ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sălciile energetice ar putea anunţa un viitor mai verde pentru minele de cărbune din Balcani

21 Octombrie 2021   |   Agerpres

Capabile să crească chiar şi doi centimetri în fiecare zi, sălciile ajung rapid la înălţimea necesară pentru a fi recoltate şi pot fi arse alături de cărbune în termocentrale.

 
 
Sălciile cu un ritm rapid de creştere ar putea deveni o imagine obişnuită în peisajul din Balcani dacă un proiect demarat la o serie de mine de cărbune dezafectate din Bosnia Herţegovina şi Serbia, destinat să ajute aceste ţări să facă tranziţie la o energie mai curată, va da roade, transmite Reuters.
 
Capabile să crească chiar şi doi centimetri în fiecare zi, sălciile ajung rapid la înălţimea necesară pentru a fi recoltate şi pot fi arse alături de cărbune în termocentrale.
 
"Am plantat 14.000 de sălcii pe un hectar de teren", spune Izet Cickusic, un membru al echipei de la compania bosniacă de utilităţi Elektroprivreda (EPBiH) care lucrează la mina de cărbune Kreka, din apropiere de oraşul Tuzla, în nordul Bosniei Herţegovina. "Am identificat o suprafaţă totală de 450 de hectare care ar putea fi utilizate pentru cultivarea de salcie energetică", a adăugat Izet Cickusic.
 
Kreka, unde primele sălcii energetice au fost plantate în luna mai, este cea mai mare mină de cărbune din portofoliul Elektroprivreda (EPBiH) însă doar trei din cele 12 galerii iniţiale mai sunt deschise în prezent. Sălciile au fost plantate manual de aproximativ 50 de mineri care altfel ar fi fost disponibilizaţi. Prima recoltă ar urma să aibă loc peste trei ani, iar ulterior odată la doi ani pe parcursul a 25 de ani.
 
Bonnie Norman, preşedintele firmei americane E3 International, partenerul EPBiH în acest proiect, spune că aceşti arbori sunt denumiţi "sălcii energetice" pentru că puterea lor calorică este mai mare decât cea a lignitului, care în mod normal este ars în termocentralele din Bosnia Herţegovina şi Serbia. "În furnalele existente poate fi utilizat împreună cu cărbunele în proporţie de până la 20%. Reduce componentele smogului", spune Bonnie Norman.
 
EPBiH a identificat zone adecvate pentru testarea cultivării sălciilor energetice la două dintre cele şapte mine ale companiei de utilităţi.
 
În ţara vecină Serbia, firma E3 International a plantat sălcii energetice în patru locuri, inclusiv o groapă de gunoi şi o mină de cărbune. La fel ca şi Bosnia Herţegovina, Serbia nu intenţionează să renunţa la cărbune până în 2050 şi în prezent produce aproximativ două treimi din energia sa electrică la o serie de termocentrale pe cărbune învechite.
 
Un studiu realizat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a identificat 1,6 milioane de hectare de terenuri degradate sau abandonate care ar putea fi utilizate pentru plantarea de sălcii energetice.
 
"Dacă am putea utiliza o suprafaţă totală de 75.000 de hectare pentru cultivarea de sălcii, asta ar înlocui 10% din energia produsă pe bază de cărbune în Serbia", spune Bonnie Norman. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9823 / 16779
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...