ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu conf. dr. Ioana Maria Costea, decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, despre preocuparea de a oferi studenților o nouă „normalitate” și aceeași pregătire temeinică: ‘Absența fizică ne-a dezorientat la început, dar procesul didactic se derulează acum în parametri optimi; profesorii și studenții au dovedit o imensă capacitate de adaptare’

25 Februarie 2022   |   Ștefania Enache

Pentru o instituție de învățământ superior recunoscută printre cele mai bune școli de drept de la noi din țară, provocarea principală a constituit-o păstrarea calității actului educațional.

 
 
Pandemia a schimbat viețile tuturor, având un impact major în toate domeniile. Învățământul este unul dintre sectoarele în care amprenta crizei sanitare se evidențiază puternic, în contextul în care școlile au fost obligate să-și modifice radical modul de lucru și să adopte sistemul online. Facultățile de Drept fac parte din această schimbare. Cursurile, care cândva se țineau în amfiteatre, se derulează acum în fața computerelor, reprezentând o adevărată provocare atât pentru studenți, cât și pentru profesori.

„Învățământul a răspuns provocării de a ține ritmul vieții atâtor oameni tineri și valoroși. Școala, prin ritmul său, a urmat un fir previzibil într-o perioadă imprevizibilă. Învățământul juridic a răspuns unei provocări cu preocuparea de a oferi studenților o nouă „normalitate” și aceeași pregătire temeinică”, punctează conf. dr. Ioana Maria Costea, decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.


Cea mai veche instituție de învățământ juridic din România s-a adaptat fără prea mari probleme la nou și își derulează și acum o parte importantă din activități în sistem online.

Pentru o instituție de învățământ superior recunoscută printre cele mai bune școli de drept de la noi din țară, provocarea principală a constituit-o păstrarea calității actului educațional.

Conf. dr. Ioana Maria Costea recunoaște că nu este ușor să conduci o facultate în astfel de vremuri, dar lucrurile au fost luate pas cu pas și astfel au fost evitate greutățile. „Facultatea de drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este nu numai cea mai veche instituție de învățământ juridic, ci și una din cele mai bune școli de drept. Ca și instituție are desigur ample arii de bune practici, dar și loc pentru evoluție. Munca administrativă se îmbină cu cea de profesor, de vreme ce ambele au un singur obiectiv starea de bine și succesul profesional al studenților noștri. Standardele de excelență proiectate de Universitate, studenți, colegi, părinți, profesiile juridice sunt principala noastră direcție de acțiune. De asemenea, avem în vedere determinarea obiectivelor și crearea de instrumente eficiente pentru a le atinge, atât la nivel didactic, cât și de cercetare”, susține decanul facultății ieșene.

 
Problemele generate de sistemul online

Învățământul în sistem online a adus pentru toată lumea o serie de probleme. În cazul facultății ieșene, decanul acestei instituții subliniază că cea mai are dificultate este aceea că studenții și profesorii nu împart același spațiu de lucru. „Absența fizică ne-a dezorientat la început. Între timp, am dezvoltat alte moduri de comunicare și feed-back constant. La acest moment, suntem încă în sistem online cu majoritatea activităților. Procesul didactic se derulează în parametri optimi; profesorii și studenții au dovedit o imensă capacitate de adaptare”, completează conf. dr. Ioana Maria Costea.

Experiența ultimilor doi ani i-au arătat Ioanei Maria Costea că online-ul este pentru învățământ o variantă doar în condiții pandemice, iar în alte contexte poate fi un instrument util de a accesa informații în timp real, de a suplini distanțe și de a face procesul didactic mai flexibil. „Învățământul juridic superior reacționează în ecou la sistemul normativ, care la rândul său preia tendințele din viața cetății. Direcțiile actuale ne îndreaptă spre era digitalizării, cu problematici noi pentru toate domeniile juridice”, precizează profesorul.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Calitățile necesare unui student la Drept


Învățământul juridic este unul dintre cele mai grele, dar și cu mari șanse pe piața muncii pentru cei care îl parcurg. „Admiterea singură nu asigură succesul. Facultatea de Drept este o facultate grea, cu elemente multe de noutate față de parcursul din liceu. Însă, un absolvent de drept are o multitudine de perspective profesionale de succes. Printre calitățile pe care ar trebui să le dețină un tânăr care alege să studieze Dreptul aș enumera calmitatea, capacitatea de a învăța din greșeli și un pic de creativitate. Cred că este portretul unui student cu potențial”, explică decanul instituției de învățământ.

Succesul stă în mâinile tânărului care alege domeniul juridic. Instituțiile de profil din țară nu pot face altceva decât să vină cu o ofertă educațională care să-i stimuleze pe tineri în a-și valorifica la maximum potențialul.

„Un jurist poate avea orice profil personal. Sunt atâtea scenarii de a fi jurist încât orice student va găsi forma potrivită pentru el. Totul depinde de student. Noi avem un program de conferințe vocaționale prin care aducem „pe scenă” profesia de avocat și marile firme pentru a familiariza studenții cu această oportunitate. De asemenea, oferta de opționale din planul de învățământ este concepută pe ideea de traiectorie, cu pachete de specializare. Astfel, fiecare student alege raportat la preocupările sale personale”, nuanțează conf. dr. Ioana Maria Costea.

Mai mult, facultatea ieșeană are consolidate peste 30 de parteneriate internaționale, iar studenții acestei instituții sunt mobili în plan internațional și asta le adaugă la portofoliul profesional competențe extrem de valoroase. „Ne mândrim cu un corp profesoral tânăr, cu o preocupare pentru dialog și starea de bine a studenților noștri și desigur cu o pleiadă de alumni copleșitori prin aportul lor profesional și uman”, mai spune conf. dr. Ioana Maria Costea.

Cadrele didactice care activează în cadrul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași reprezintă una dintre cele mai valoroase resurse deținute de această instituție. „Profesorul este un exemplu, uneori chiar aduce la catedră și experiența sa dintr-o profesie juridică, ceea ce este foarte valoros. Misiunea facultății este să asigure cât mai multe astfel de interacțiuni, pentru ca imaginea studentului asupra profesionistului din drept să fie completă. Mentoratul în toate formele sale este o lecție. Un mentor bun știe că nu deține adevărul absolut”, a concluzionat decanul facultății din Iași.  

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 50 / 139
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
    Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
    Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
    Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
    Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
    Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
    CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
    Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
    Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
    Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
    Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...