ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa serviciilor de poştă şi curierat din România a ajuns la afaceri de 5,3 miliarde de lei, în 2019 (analiză)

16 Martie 2021   |   Agerpres

Estimările analiştilor arată că ritmul de creştere al acestui segment de piaţă s-ar putea dubla, iar cifra de afaceri a companiilor care oferă servicii de poştă şi curierat ar urma să depăşească pragul de 6,6 miliarde de lei, în 2020, ca urmare a cererii online crescute, generate de pandemia de coronavirus.

 
 
Cifra de afaceri pe piaţa serviciilor de poştă şi curierat din România s-a majorat, în 2019, cu 112% faţă de nivelul atins în anul anterior, până la valoarea de 5,3 miliarde de lei, relevă o analiză întocmită de către consultanţii KeysFin.
 
Estimările analiştilor arată că ritmul de creştere al acestui segment de piaţă s-ar putea dubla, iar cifra de afaceri a companiilor care oferă servicii de poştă şi curierat ar urma să depăşească pragul de 6,6 miliarde de lei, în 2020, ca urmare a cererii online crescute, generate de pandemia de coronavirus.
 
Potrivit sursei citate, în cursul anului 2019, rezultatul net (profit minus pierdere netă) al furnizorilor de servicii de poştă şi curierat a crescut marginal faţă de 2018, însă a fost cu peste 318 milioane de lei peste pierderea din 2010, ajungând la aproape 235 milioane de lei.
 
Datele centralizate de KeysFin arată că Poşta Română este în continuare principalul jucător din piaţa de poştă şi curierat din ţara noastră, compania deţinută de statul român prin Ministerul Comunicaţiilor (93,5%) şi de Fondul Proprietatea (6,5%) raportând, în 2019, o cifră de afaceri de aproape 1,3 miliarde de lei (23,9% din total).
 
Totodată, Fan Courier Express SRL, liderul segmentului de curierat, a continuat să câştige teren şi, la finele anului 2019, a raportat afaceri de aproape 792 de milioane de lei, respectiv un avans de peste 15% faţă de 2018.
 
La fel ca în anul anterior, Cargus SRL, cu cele 453 milioane de lei şi 8,5% din total piaţă, înregistrate la nivelul anului 2019, completează podiumul. Ierarhia mai cuprinde: TNT România SRL (cu afaceri de 351 milioane lei şi 6,6% din total) şi DHL Internaţional România SRL (341 de milioane de lei, respectiv 6,4% din total).
 
Cumulat, cele mai mari zece companii de poştă şi curierat au generat 76,4% din cifra de afaceri totală, conform calculelor realizate de KeysFin.
 
În 2019, aproximativ 41.000 angajaţi lucrau pentru companiile locale din domeniul poştal şi de curierat, cu 0,7% mai mulţi decât în 2018, iar pentru 2020, analiştii estimează un avans de aproximativ 10%, la aproximativ 45.000 angajaţi.
 
De asemenea, datele din piaţa comerţului digital cu bunuri de larg consum evidenţiază creşteri în jurul valorii de 40% pentru anul 2020, în timp ce statisticile celui mai popular motor de căutare din România ilustrează o creştere a căutărilor românilor în categoria de livrări online cu 58% faţă de anul anterior, cu vârfuri chiar şi de 200% în anumite perioade, precum luna aprilie.
 
Analiza consultanţilor de la KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanţelor (la sfârşitul perioadei), care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN aferente grupei 53: activităţi poştale şi de curier. Toate cifrele sunt exprimate în lei, iar datele au fost extrase la începutul anului 2021.
 
În cadrul analizei nu s-a luat în considerare performanţa unor companii ca Bringo Magazin SRL (controlată indirect de Carrefour Nederland BV), GlovoApproSRL (deţinută de către spaniolii de la Glovoapp23 SL) sau Foodpanda Ro SRL (deţinut de germanii de la Brilliant 1421 GMBH). 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12037 / 16628
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...