
PwC România: Ne așteptăm la o activitate extrem de intensă de monitorizare și control privind plafonarea adaosului comercial
06 Decembrie 2023
BizLawyerRuxandra Târlescu, Partener, Inge Abdulcair, Director, și Cătălina Nacev, Avocat senior coordonator D&B David și Baias au discutat, în podcastul săptămânal PwC Romania Tax Talks, despre aspectele practice ale modificărilor la TVA și accize și despre acțiunile de monitorizare și control ale ANAF și ale Consiliului Concurenței.
Modificările aduse taxelor pe consum - TVA, accize, taxa pe adaosul de zahăr -, precum și legislația privind plafonarea adaosului comercial vor aduce un efort suplimentar de interpretare și implementare, dar și acțiuni multiple de control și risc crescut de aplicare a unor sancțiuni pentru producători, furnizori, distribuitori și comercianți.
Ruxandra Târlescu, Partener, Inge Abdulcair, Director, și Cătălina Nacev, Avocat senior coordonator D&B David și Baias au discutat, în podcastul săptămânal PwC Romania Tax Talks, despre aspectele practice ale modificărilor la TVA și accize și despre acțiunile de monitorizare și control ale ANAF și ale Consiliului Concurenței.
Puteți urmări înregistrarea aici.
Ruxandra Târlescu, Partener, Inge Abdulcair, Director, și Cătălina Nacev, Avocat senior coordonator D&B David și Baias au discutat, în podcastul săptămânal PwC Romania Tax Talks, despre aspectele practice ale modificărilor la TVA și accize și despre acțiunile de monitorizare și control ale ANAF și ale Consiliului Concurenței.
Puteți urmări înregistrarea aici.
Principalele declarații
● Aceste majorări de cote vin într-un context cu inflație ridicată. Întrucât se vor reflecta în prețuri destul de repede, acestea vor scădea puterea de cumpărare și consumul, afectând atât consumatorii, populația, cât și producătorii și comercianții.
● Similar altor țări din UE, precum Ungaria și Croația, autoritățile au aplicat încă din vară măsuri de plafonare a prețurilor prin OUG 67/2023, cu scopul de a susține consumatorii afectați negativ de inflație. Practic, pentru anumite produse din coșul de bază, cota de adaos comercial a fost plafonată la 20% pentru procesatori și comercianți și 5% pentru toți distribuitorii pe lanțul de distribuție.
● Principala provocare a fost înțelegerea modalității de aplicare a restricțiilor suplimentare raportat la specificul modelului de afaceri. Dinamica și fluxurile operaționale din lanțul de aprovizionare alimentar sunt extrem de complexe, iar în acest context, modalitatea de aplicare a unei astfel de restricții este diferită de la caz la caz.
● Atât Consiliul Concurenței, cât și ANAF, prin Direcția Generala Antifraudă, au fost extrem de active în monitorizarea și verificarea modalității de aplicare a Ordonanței și am văzut cazuri de sancționare efectivă pentru încălcarea cotelor de adaos. Ne așteptăm la continuarea acestor controale și în viitor.
● Taxa pentru băuturile cu conținut de zahăr există și în alte țări, cum ar fi Franța, Belgia, Portugalia, Ungaria, dar in variante diferite. De la 1 ianuarie 2024 vom avea accize pentru băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este mare mai mare decât 5g.
● Cota de 19% pentru alimentele cu zahăr adăugat (peste 10g/100g produs) - două categorii de produse sunt exceptate - cozonacul și biscuiții, dar fără a fi incluse reguli specifice pentru a aplica aceste excepții. Astfel, aplicarea unor cote de TVA diferite atrage probleme de interpretare privind încadrarea corectă a produselor. Care sunt produsele pentru care se aplică cota redusă? Avem referințe pentru cozonac și biscuiți: doar cozonac? și panetone? Biscuiți cu cremă, fără cremă?
● 19% TVA pentru băuturile nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202; practic este extinsă gama de produse care vor intra pe cota standard de TVA, în afară de produsele de cafea pentru care se aplica cota de 19% încă de la începutul anului.
● S-a abrogat cota de 5% pentru produsele bio astfel încât pentru acestea se va aplica ori cota de 9%, ori cea de 19%, în funcție de cantitatea de zahăr din produs.
● Două aspecte au stat la baza majorărilor de cote, practic la revenirea lor la nivelul standard. Primul este că România are mari probleme de colectare a TVA, iar aplicarea cotelor reduse a fost motivată în actele normative prin care au fost adoptate de-a lungul timpului inclusiv pentru a crește conformarea fiscală. Însă, în ultimul raport privind deficitul de încasare a TVA, Comisia Europeană a precizat în mod expres că reducerea unor cote de TVA nu a ajutat la îmbunătățirea colectării.
● Al doilea aspect este legat direct de deficitul de colectare și se referă la extinderea plajei de produse și/sau servicii cu cote reduse în ultimii ani și implicit scăderea ratei efective de TVA pentru total consum.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3736 / 19385 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
EXCLUSIV | Avocații Clifford Chance Badea coordonează de la București tranzacții globale de securitizări de peste 2,8 miliarde de lire sterline | De vorbă cu Adam Craig (Partener, Clifford Chance Londra), Radu Ropotă (Partener, București) și Dorin Giurgi (Senior Associate, București) despre modul în care acționează echipa în proiectele de mare anvergură și tranzacțiile reprezentative din acest segment
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | Patru case locale independente de avocați și două birouri ale unor firme internaționale, pe lista scurtă pentru titlul de “Firma anului în România”. NNDKP, CMS și Schoenherr, printre premianți, Popescu & Asociații, listată în trei categorii. Ce avocați români sunt în prim plan, anul acesta
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat stagiar pentru practica de Drept Societar și Comercial
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă atât provocări, cât și oportunități semnificative. Dana Bivol (Partener): ”Alături de ceilalți colegi parteneri am reușit să creăm o firmă cu un brand puternic, recunoscut pentru expertiza sa, atât pe plan local, cât și internațional. Popescu & Asociații oferă un mix ideal de oportunități profesionale, mediu de lucru pozitiv și resurse pentru dezvoltare personală și profesională”
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Proiectul eșuat de lobby, prin care liderii Alianței pentru Unirea Românilor ar fi beneficiat de o întâlnire și o ședință foto cu Donald Trump la reședința din Mar-a-Lago (Florida) se lasă cu un proces în SUA. Pretenții de 4,6 mil. USD pentru că șefii partidului AUR nu s-au întâlnit cu înalți oficiali americani, peste Ocean
Rising Stars | Raluca Biță, unul dintre cei mai buni studenți ai generației sale, a ales să profeseze în sfera Dreptului financiar-bancar în echipa Filip & Company: ” Una dintre principalele mele așteptări a fost să găsesc un mediu care să mă stimuleze intelectual și să-mi ofere ocazia de a rezolva probleme complexe și am întâlnit exact asta. Fiecare caz aduce provocări unice, care necesită o combinație de cunoștințe juridice, gândire critică și creativitate în găsirea celor mai bune soluții pentru clienți”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...