
Sectorul tehnologic îşi propune să transforme potenţialul inteligenţei artificiale în realitate în 2025 (raport)
13 Ianuarie 2025
AgerpresConform raportului, companiile din domeniul tehnologiei trebuie să pună accent pe puterea exemplului şi să facă proba propriului proces de transformare cu ajutorul propriilor produse, având drept scop o reinventare concomitentă a propriului model operaţional, bazată pe inteligenţa artificială.
Sectorul tehnologic îşi propune să transforme potenţialul inteligenţei artificiale în realitate în 2025, după ce dezvoltarea de noi capacităţi de inteligenţă artificială a evoluat într-un ritm rapid în 2024 şi a evidenţiat necesitatea ca întreprinderile tehnologice să se remodeleze, să se repoziţioneze şi să inoveze pentru o lume dominată de potenţialul inteligenţei artificiale generative (GenAI).
Inteligenţa artificială este, astăzi, acceptată ca fiind esenţială pentru succes în viitor în practic toate sectoarele de activitate şi este momentul ca întreprinderile din domeniul tehnologiei să profite de şansele de a converti în performanţă potenţialul acesteia, atât pe plan intern, cât şi pentru clienţi. Aceasta este una dintre principalele zece oportunităţi pentru companiile din sectorul tehnologic, potrivit raportului EY intitulat "Principalele zece oportunităţi pentru companiile din sectorul tehnologic în 2025", dat luni publicităţii.
Inteligenţa artificială este, astăzi, acceptată ca fiind esenţială pentru succes în viitor în practic toate sectoarele de activitate şi este momentul ca întreprinderile din domeniul tehnologiei să profite de şansele de a converti în performanţă potenţialul acesteia, atât pe plan intern, cât şi pentru clienţi. Aceasta este una dintre principalele zece oportunităţi pentru companiile din sectorul tehnologic, potrivit raportului EY intitulat "Principalele zece oportunităţi pentru companiile din sectorul tehnologic în 2025", dat luni publicităţii.
Cazurile de utilizare şi implementările de tip copilot ale inteligenţei artificiale au crescut accentuat în toate sectoarele prin investiţii semnificative la toate nivelurile, iar multe proiecte care implicau inteligenţa artificială au stagnat, în contextul în care companiile nu erau pe deplin pregătite pentru costuri şi pentru transformarea necesară la nivelul întregii organizaţii.
"Cele mai importante zece oportunităţi identificate în sectorul tehnologic în 2025 evidenţiază potenţialul transformator al inteligenţei artificiale şi importanţa investiţiilor strategice în infrastructura de date şi cloud. Este esenţial ca organizaţiile nu doar să adopte aceste tehnologii în siguranţă, ci să le şi integreze în operaţiunile lor de bază, pentru a stimula creşterea durabilă. Concentrându-se pe activităţi de formare inovatoare şi pe integrarea funcţiilor fiscale şi juridice încă de la începutul transformărilor bazate pe inteligenţa artificială, organizaţiile pot gestiona mai bine prin complexităţile erei digitale", afirmă Cătălina Dodu, Partener, Consultanţă, Liderul EY EMEIA Cyber Managed Services Solutioning, Liderul Technology Consulting & Cybersecurity, EY South Cluster.
Conform raportului, companiile din domeniul tehnologiei trebuie să pună accent pe puterea exemplului şi să facă proba propriului proces de transformare cu ajutorul propriilor produse, având drept scop o reinventare concomitentă a propriului model operaţional, bazată pe inteligenţa artificială.
Astfel, pe lista principalelor zece oportunităţi în sectorul tehnologic în 2025 se află: obţinerea de rezultate tangibile care să demonstreze concret potenţialul inteligenţei artificiale; stimularea creşterii şi optimizarea experienţei clienţilor prin utilizarea extensivă a inteligenţei artificiale în viitor; adoptarea unor modele de preţ bazate pe rezultat care să completeze ofertele pe bază pe abonament şi consum; demonstrarea puterii unui model operaţional având la bază preponderent inteligenţa artificială; accent pe strategia cu privire la date şi dimensionarea corectă a investiţiilor în cloud; creşterea abilităţilor şi capacităţii angajaţilor prin traininguri inovatoare; îmbunătăţirea luării de decizii strategice prin încorporarea funcţiilor fiscală şi juridică încă de la începutul transformării bazate pe inteligenţa artificială; integrarea inteligenţei artificiale în măsurile de apărare cibernetică; încetarea utilizării de fonduri de rezervă pentru a disponibiliza capital în vederea investiţiilor în tehnologii emergente; conturarea agendei în colaborare cu noile autorităţi de reglementare.
"În 2025, companiile tehnologice au oportunitatea de a traduce entuziasmul şi aşteptările din jurul AI în beneficii concrete de afaceri pentru ele şi clienţii lor. Valorificarea acestor 10 oportunităţi evidenţiate poate ajuta la accelerarea acestui obiectiv şi poate modela afacerile viitorului care beneficiază de IA", spun specialiştii EY.
La redactarea ''Principalelor zece oportunităţi pentru companiile din sectorul tehnologic în 2025'', un articol publicat anual de EY, a fost oferită o imagine echilibrată a demersurilor potenţiale pe care le pot întreprinde companiile din sectorul tehnologic în privinţa diferitelor oportunităţi de creştere şi îmbunătăţire operaţională. Articolul din acest an cuprinde o analiză a unei cercetări documentare din 2024 care a fost ulterior completat cu informaţii de specialitate şi recomandări din partea partenerilor EY din sectorul tehnologic şi a specialiştilor în sectorul tehnologic din cadrul EY.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 51,2 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2024.
Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 1000 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale. Compania are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 740 / 18993 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...