De vorbă cu conf. dr. Ioana Maria Costea, decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, despre preocuparea de a oferi studenților o nouă „normalitate” și aceeași pregătire temeinică: ‘Absența fizică ne-a dezorientat la început, dar procesul didactic se derulează acum în parametri optimi; profesorii și studenții au dovedit o imensă capacitate de adaptare’
25 Februarie 2022
Ștefania EnachePentru o instituție de învățământ superior recunoscută printre cele mai bune școli de drept de la noi din țară, provocarea principală a constituit-o păstrarea calității actului educațional.
Pandemia a schimbat viețile tuturor, având un impact major în toate domeniile. Învățământul este unul dintre sectoarele în care amprenta crizei sanitare se evidențiază puternic, în contextul în care școlile au fost obligate să-și modifice radical modul de lucru și să adopte sistemul online. Facultățile de Drept fac parte din această schimbare. Cursurile, care cândva se țineau în amfiteatre, se derulează acum în fața computerelor, reprezentând o adevărată provocare atât pentru studenți, cât și pentru profesori.
„Învățământul a răspuns provocării de a ține ritmul vieții atâtor oameni tineri și valoroși. Școala, prin ritmul său, a urmat un fir previzibil într-o perioadă imprevizibilă. Învățământul juridic a răspuns unei provocări cu preocuparea de a oferi studenților o nouă „normalitate” și aceeași pregătire temeinică”, punctează conf. dr. Ioana Maria Costea, decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
„Învățământul a răspuns provocării de a ține ritmul vieții atâtor oameni tineri și valoroși. Școala, prin ritmul său, a urmat un fir previzibil într-o perioadă imprevizibilă. Învățământul juridic a răspuns unei provocări cu preocuparea de a oferi studenților o nouă „normalitate” și aceeași pregătire temeinică”, punctează conf. dr. Ioana Maria Costea, decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Cea mai veche instituție de învățământ juridic din România s-a adaptat fără prea mari probleme la nou și își derulează și acum o parte importantă din activități în sistem online.
Pentru o instituție de învățământ superior recunoscută printre cele mai bune școli de drept de la noi din țară, provocarea principală a constituit-o păstrarea calității actului educațional.
Conf. dr. Ioana Maria Costea recunoaște că nu este ușor să conduci o facultate în astfel de vremuri, dar lucrurile au fost luate pas cu pas și astfel au fost evitate greutățile. „Facultatea de drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este nu numai cea mai veche instituție de învățământ juridic, ci și una din cele mai bune școli de drept. Ca și instituție are desigur ample arii de bune practici, dar și loc pentru evoluție. Munca administrativă se îmbină cu cea de profesor, de vreme ce ambele au un singur obiectiv starea de bine și succesul profesional al studenților noștri. Standardele de excelență proiectate de Universitate, studenți, colegi, părinți, profesiile juridice sunt principala noastră direcție de acțiune. De asemenea, avem în vedere determinarea obiectivelor și crearea de instrumente eficiente pentru a le atinge, atât la nivel didactic, cât și de cercetare”, susține decanul facultății ieșene.
Problemele generate de sistemul online
Învățământul în sistem online a adus pentru toată lumea o serie de probleme. În cazul facultății ieșene, decanul acestei instituții subliniază că cea mai are dificultate este aceea că studenții și profesorii nu împart același spațiu de lucru. „Absența fizică ne-a dezorientat la început. Între timp, am dezvoltat alte moduri de comunicare și feed-back constant. La acest moment, suntem încă în sistem online cu majoritatea activităților. Procesul didactic se derulează în parametri optimi; profesorii și studenții au dovedit o imensă capacitate de adaptare”, completează conf. dr. Ioana Maria Costea.
Experiența ultimilor doi ani i-au arătat Ioanei Maria Costea că online-ul este pentru învățământ o variantă doar în condiții pandemice, iar în alte contexte poate fi un instrument util de a accesa informații în timp real, de a suplini distanțe și de a face procesul didactic mai flexibil. „Învățământul juridic superior reacționează în ecou la sistemul normativ, care la rândul său preia tendințele din viața cetății. Direcțiile actuale ne îndreaptă spre era digitalizării, cu problematici noi pentru toate domeniile juridice”, precizează profesorul.
Opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.
Calitățile necesare unui student la Drept
Învățământul juridic este unul dintre cele mai grele, dar și cu mari șanse pe piața muncii pentru cei care îl parcurg. „Admiterea singură nu asigură succesul. Facultatea de Drept este o facultate grea, cu elemente multe de noutate față de parcursul din liceu. Însă, un absolvent de drept are o multitudine de perspective profesionale de succes. Printre calitățile pe care ar trebui să le dețină un tânăr care alege să studieze Dreptul aș enumera calmitatea, capacitatea de a învăța din greșeli și un pic de creativitate. Cred că este portretul unui student cu potențial”, explică decanul instituției de învățământ.
Succesul stă în mâinile tânărului care alege domeniul juridic. Instituțiile de profil din țară nu pot face altceva decât să vină cu o ofertă educațională care să-i stimuleze pe tineri în a-și valorifica la maximum potențialul.
„Un jurist poate avea orice profil personal. Sunt atâtea scenarii de a fi jurist încât orice student va găsi forma potrivită pentru el. Totul depinde de student. Noi avem un program de conferințe vocaționale prin care aducem „pe scenă” profesia de avocat și marile firme pentru a familiariza studenții cu această oportunitate. De asemenea, oferta de opționale din planul de învățământ este concepută pe ideea de traiectorie, cu pachete de specializare. Astfel, fiecare student alege raportat la preocupările sale personale”, nuanțează conf. dr. Ioana Maria Costea.
Mai mult, facultatea ieșeană are consolidate peste 30 de parteneriate internaționale, iar studenții acestei instituții sunt mobili în plan internațional și asta le adaugă la portofoliul profesional competențe extrem de valoroase. „Ne mândrim cu un corp profesoral tânăr, cu o preocupare pentru dialog și starea de bine a studenților noștri și desigur cu o pleiadă de alumni copleșitori prin aportul lor profesional și uman”, mai spune conf. dr. Ioana Maria Costea.
Cadrele didactice care activează în cadrul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași reprezintă una dintre cele mai valoroase resurse deținute de această instituție. „Profesorul este un exemplu, uneori chiar aduce la catedră și experiența sa dintr-o profesie juridică, ceea ce este foarte valoros. Misiunea facultății este să asigure cât mai multe astfel de interacțiuni, pentru ca imaginea studentului asupra profesionistului din drept să fie completă. Mentoratul în toate formele sale este o lecție. Un mentor bun știe că nu deține adevărul absolut”, a concluzionat decanul facultății din Iași.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 55 / 144 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
Țuca Zbârcea & Asociații și britanicii de la Legal500 au lansat ediția 2024 a GC Powerlist Romania
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Reff & Asociații | Deloitte Legal lansează o nouă ediție a proiectului educațional „Law Is Awesome!”, dedicat studenților care vor să devină avocați de business
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...