
Românii consideră digitalizarea benefică, dar ritmul acesteia e inegal între mediul privat şi stat (studiu)
12 Martie 2025
AgerpresDeşi românii îşi doresc servicii publice digitale mai eficiente, există şi îngrijorări semnificative. Şase din zece cred că digitalizarea ar putea facilita supravegherea populaţiei de către guvern, iar peste jumătate (57%) sunt îngrijoraţi de modul în care datele personale sunt utilizate fără acordul lor de către marile companii de tehnologie.
Un procent de 59% dintre români consideră digitalizarea benefică, iar 52% cred că aceasta are un impact pozitiv asupra calităţii vieţii, însă ritmul transformării este perceput de aproape jumătate dintre respondenţi (49%) ca fiind inegal între mediul privat şi instituţiile statului, relevă un studiu Ipsos realizat pentru Edge Institute, dat miercuri publicităţii.
În prezent, România are un nivel mediu de digitalizare, conform percepţiei respondenţilor, cu infrastructura şi digitalizarea firmelor private drept puncte forte. La polul opus, administraţia publică şi competenţele digitale ale populaţiei necesită îmbunătăţiri, subliniind importanţa unor investiţii în educaţie digitală şi modernizarea serviciilor statului.
În prezent, România are un nivel mediu de digitalizare, conform percepţiei respondenţilor, cu infrastructura şi digitalizarea firmelor private drept puncte forte. La polul opus, administraţia publică şi competenţele digitale ale populaţiei necesită îmbunătăţiri, subliniind importanţa unor investiţii în educaţie digitală şi modernizarea serviciilor statului.
Deşi românii îşi doresc servicii publice digitale mai eficiente, există şi îngrijorări semnificative. Şase din zece cred că digitalizarea ar putea facilita supravegherea populaţiei de către guvern, iar peste jumătate (57%) sunt îngrijoraţi de modul în care datele personale sunt utilizate fără acordul lor de către marile companii de tehnologie. Aceste date sugerează că succesul transformării digitale depinde nu doar de implementare, ci şi de asigurarea unor măsuri clare de protecţie a datelor, arată cercetarea.
Românii identifică mai multe bariere care încetinesc adoptarea tehnologiilor digitale. Printre obstacolele identificate se numără competenţele digitale scăzute ale cetăţenilor (43%), ale angajaţilor statului (37%) şi corupţia sau interesele politice (36%). De asemenea, utilizarea platformelor digitale publice este dificilă pentru mulţi cetăţeni - 51% dintre români nu le accesează, 25% declară că le este teamă că datele lor pot fi furate, iar unul din cinci afirmă că întâmpină probleme tehnice.
Internetul este utilizat în principal pentru socializare şi divertisment (77% fiind activi pe reţele sociale şi 76% urmărind videoclipuri online). Serviciile digitale sunt de asemenea populare, 61% plătind facturi online, iar 60% accesând servicii bancare. În schimb, educaţia digitală rămâne limitată, în condiţiile în care doar un sfert dintre respondenţi au declarat că folosesc materiale de învăţare online.
Deşi interesul pentru digitalizare este ridicat, majoritatea românilor preferă metodele de instruire tradiţionale. Românii se autoevaluează la un nivel mediu al abilităţilor digitale şi mai puţin de o treime (27%) cer ajutorul altor persoane când sunt în situaţia de a interacţiona cu tehnologia. În plus, preferinţa pentru cursurile de îmbunătăţire a cunoştinţelor digitale în format fizic în detrimentul instruirii online sugerează că programele educaţionale trebuie adaptate la această tendinţă.
Românii identifică mai multe domenii prioritare pentru digitalizare. Cele mai importante sunt plata taxelor şi impozitelor (45%), urmată de obţinerea actelor personale (37%) şi programările la spitalele publice (33%). De asemenea, accesul digital la reţete, adeverinţe şi trimiteri medicale (37%) este o preocupare majoră, evidenţiind necesitatea simplificării serviciilor esenţiale.
Studiul Ipsos a fost realizat în a doua jumătate a lui 2024 pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, 18+, format din 1500 de respondenţi, prin interviuri faţă în faţă la domiciliul respondenţilor, folosind un pas statistic de selecţie a respondenţilor.
Într-un context global în care tehnologia redefineşte modelele economice şi administrative, România are o nevoie concretă de accelerare a progresului digital. Lipsa semnificativă a competenţelor digitale ale populaţiei, combinată cu ritmuri inegale între sectorul privat şi administraţia publică, reprezintă azi principala provocare în domeniu. Pentru a răspunde acestei nevoi de creştere accelerată, s-a lansat Edge Institute, un Think Tank format dintr-un grup independent de experţi, uniţi de viziunea comună de a creşte productivitatea şi competitivitatea economică a României şi, implicit, calitatea vieţii cetăţenilor săi prin dezvoltare şi evoluţie digitală.
Edge Institute îşi asumă rolul de facilitator al acestei transformări, reunind expertiză din mediul privat, academic şi administrativ pentru a oferi soluţii viabile şi direcţii strategice clare. Misiunea institutului este de a sprijini tranziţia digitală a României, astfel încât în următorul deceniu ţara să atingă nivelul mediu al Uniunii Europene în "Decada Digitală"/DESI, un program care măsoară anual gradul de digitalizare al statelor membre.
"Digitalizarea nu înseamnă doar tehnologie, ci soluţii care simplifică interacţiunea cu administraţia, sprijină antreprenoriatul şi cresc nivelul de educaţie digitală. România are un potenţial imens, dar fără o strategie coerentă şi o implementare eficientă, decalajele se vor accentua. Digitalizarea trebuie să fie un instrument care simplifică viaţa cetăţenilor, eficientizează relaţia cu statul şi creşte competitivitatea economică. Noi credem că, dacă goana după date este noua goană după aur, România are un avantaj unic în regiune: 25 de milioane de cetăţeni, acasă sau în diaspora - un atu care ne poziţionează peste orice altă naţiune din zonă. Acest potenţial ne oferă dreptul şi responsabilitatea de a avea ambiţii serioase pe termen lung. Astăzi ne dorim să urcăm din ultimele poziţii în clasamentele Decadei Digitale, dar, cu o strategie clară şi resurse bine direcţionate, România poate aspira la un rol de lider în Europa Centrală şi de Est în următorii 5-10 ani", a declarat Robert Berza, Director Executiv al Edge Institute, citat în cadrul prezentării studiului.
Pentru ca digitalizarea să aibă un impact real, aceasta trebuie privită ca un proces integrat şi sustenabil. Edge Institute identifică câteva direcţii strategice: creşterea nivelului de educaţie digitală, digitalizarea serviciilor publice şi dezvoltarea unor politici publice eficiente pentru o economie digitală competitivă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 325 / 18993 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...