
România nu se află pe lista celor 103 ţări semnatare ale Angajamentului Global pentru Metan de la COP26 (ONG)
15 Noiembrie 2021
AgerpresPrintre semnatarele Angajamentului Global pentru Metan se regăsesc mai multe state membre ale UE, precum Bulgaria, Franţa, Germania sau Croaţia.
România lipseşte dintre cele 103 ţări semnatare ale Angajamentului Global pentru Metan (Global Methane Pledge), parafat în cadrul Conferinţei ONU pe teme climatice COP26, de la Glasgow, precizează activiştii de mediu ai Asociaţiei 2Celsius.
"Fiind printre puţinii producători de gaz natural din UE, ar fi normal să ne asumăm angajamente mai ferme pentru reducerea emisiilor de metan. Din păcate, iarăşi aşteptăm să facă alţii mai mult pentru noi - dacă îşi asumă UE ceva, facem şi noi, dar am prefera să facă alţii mai mult. Mai rău, noi nu urmărim serios dezbaterile globale şi s-ar putea să nici nu fi ştiut, la nivelul cel mai înalt, că avem ceva de semnat", a declarat Otilia Nuţu, cercetătoare pe energie la 2Celsius.
"Fiind printre puţinii producători de gaz natural din UE, ar fi normal să ne asumăm angajamente mai ferme pentru reducerea emisiilor de metan. Din păcate, iarăşi aşteptăm să facă alţii mai mult pentru noi - dacă îşi asumă UE ceva, facem şi noi, dar am prefera să facă alţii mai mult. Mai rău, noi nu urmărim serios dezbaterile globale şi s-ar putea să nici nu fi ştiut, la nivelul cel mai înalt, că avem ceva de semnat", a declarat Otilia Nuţu, cercetătoare pe energie la 2Celsius.
Conform organizaţiei, ţările semnatare, care reprezintă 70% din economia lumii, s-au alăturat angajamentului lansat de UE şi SUA să reducă, până în 2030, emisiile de metan cu 30% faţă de nivelul din 2020. Printre semnatarele Angajamentului Global pentru Metan se regăsesc mai multe state membre ale UE, precum Bulgaria, Franţa, Germania sau Croaţia.
În schimb, România, Ungaria sau Polonia nu se regăsesc pe lista semnatarilor.
Specialiştii în domeniu susţin că metanul se află pe locul al doilea, după dioxidul de carbon, ca factor care contribuie la schimbările climatice, fiind responsabil, în Europa, de 10% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.
"În principiu, 2Celsius e o organizaţie critică faţă de orice plan local, naţional sau european care presupune investiţii în combustibili fosili. Însă, chiar dacă România intenţionează să îşi augmenteze producţia ori consumul de gaze naturale, emisiile fugitive de metan sau scăpările de gaze sunt chestiuni care trebuie luate în considerare şi rezolvate cu un plus de angajament", spune Raul Cazan, preşedintele 2Celsius.
În luna august, alături de Clean Air Task Force (CATF), organizaţie internaţională care luptă pentru climă, 2Celsius a documentat, în premieră în România, emisiile de metan de la instalaţiile de petrol şi gaze din aproximativ 50 de situri şi a arătat că există scurgeri grave de metan.
Analiza a fost realizată în perioada 7 - 17 iunie 2021 şi a presupus folosirea unei camere de filmat cu infraroşu şi un senzor special pentru a identifica nivelul emisiilor de metan din situri deţinute de Conpet, OMV Petrom, Transgas şi alte câteva companii.
2Celsius este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2010 cu scopul de a influenţa politicile privind schimbările climatice la nivel naţional şi european. Asociaţia este membră a organizaţiilor internaţionale European Environmental Bureau, Climate Action Network Europe şi Federaţiei Europene pentru Transport şi Mediu (T&E).
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 11864 / 19121 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Alin Grapă, proaspăt promovat Counsel în cadrul firmei Filip & Company, despre noul său rol, locul în care găsește inspirația, responsabilitate și confirmări: ”Filip & Company este locul în care, fără nicio exagerare, simți că ‘the sky is the limit’. Aici am găsit autonomia, independența și susținerea pentru a-mi atinge potențialul. Cred că este foarte important să ai ambiții mari și să simți că nu îți irosești timpul în locul în care te afli”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...