ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu Mazars: Pentru 70% dintre companiile participante,criza COVID-19 a dus la scăderea cifrei de afaceri

21 Iulie 2020   |   AGERPRES

Pentru 24% dintre companii criza nu a produs niciun impact, nici pozitiv, nici negativ, acestea reuşind să livreze performanţa bugetată până la finalul anului în curs.

 
 
Peste 70% dintre companiile participante la un studiu realizat de Mazars susţin că pandemia COVID-19 a dus până la acest moment la scăderea cifrei de afaceri, în timp ce 6% au identificat oportunităţi în această perioadă, care au dus la creşterea afacerii lor.

De asemenea, pentru 24% dintre companii criza nu a produs niciun impact, nici pozitiv, nici negativ, acestea reuşind să livreze performanţa bugetată până la finalul anului în curs.

Pe de altă parte, 34% dintre participanţi afirmă că nu au luat nicio măsură pentru situaţia curentă, 14% au aplicat măsuri diferite pentru a supravieţui (şomaj tehnic, reducerea programului de lucru pentru o parte dintre angajaţi), 12% au aplicat şomajul tehnic, 8% au fost nevoite să reducă programul de lucru pentru o parte dintre angajaţi, iar 2% au luat deja în calcul restructurarea angajaţilor până la finalul anului.


"Una dintre măsurile Planului naţional de investiţii şi relansare economică face referire la implementarea unui sistem de muncă flexibil. În baza acestuia, compensarea parţială a veniturilor lunare pentru angajaţii care vor avea program redus de muncă în cadrul companiilor afectate de criză ar urma să fie realizată din fonduri puse la dispoziţie de stat. În acest context, am investigat şi scenariile cu impact negativ asupra colectivului de angajaţi în absenţa unor măsuri guvernamentale. Astfel, pentru 18% dintre companiile participante, care au modelat diverse scenarii financiare pentru anul în curs, restructurarea angajaţilor nu este inclusă în agenda anului 2020. De asemenea, pentru 34% dintre companii, încă nu este luată nicio decizie, situaţia financiară rămânând a fi reanalizată lună de lună, până la finalul anului. Iar în final, 48% dintre companii au rulat diverse scenarii de reducere a numărului de angajaţi fie cu 10%, 15%, 20% sau chiar 50%", a menţionat Andreea Georgescu, head of HR Advisory, Mazars România.

Lucian Dumitru, senior manager, Tax Advisory, Mazars România, a subliniat, la rândul său, că schema de muncă flexibilă aflată în discuţie trebuie aplicată pe o scară largă, însă ar fi recomandat realizarea unui studiu de impact care să surprindă contribuţia fiecărei industrii în PIB şi dinamica în contextul actual.

Reprezentanţii Mazars atrag atenţia că nu doar operatorii economici din HoReCa au nevoie de susţinere financiară în această perioadă, ci şi cei care activează în Agricultură, silvicultură şi pescuit, Industrie şi Construcţii ar putea fi beneficiari ai programului EU SURE, ţinând cont de scăderea contribuţiei lor la PIB-ul României în primul trimestru al anului 2020 comparativ cu anul 2019.

"Un semnal de alarmă pe care îl ridică răspunsul companiilor participante este legat de reticenţa lor vis-a-vis de accesarea fondurilor ce vor fi disponibile, din cauza birocraţiei pe care o întrevăd, dată fiind experienţa lor din interacţiunea uzuală cu administraţia publică. Vorbim aici de 20% dintre participanţi, care consideră din start că accesarea acestor fonduri va implica birocraţie şi 68% care nu s-au pronunţat încă, dar aşteaptă să consulte metodologia programului. Doar 12% dintre companii declară că ar dori să acceseze programul, chiar dacă va fi nevoie să apeleze la consultanţi pentru acest demers", se precizează într-un comunicat Mazars.

Studiul Mazars a fost lansat în urmă cu două săptămâni pentru a pentru a identifica eforturile mediului de afaceri din România în a gestiona perioada critică actuală. La acest studiu au fost invitaţi doar reprezentanţii decidenţi (directori generali, directori financiari şi directori de resurse umane) care au vizibilitate asupra performanţei înregistrate în peste 500 de companii din ţară din toate sectoarele de activitate, astfel încât rezultatele să fie relevante.

Mazars este un parteneriat integrat internaţional, specializat în servicii de audit, contabilitate, consultanţă, servicii de consultanţă fiscală şi juridică. Operând în 91 de ţări şi teritorii din întreaga lume, se bazează pe expertiza a 40.400 de profesionişti - 24.400 în cadrul parteneriatelor integrate Mazars şi 16.000 prin Mazars North America Alliance - pentru a oferi asistenţă clienţilor de toate dimensiunile în fiecare etapă din dezvoltarea acestora.

În România, Mazars are o experienţă de 25 de ani în audit, servicii de consultanţă fiscală şi financiară, consultanţă HR şi contabilitate şi salarizare. Echipa locală cuprinde 230 de profesionişti.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16991 / 19579
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...