ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Peste 200 de firme româneşti participă la evenimente organizate de parteneri din UE în procesul de reconstrucţie a Ucrainei

07 Aprilie 2025   |   Agerpres

Conform consilierului prezidenţial Luminiţa Odobescu, România are un rol de hub regional, prin investiţiile masive care au fost făcute în infrastructură, în infrastructura rutieră, în dezvoltarea punctelor de frontieră.

 
 
Peste 200 de firme româneşti s-au înscris deja şi participă la diversele evenimente organizate de parteneri din Uniunea Europeană în procesul de reconstrucţie a Ucrainei, a declarat, luni, consilierul prezidenţial Luminiţa Odobescu, la conferinţa "Reconstrucţia Ucrainei în noua paradigmă transatlantică: Provocări pentru mediul de afaceri european în era Trump 2.0", organizată de Camera de Comerţ Bilaterală România - Ucraina.

"Este un proces la care deja ne aducem contribuţia pentru că dialogul există între autorităţi şi mediul de afaceri, între ceilalţi parteneri ai noştri europeni. Sunt peste 200 de firme româneşti, care deja s-au înscris şi participă la diversele evenimente organizate de parteneri din Uniunea Europeană", a menţionat Luminiţa Odobescu.


Aceasta a spus că instituţionalizarea dialogului în cadrul procesului de reconstrucţie se desfăşoară pe mai multe niveluri. "Pe palierul guvernamental există o coordonare printr-un grup de lucru între Guvern, Administraţia Prezidenţială şi toate ministerele cu atribuţii în domeniu pentru a fi pregătiţi în tot acest efort de reconstrucţie. Pe de altă parte, avem palierul oamenilor de afaceri şi deja au fost organizate o serie de evenimente, inclusiv în România anul trecut, pentru a prezenta oportunităţile de implicare a companiile noastre în procesul de reconstrucţie. Evident, şi societatea civilă are un rol important în acest proces de reconstrucţie", a afirmat consilierul prezidenţial.

Conform Luminiţei Odobescu, România are un rol de hub regional, prin investiţiile masive care au fost făcute în infrastructură, în infrastructura rutieră, în dezvoltarea punctelor de frontieră. "Toate acestea practic vor fi utilizate când procesul efectiv de reconstrucţie va demara", a explicat consilierul prezidenţial.

Aceasta a adăugat că România sprijină integrarea Ucrainei şi a Republicii Moldova în UE. "Într-o manieră trilaterală, putem să sprijinim cele două state, dar să jucăm regional, pentru că România este stat membru al UE, este o poartă de intrare. Dacă ne uităm şi la poziţia sa de punct de legătură cu Caucazul, cu Asia, prin nord-sud, pe axa de est, pe flancul estic, constatăm că sunt o mulţime de oportunităţi pentru toate companiile româneşti", a arătat Luminiţa Odobescu.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Carmen Moraru, a spus că Uniunea Europeană a demonstrat un angajament ferm faţă de refacerea Ucrainei prin "Ukraine Facility", un instrument financiar de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2024-2027. "Aceste fonduri reprezintă o componentă vitală prin efortul global de revitalizare estimat la peste 400 de miliarde de euro, iar România sprijină acest demers, prin expertiza în refacere şi capacitatea de a acţiona ca un partener de încredere în regiune", a precizat Carmen Moraru.

Conform acesteia, Guvernul, prin MIPE, a implementat măsuri concrete pentru sprijinirea cetăţenilor ucrainieni. "Am asigurat sprijin financiar pentru cazare, hrană şi alte nevoi esenţiale, în conformitate cu reglementările europene. Trei apeluri în valoare de peste 620 de milioane de euro au fost lansate şi finanţate prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru acoperirea unor cheltuieli esenţiale ale cetăţeni ucrainenilor aflaţi în dificultate", a explicat reprezentanta MIPE.

Ea consideră că parteneriatele public-private sunt esenţiale pentru a maximiza impactul acestor fonduri şi a stimula dezvoltarea durabilă. "România îşi valorifică poziţia geostrategică şi expertiza în refacere pentru a sprijini Ucraina ca proces de transformare profundă. Vom continua să contribuim prin proiecte transfontaliere finanţate prin fonduri europene, care vor conecta Ucraina de Europa prin infrastructură modernizată şi energie curată. În acest context, ne propunem să transformăm România într-un coridor strategic pentru refacerea Ucrainei, folosind-ne de fonduri europene pentru modernizare, infrastructuri feroviare, dezvoltarea porturilor Dunărene, a portului Constanţa, precum şi pentru inter-conectările energetice vitale pentru securitate regională", a mai spus secretarul de stat.

Camera de Comerţ Bilaterală România - Ucraina a organizat, luni, conferinţa "Reconstrucţia Ucrainei în noua paradigmă transatlantică: Provocări pentru mediul de afaceri european în era Trump 2.0".

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 156 / 18993
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...