ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CITR explică de ce a fost descalificată Tabogo Property, companie deținută de Michael Topolinski, în licitațiile pentru terenul fabricii ‘Tutunul românesc’

24 Mai 2022   |   BizLawyer

Reamintim că SIF SPV TWO SA, parte a Grupului SIF Banat-Crişana, a cumpărat terenul fabricii "Tutunul românesc", în cadrul unei licitaţii publice organizate de CITR.

 
 
În urma publicării articolului prin care anunțam că Tabogo Property, companie deținută de Michael Topolinski, contestă a treia licitaţie pentru Fabrica de țigări Belvedere câștigată de SIF Banat-Crișana pentru 33,59 milioane euro, CITR ne-a transmis un punct de vedere, cu precizări pentru corecta informare a publicului.

Reamintim că SIF SPV TWO SA, parte a Grupului SIF Banat-Crişana, a cumpărat terenul fabricii ‘Tutunul românesc’, în cadrul unei licitaţii publice organizate de CITR.

Conform unui comunicat, CITR a tranzacţionat miercuri terenul aferent fostei fabrici "Tutunul românesc" situat în bulevardul Regiei nr. 2, în suprafaţă de 62.491 mp pentru suma de 33.595.000 euro‚ însemnând 100% din valoarea de piaţă.


Proprietatea se află în patrimoniul societăţii Interagro SA, societate aflată în reorganizare. Metoda de valorificare aprobată de creditori a fost licitaţie publică cu strigare, cu preţ în urcare.


În urma publicării acestui articol, Tabogo Property, companie deținută de investitorul canadian Michael Topolinski, a anunțat săptămâna trecută că a depus la București o contestație împotriva licitației adjudecate de SIF Banat-Crișana pentru Fabrica de țigări Belvedere, la suma de 33,59 milioane de euro.

Investitorul susține că a câștigat licitația pentru terenul de 62.500 mp încă din mai 2020, înainte de a fi descalificat în mod nejustificat de administratorul judiciar CITR.


În acest context, CITR revine azi cu următoarele precizări:

1.    „Investitorul susține că a câștigat licitația pentru terenul de 62.500 mp încă din mai 2020, înainte de a fi descalificat în mod nejustificat de administratorul judiciar CITR. Prin urmare, a contestat decizia în instanță. Această contestație este suspendată temporar și nici măcar nu a avut o audiere în primă instanță. Dat fiind faptul că astfel de litigii pot dura adesea câțiva ani înainte de a fi finalizate, decizia CITR de a organiza o nouă licitație în aceste circumstanțe ridică semne de întrebare.

În legătură cu această afirmație, CITR precizează:

Tabogo Property a fost descalificat la prima licitație din data de 06.03.2020. A contestat în instanță descalificarea pentru această licitație din data 06.03.2020 (dosar 7329/3/2020 la Tribunalul Bucuresti Secția a VII – a Civila și 7329/3/2020 /a1 la Curtea de Apel), iar instanța a decis definitiv (decizia civila 695/29.04.2022 pronunțată de Curtea de Apel București) că motivele de descalificare invocate de CITR au fost legitime.

Acestea au fost:
•    Lipsa plății garanției de participare la licitație,
•    Lipsa procurii speciale pentru Michael Topolinski, necesară conform regulamentului,
•    Nedepunerea unui document anexat caietului de sarcini în forma corectă,
•    Solvabilitate: CITR a constatat că ofertantul nu este solvabil în raport cu prețul bunului. 

Pentru a justifica lipsa garanției, Tabogo Property a invocat faptul că este creditor și conform regulamentului nu trebuie să achite garanție. Ambele instanțe au stabilit că acesta trebuia să achite garanția neavând calitatea de a prelua activul în contul creanței, activul fiind garantat în favoarea First Bank.

La cea de a doua licitație care a avut loc în 15.05.2020, societatea Tabogo s-a înscris în aceleași condiții ca la prima licitație. A fost descalificată pentru: lipsa achitării garanției de participare și nedepunerea unui document anexat caietului de sarcini în forma corectă.

Prin urmare pentru a doua licitație litigiul recent repus pe rol – 11707/3/2020 - vizează cel puțin aceeași chestiune principala a lipsei garanției de participare și aceleași argumente invocate de Tabogo Properties și astfel beneficiază în acest moment de autoritate de lucru judecată la primul dosar. În acest sens, considerând soluționată problema, CITR a decis organizarea celei de-a treia licitații, la data de 18 mai 2022.
Și în acest caz societatea Tabogo Property a fost descalificată pentru lipsa plății garanției de participare si neîndeplinirea condițiilor de solvabilitate, aspecte care se bucură deja de autoritate de lucru judecat conform sentinței sus-amintite din primul dosar.

2. „Sunt surprins că CITR a organizat o licitație de 33,59 milioane de euro pentru teren cu un preaviz de doar 2 săptămâni și jumătate, în contextul în care a doua licitație pentru teren este departe de a fi clarificată, iar InterAgro a fost recent condamnat penal pentru înșelăciune alături de Ioan Nicolae și un sechestru DNA a fost înregistrat în Cartea Funciară.”

În legătură cu această afirmație, CITR precizează următoarele:

Interagro SA – în calitatea de persoana juridica - a fost condamnata pentru evaziune fiscala și nu pentru înșelăciune. În acest moment nu există sechestru DNA asupra loturilor din Regie. A existat un sechestru înscris greșit de Agenția Națională pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) după soluționarea definitivă a procesului penal, dar în urma constatării erorii, acesta a fost înlăturat.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1838 / 7966
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...