ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Consiliul Concurenţei îşi îmbumătăţeşte instrumentele de detectare şi sancţionare a faptelor anticoncurenţiale, conform reglementărilor europene

29 Noiembrie 2023   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, actul normativ vizează independenţa în adoptarea deciziilor, eficientizarea instrumentelor de investigaţie şi a programului de clemenţă şi permite cooperarea mutuală cu autorităţile de concurenţă la nivelul Uniunii Europene.

 
 
Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă care transpune în legislaţia internă Directiva europeană nr.1/2019, numită şi ECN+ (European Competition Network - Reţeaua Europeană de Concurenţă), care asigură instrumente suplimentare pentru aplicarea regulilor europene, cu scopul de a garanta independenţa autorităţilor de concurenţă şi funcţionarea corespunzătoare a pieţei interne, informează Consiliul Concurenţei, printr-un comunicat.
 
Potrivit sursei citate, actul normativ vizează independenţa în adoptarea deciziilor, eficientizarea instrumentelor de investigaţie şi a programului de clemenţă şi permite cooperarea mutuală cu autorităţile de concurenţă la nivelul Uniunii Europene.
 
"Practic, ne îmbunătăţim unele instrumente legale de depistare şi sancţionare a practicilor anticoncurenţiale şi preluăm noi atribuţii. Cu toate acestea, mai sunt probleme care trebuie rezolvate. De exemplu, modalitatea politică de numire şi stabilirea numărului persoanelor din Plen, adică a conducerii instituţiei, va fi abordată în parlament, unde se află în dezbatere un proiect de lege. De asemenea, problema resurselor rămâne nerezolvată: de peste 10 ani salariile angajaţilor nu au fost majorate, ceea ce a condus la migrarea personalului specializat şi bine pregătit către mediul privat, care oferă pachete salariale şi beneficii mult mai atractive", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
 
Actul normativ prevede consolidarea puterilor de inspecţie, astfel încât inspectorii de concurenţă au dreptul de a citi/ deschide/ accesa orice informaţie aflată la dispoziţia companiei inspectate, indiferent de caracterul respectivelor informaţii sau de mediul în care sunt stocate (de ex. in cloud).
 
În acelaşi timp, la solicitarea Guvernului, atunci când există premise că mediul concurenţial este distorsionat pe o anumită piaţă, în cazul analizelor derulate de autoritatea de concurenţă, aceasta poate efectua inspecţii în baza autorizării judiciare.
 
De asemenea, este specificată posibilitatea de a efectua inspecţii inopinate cu asistenţa structurilor de specialitate ale Poliţiei Române.
 
În ceea ce priveşte amenzile, este stabilită posibilitatea ca sancţiunile să se aplice la cifra de afaceri însumată, realizată la nivel mondial de toate persoanele fizice şi juridice ce constituie o entitate economică unică, precum şi executarea de la membrii unei asocieri de companii a amenzilor impuse respectivei asocieri, prin luarea în considerare a cifrelor de afaceri totale ale membrilor, atunci când asocierea se dovedeşte a fi insolvabilă.
 
Totodată, actul normativ precizează acordarea de asistenţă reciprocă între autorităţile competente dintre statele membre cu privire la colectarea de probe, executarea deciziilor de impunere a unor amenzi sau a unor penalităţi cu titlu cominatoriu.
 
Ordonanţa de Urgenţă mai prevede o abordare unitară a mecanismului de examinare a investiţiilor străine de către Comisia de Examinare a investiţiilor Străine Directe (CESID), în sensul examinării, pe lângă investiţiile din spaţiul non-UE, şi a celor din Uniunea Europeană, asigurându-se astfel inclusiv o egalitate de tratament între investiţiile UE şi non-UE.
 
Actul normativ vizează şi preluarea de către Consiliul Concurenţei a unor atribuţii suplimentare care derivă din aplicarea unor regulamente europene, respectiv Regulamentul privind subvenţiile străine şi Regulamentul privind contestarea pieţelor digitale (DMA), precum şi îmbunătăţirea mecanismului (prevăzut de OUG nr. 77/ 2014) privind procedurile în domeniul ajutorului destatla nivel Central, regional şi local, inclusiv consolidarea măsurilor de recuperare ale ajutoarelor de stat considerate ca fiind acordate în mod ilegal sau utilizate abuziv. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 184 / 7849
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații, alături de cumpărător în tranzacția de 432 mil. lei prin care Fondul Proprietatea și-a vândut acțiunile deţinute la Engie România. Echipa, coordonată de Lucian Bondoc
Teodorescu Partners a asistat Autonom Protect în achiziția Nova Ria24
După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații
Stănescu Vasile & Asociaţii și Strelia CVBA apără România în procesul intentat de Pfizer la Bruxelles, cu pretenții de peste o jumătate de miliard de euro plus dobânzi. Cine sunt apărătorii României și ce îi recomandă
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
Chambers Global 2024 | RTPR, singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (8), Filip & Company (6), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Monica Alexandra Popa, una dintre premiantele anului 2021: “Mi-am dorit să lucrez într-o echipă în care să simt că mi se oferă oportunități de creștere și sunt încurajată să cresc și să absorb cât mai multă informație, atât în primii ani de avocatură, cât și ulterior. Firma de avocatură cu care am simțit și simt că sunt compatibilă este Filip & Company”
Bohâlțeanu & Asociații, implicată într-o nouă tranzacție importantă din domeniul industriei aviatice | Firma de avocați a asistat grupul Christian Tour în procedura de preluare de la Aegean Airlines SA a 51% în cadrul companiei aeriene românești Anima Wings Aviation SA. Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner) și Daniela Milculescu (Partner), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Lista scurtă a finaliștilor “Chambers Europe Awards - 2024” | Cinci firme din România luptă pentru trofeu: CMS, NNDKP și Schoenherr, prezențe constante la gala premiilor, RTPR intră în competiție propulsată de activitatea intensă din ultimul an, iar Filip & Company este nominalizată pentru a treia oară consecutiv
DLA Piper | The Opportunity: Lawyer, Employment
Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement obține la ICCJ o soluție definitivă în favoarea unui cunoscut operator de restaurante, într-o dispută judiciară cu un probatoriu voluminos, care a durat peste 4 ani. Proiect coordonat de Ioana Gelepu (Managing Partner)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...