ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ClusterPower va construi lângă Craiova cel mai mare centru de date din România, cu un ajutor de stat de 82 mil. lei

10 Iunie 2021   |   Agerpres

"ClusterPower va crea o infrastructură de Inteligenţă Artificială one-stop-shop, în urma unei investiţii iniţiale de 172 milioane lei (36 milioane euro), din care suma de 82 milioane de lei este asigurată printr-un ajutor de stat acordat anul trecut de Ministerul de Finanţe. Diferenţa este acoperită din fondurile proprii ale companiei şi alte surse de finanţare", se menţionează în comunicat.

 
 
Compania ClusterPower va construi lângă Craiova cel mai mare centru de date din România şi unul dintre cele mai mari din Europa, investiţia iniţială fiind de 172 de milioane de lei.
 
"ClusterPower va crea o infrastructură de Inteligenţă Artificială one-stop-shop, în urma unei investiţii iniţiale de 172 milioane lei (36 milioane euro), din care suma de 82 milioane de lei este asigurată printr-un ajutor de stat acordat anul trecut de Ministerul de Finanţe. Diferenţa este acoperită din fondurile proprii ale companiei şi alte surse de finanţare", se menţionează într-un comunicat al companiei.
 
Cu o infrastructură de calcul performantă, proiectul ClusterPower va fi primul centru de date de tip hyperscale din zonă şi va crea contextul pentru stimularea creşterii economice a regiunii, permiţând găzduirea şi dezvoltarea de soluţii digitale de ultimă generaţie, cu valoare adăugată ridicată.
 
"Ne propunem să creăm o platformă interconectată avansată pe care să dezvoltăm soluţii digitale inteligente, moderne, susţinute de infrastructura de mare putere pe care o construim. Considerăm că viziunea şi strategia noastră sunt în concordanţă cu cele ale Uniunii Europene şi României, pe următoarele direcţii: stimularea creşterii economice, crearea de valoare pe termen lung, atât pentru companie, cât şi pentru societate, precum şi susţinerea inovaţiei şi performanţei", a declarat Cosmin Georgescu, fondator şi director general al ClusterPower.
 
Proiectul va fi construit în etape în localitatea Mischii, judeţul Dolj, pe un teren în suprafaţă de 25.427 metri pătraţi, aflat în proprietatea ClusterPower. Parcul tehnologic va include tehnologii avansate de calcul şi o infrastructură energetică eficientă şi rezilientă. Odată cu finalizarea investiţiei, estimată în 2025, ClusterPower va fi cel mai mare furnizor de Cloud şi Compute din Europa de Est şi al şaselea din Europa şi va avea o prezenţă globală, asigurată prin conectarea la 750 de centre de date din întreaga lume.
 
Construcţia primului centru de date din parcul tehnologic începe în cursul lunii iunie. În total, campusul de lângă Craiova va găzdui cinci centre de date şi va fi alimentat cu electricitatea produsă de o centrală pe gaz natural pe care ClusterPower o va construi pe acelaşi amplasament. Centrala va avea o putere instalată de până la 200 MW şi va transforma centrul de date într-unul dintre cele mai eficiente din punct de vedere energetic la nivel global, datorită sistemului de trigenerare care presupune producerea de electricitate, agent termic şi agent de răcire.
 
ClusterPower va fi unul dintre puţinele centre de date din lume cu conexiune directă la cel mai înalt nivel de tensiune electrică (Transelectrica), precum şi la cel mai înalt nivel de presiune de gaz natural (Transgaz), ceea ce îi asigură independenţa energetică şi îi permite costuri reduse de operare, siguranţă înaltă în funcţionare şi flexibilitate în satisfacerea cerinţelor de creştere viitoare. Ca măsură de siguranţă, centrul va fi conectat şi la reţeaua naţională de transport al electricităţii, ca o garanţie a rezilienţei proiectului la eventuale dezastre.
 
"Proiectarea centrului de date este făcută în conformitate cu standardul de certificare la rezilienţă Tier III şi va beneficia astfel de una dintre cele mai prestigioase certificări din domeniu, cea a Uptime Institute, pe trei dimensiuni - design, construcţie şi operare - nivel de certificare pe care nu îl are niciun alt centru de date din Europa de Sud-Est. Proiectul nostru este primul centru de date de mari dimensiuni din România şi primul hyperscale din Europa de Sud-Est, iar prin asta vom creşte competitivitatea României în infrastructura IT globală, consolidând astfel imaginea consacrată de specialişti de top în IT. Ceea ce oferim clienţilor, dincolo de un centru de excelenţă pentru inteligenţă artificială, este încredere, securitate a datelor şi rezilienţă la dezastre", a declarat Vladimir Ester, CTO ClusterPower.
 
ClusterPower a fost înfiinţată în 2019 de trei antreprenori români: Cosmin Georgescu, Vladimir Ester şi Carmen Ursa Georgescu. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3614 / 7956
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...