiile mici şi mari, toate acestea în timp ce am continuat să deschidem noi sucursale, am digitalizat serviciile bancare şi am mărit echipa cu 200 noi colegi", a declarat Gyula Fater, director general OTP Bank România.
 
Profitul operaţional în 2020 a atins 163 milioane lei, în urma creşterii cu 10% a venitului total, comparativ cu 2019. În acelaşi timp, cheltuielile operaţionale au crescut cu 20% faţă de anul precedent, ca urmare a implementării strategiei de creştere Apollo, lansată în 2019. Dezvoltările IT şi digitale lansate de OTP Bank în 2020 au avut contribuţie importantă la creşterea generală a cheltuielilor IT, în timp ce cheltuielile cu personalul au urcat cu 21% faţă de anul precedent, pe fondul creşterii numărului total de angajaţi cu 13%.
 
Veniturile nete din dobânzi s-au îmbunătăţit cu 10% la nivel anual, ajungând la un total de 451 milioane lei, fiind susţinute de o expansiune dinamică a volumelor de credite, în timp ce marja dobânzii a scăzut cu 15 puncte de bază faţă de anul precedent.
 
Susţinut de o creştere a activităţii de creditare, volumul creditelor performante a crescut cu 13% la nivel anual.
 
În comunicat se menţionează că OTP Bank România este un jucător extrem de activ în programele de finanţare garantate de Guvern şi, în consecinţă, segmentul de împrumuturi pentru micro şi IMM-uri a crescut cu 15%, în timp ce segmentul corporativ a contribuit cu o creştere de 9% de la an la an.
 
În ceea ce priveşte calitatea creditelor, în general, volumul împrumuturilor clasificate în stadiul 1 şi 2 a crescut cu 13%, iar volumul creditelor din stadiul 3 a rămas pe o tendinţă descendentă în 2020 (-2%).
 
Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 20% anual, cu o dinamică alimentată atât de segmentul Retail (+ 15%), cât şi de cel Corporate (+37%).
 
În conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 14,8 miliarde lei, în creştere cu 12% faţă de anul anterior, iar profitul după impozitare a fost de 2,4 milioane lei.
 
Rata de adecvare a capitalului băncii se menţine la un nivel confortabil de 20,2%.
 
În 2020, OTP Group a înregistrat un profit ajustat de 310,3 miliarde forinţi (4.275 milioane lei). Aceste rezultate sunt efectul creşterii costurilor de risc, ca urmare a consecinţelor negative ale pandemiei de COVID-19. Profitul contabil a fost de 259,6 miliarde forinţi (3.578 milioane lei).
 
Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (159,3 miliarde forinţi/ 2.195 milioane lei), DSK Bank din Bulgaria (41 miliarde forinţi/ 564 milioane lei), Croaţia (14,8 miliarde forinţi/ 204 milioane lei), Ucraina (26 miliarde forinţi/ 360 milioane lei), Rusia (16,3 miliarde forinţi/ 225 milioane lei), Slovenia (9,7 miliarde forinţi/ 133 milioane leu) şi Serbia (7,3 miliarde forinţi/ 101 milioane lei).
 
OTP Bank România, subsidiară a OTP Group, este un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare. Banca ocupă locul 9, în funcţie de active, în clasamentul jucătorilor bancari din România, din decembrie 2018.
 
OTP Group are peste 70 de ani de activitate în sectorul financiar din Europa Centrală şi de Est, în timp ce subsidiara din România a acumulat 16 ani de prezenţă de piaţa locală. Promovând inovaţia, creşterea stabilă şi servicii financiare integrate, OTP Group a devenit un jucător dominant pe piaţa Europei Centrale şi de Est şi este considerat un grup bancar important chiar şi la scară europeană. Comunitatea de aproximativ 40 de mii de angajaţi deserveşte zilnic aproape 19 milioane de clienţi din 11 ţări.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15103 / 19577
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...