
Delgaz Grid pregăteşte proiecte de investiţii de 440 mil. lei, cu finanţare europeană
14 Octombrie 2020
AgerpresÎn plus, se află în diferite etape de implementare patru proiecte, în valoare totală de 103 milioane lei, din care finanţarea nerambursabilă de la Uniunea Europeană (UE) şi Guvernul României se ridică la circa 58 milioane lei.
Distribuitorul de gaze naturale şi energie electrică Delgaz Grid anunţă pregătirea unor proiecte în valoare de 440 milioane lei pentru obţinerea de finanţare din fonduri europene.
Potrivit unui comunicat al companiei, transmis miercuri AGERPRES, până în prezent, compania de distribuţie a gazelor naturale şi electricităţii a atras, începând din anul 2012, finanţare nerambursabilă pentru proiecte în valoare de peste 180 milioane lei, dintre acestea cinci fiind finalizate cu succes, iar alte patru aflându-se în diferite etape de implementare.
De asemenea, compania are în pregătire cinci proiecte, în valoare de aproximativ 260 de milioane de lei, care vizează digitalizarea şi automatizarea reţelei de distribuţie pentru clienţi din judeţele Bacău, Neamţ şi Suceava, precum şi modernizarea şi integrarea în SCADA a unor staţii de transformare din judeţele Suceava şi Botoşani în vederea preluării producţiei de energie electrică din surse regenerabile.
În plus, se află în diferite etape de implementare patru proiecte, în valoare totală de 103 milioane lei, din care finanţarea nerambursabilă de la Uniunea Europeană (UE) şi Guvernul României se ridică la circa 58 milioane lei.
"În municipiul Iaşi sunt în desfăşurare lucrări pentru contorizare inteligentă la peste 10.000 de clienţi, valoarea proiectului fiind de aproape 54 milioane de lei. Un alt proiect, în valoare de circa 31 milioane lei, are ca scop modernizarea şi integrarea în SCADA a cinci staţii de transformare (Huşi, Stănileşti, Vetrişoaia, Fălciu şi Murgeni) din judeţul Vaslui. Un proiect similar celui din judeţul Vaslui, în valoare de peste 16 milioane de lei, vizează staţiile de transformare Hârlău, Paşcani şi Gorban din judeţul Iaşi. Delgaz Grid SA îşi diversifică portofoliul de proiecte prin participarea într-un consorţiu european, care a primit finanţare din programul Orizont2020, având ca obiectiv principal îmbunătăţirea securităţii cibernetice a reţelei inteligente de distribuţie a energiei electrice la nivelul UE. Acest proiect de colaborare îşi propune detectarea incidentelor şi atacurilor de securitate şi confidenţialitate, garantând continuitatea şi minimizând efectele în cascadă în reţeaua inteligentă de distribuţie", precizează compania în comunicat.
Conform datelor centralizate de către Delgaz Grid, cele cinci proiecte finalizate până acum au o valoare totală de 78,5 milioane de lei, din care 30 de milioane de lei finanţare nerambursabilă din partea UE şi a Guvernului.
"Recent, a fost finalizat un proiect de circa 2 milioane de lei, cu finanţare din Programul Operaţional Capital Uman, care a avut ca obiectiv formarea profesională a unui grup de peste 200 de angajaţi, în contextul dinamicii pieţei muncii, generată de retehnologizare, creşterea competitivităţii şi nevoilor clienţilor. Anul trecut, în judeţul Bacău, a fost finalizat un proiect de cercetare cu finanţare europeană 'Optimizarea costurilor la colectarea datelor de la contoarele inteligente şi metode de îmbunătăţire a profitului la transportul energiei electrice', cu o valoare totală de aproximativ 270 mii de lei. Proiectul a avut ca obiectiv măsurarea fluxurilor de energie în reţeaua de distribuţie a energiei electrice, iar datele obţinute permit detectarea pierderilor din reţea şi prioritizarea investiţiilor", notează compania.
Alte două proiecte, cu o valoare de aproximativ 41,3 milioane de lei, au dus la modernizarea sistemului de distribuţie a gazelor naturale din judeţele Iaşi şi Cluj. Astfel, în municipiul Iaşi şi zona metropolitană a fost realizat un proiect cu o valoare totală de peste 6,2 milioane de lei care a vizat îmbunătăţirea tehnologică a reţelei de gaze naturale, presiune medie, precum şi modernizarea unor staţii de reglare, prin dotarea cu sistem SCADA. Totodată, în municipiul Cluj-Napoca a fost modernizată reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în cadrul unui proiect cu o valoare de circa 35,1 milioane de lei, cofinanţat din fonduri europene.
"Investiţiile derulate de compania noastră în sistemul de distribuţie a energiei electrice au fost susţinute prin intermediul unui alt proiect cu finanţare europeană, fiind modernizate şi integrate în sistem SCADA un număr de 26 de staţii de transformare a energiei din judeţele Iaşi, Botoşani, Bacău, Neamţ, Suceava şi Vaslui, cu o valoare totală de aproximativ 35 de milioane de lei", subliniază reprezentanţii companiei.
Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de peste 23.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de aproape 81.900 km în şase judeţe din Moldova (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui).
De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit circa 1,7 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,3 miliarde de euro.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5962 / 8823 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...