ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raport Avison Young - Stocul de spații industriale moderne din România a ajuns la 5,2 milioane mp și va depăși 8 milioane mp în următorii 5 ani

04 Februarie 2021   |   BizLawyer

Pentru 2021, dezvoltatorii au planificat să construiască peste 700.000 mp de spații logistice și industriale moderne.

Iulia Bu?că, Head of Industrial Agency în cadrul Avison Young România

 
 
Cu peste 630.000 mp de spații industriale moderne livrate în 2020, stocul total din România a depășit 5,2 milioane mp, ceea ce înseamnă mai mult decât dublu față de stocul de acum 5 ani, anunță un raport publicat de firma de consultanţă imobiliară Avison Young România.

“Pandemia globală ce a marcat anul 2020 nu a impactat în mod negativ piața industrială și logistică din România. Dimpotrivă, cum livrările de diferite tipuri de bunuri, și serviciile de curierat, au devenit esențiale pentru perioade de lockdown, operațiunile logistice au crescut ca importanță, și a fost necesar mai mult spațiu logistic. De asemenea, consumul trebuie susținut, deci producția trebuie să continue.”, a explicat Iulia Bușcă, Head of Industrial Agency în cadrul Avison Young România.


Două treimi din livrările de spații industriale din 2020 au fost atrase de zonele din jurul orașului București, astfel, stocul de spații industriale moderne din jurul Capitalei ajungând la 2,4 milioane mp. Reabilitarea cadranului de nord al centurii București a făcut și această zonă atrăgătoare pentru dezvoltatori, în special zona Ștefănești.

Pentru 2021, dezvoltatorii au planificat să construiască peste 700.000 mp de spații logistice și industriale moderne. De asemenea, mai mult de 50% din dezvoltările noi vor avea loc în zona București, dar și în Timișoara (17%), Craiova (10%) și Bacău (4%). Bacău este un punct de interes pentru dezvoltatori de mult timp, dar 2021 e primul an pentru care se anunță planuri concrete de dezvoltare.

Volumul total de leasing industrial a atins o cifră record în 2020 – de 876.000 mp – aproape dublu față de anul 2019

Volumul total de leasing industrial a atins în 2020 o cifră record – de 876.000 mp – aproape dublu față de anul 2019. Cea mai mare creștere a venit din domeniile Farma, eCommerce, și FMCG.

București a atras o parte importantă din activitatea de leasing în 2020 (72%), urmat de Timișoara și Craiova.

Prognoză

Experții Avison Young estimează că activitatea industrială și logistică va continua să evolueze în următorii 5 ani, iar stocul de spații industriale moderne va depăși 8 milioane mp. Principalii factori pentru această evoluție sunt:

●    Criza sanitară a cauzat multe multe companii vest-europene să își regândească lanțul de aprovizionare și să ia în considere near-shoring (aducerea producției mai aproape de piața de desfacere – în special din Asia).
●    În următorii ani ne așteptăm ca mai multe companii chinezești să dorească să mute o parte din producție în Europa, pentru a se adapta la contextul internațional.
●    România este un centru logistic important pentru Bulgaria și Moldova – datorită distanțelor și costurilor de transport reduse.
●    Dezvoltările speculative existente fac spații logistice și industriale de clasa A mai accesibile pentru chiriașii din unități improprii.
●    Datorită modificării comportamentului de consum al românilor și intensificării comerțului online, companiile internaționale de e-commerce vor dori să aibă centre de distribuție în România.
●    Datorită faptului că alte sectoare de Real Estate (retail, office, HoReCa) au fost impactate în mod negativ de pandemie, sectorul logistic/industrial începe să arate atrăgător pentru investitori și dezvoltatori.
●    Lucrările de infrastructură demarate sau contractate vor fi finalizate în următorii 5 ani, inclusiv Coridorul European IV Nuremberg-Thessaloniki (în România leagă Constanța de granița cu Ungaria) și va crește capacitatea de procesare a portului Constanța.
 

Stocul de spații industriale și logistice moderne din România va depăși 8 milioane mp în următorii 5 ani

 
Experții Avison Young estimează că Bucureștiul va continua să atragă peste 40% din dezvoltările industriale în următorii ani, iar apoi orașele regionale vor recupera.

Reabilitarea completă (pe întreaga lungime) a Șoselei de Centură a Bucureștiului existente va face mai atrăgătoare zonele din Est și Sud, iar construcția centurii exterioare (A0) va extinde zona industrială din jurul Bucureștiului.

Astfel, este de așteptat ca dezvoltatori internaționali importanți, care momentan nu sunt prezenți în România, să intre pe piață.

Dezvoltatori internaționali importanți vor intra pe piața din România

Deși în trecut, ritmul de dezvoltare a infrastructurii în România a fost foarte lent, noul context generat de criza COVID-19 pune mai multă presiune pe dezvoltarea infrastructurii, iar experții Avison Young se așteaptă ca acest lucru să producă rezultate în viitorul imediat.

Compania Avison Young are 4 ani de activitate în România, ajungând în momentul actual una din cele mai importante firme de consultanță imobiliară din țară, și oferă o gamă completă de servicii în domeniul Real Estate. Fondată în 1978 în Toronto, Canada, Avison Young este una dintre companiile de Real Estate cu cele mai rapide ascensiuni la nivel mondial, și continuă să se extindă global, având în momentul de față peste 37 de milioane de metri pătrați sub administrare
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12608 / 16757
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...