ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu conf. dr. Ioana Maria Costea, decanul Facultății de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (Iași), despre noutățile anului universitar | ”Suntem parte dintr-o Universitate cu un profil internațional foarte clar conturat și foarte bogat, avem un corp profesoral extrem de bine pregătit, creativ și dedicat. Le sunt recunoscătoare colegilor pentru ținuta academică ireproșabilă a facultății noastre și studenților care ne aleg să le fim alături în marea lor devenire”

03 Decembrie 2023   |   Ștefania Enache

Decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași apreciază că învățământul juridic din România s-a mulat rapid pe nevoile și pretențiile noilor generații.

 
 
Sistemul educațional din România trece prin schimbări profunde ca urmare a adoptării noii legislații din domeniul învățământului.La nivel universitar, noul act normativ care vizează acest sector aduce modificări semnificative menite să îmbunătățească atât accesul la educație, cât și pregătirea viitoarelor generații de profesioniști.„Anul universitar 2023-2024 a venit cu o nouă lege a învățământului superior, cu noutăți privind sistemul ESCO și calificările profesionale și cu mult entuziasm”, punctează conf. dr. Ioana Maria Costea, decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Cea mai veche instituție de învățământ juridic din România este mereu în actualitate, reușind să se adapteze „din mers” oricăror schimbări care intervin.Lecțiile asimilate în pandemie, atunci când învățământul a fost obligat să treacă în sistem online, au ajutat facultatea să-și rafineze și mai mult modul de lucru cu studenții.


Pentru a ține pasul cu noile generații, universitățile sunt obligate să fie atente la orice trend care apare pentru a putea veni în întâmpinarea tinerilor pe care îi pregătește. „Generațiile de acum folosesc mult surse sintetice de lucru și memoria pe termen scurt, au mai multe competențe digitale, dar și mai puțină răbdare la a lectura bibliografie”, menționează  conf. dr. Ioana Maria Costea.

Decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași apreciază că învățământul juridic din România s-a mulat rapid pe nevoile și pretențiile noilor generații. „S-a adaptat repede, cu multe fișe, sinteze, instrumente vizuale la cursuri, softuri legislative ce încorporează AI. Au prins contur discipline noi, pentru a răspunde unor calificări profesionale noi”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.
Totodată, Facultatea de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a dezvoltat, de-a lungul timpului, o serie de colaborări internaționale, care contribuie semnificativ la potențarea prestigiului de care instituția se bucură în rândul tinerilor. „Facultatea noastră se bucură de faptul de a fi parte dintr-o Universitate cu un profil internațional foarte clar conturat și foarte bogat. Colaborările sunt variate, de la mobilități Eramus+ cu parteneri din 12 țări și peste 30 de universități, la proiecte în alianțe internaționale cum este EC2U și la parteneriate cu spații extra-europene: SUA și China”, precizează conf. dr. Ioana Maria Costea.

Absolvenții învățământului juridic au șanse reale pe piața muncii

Învățământul juridic este unul dintre cele mai grele, dar și cu mari șanse pe piața muncii pentru cei care îl parcurg. Se poate spune chiar că admiterea la Drept este egală cu succesul. Totuși, tinerii trebuie să țină cont că pentru a ajunge la cariera profesională pe care și-o doresc trebuie să muncească mult, iar în timpul facultății trebuie „să vâneze” orice oportunitate de pregătire suplimentară.

Conf. dr. Ioana Maria Costea este de părere că studentul ideal este cel pasionat de tot ceea ce face. „Obiectul pasiunii nu e atât de determinant, cât forța pe care o mobilizează. Încet, încet pasiunea va cuprinde dreptul civil, nu e niciun student în prima zi de facultate pasionat de raporturile dintre profesioniști. Busola interioară a unui candidat ar fi de dorit să evalueze puterea de muncă, rezistența la efort, organizarea timpului, aplecarea spre a scrie și a citi. Un student cu potențial este atent la detalii, preia fiecare cuvânt cu nuanța sa și cel mai important cred eu, poate propune argumente pro și contra oricărei ipoteze juridice”, detaliază interlocutoarea BizLawyer.

În plus, decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași mai crede că notele foarte bune obținute pe parcursul anilor de studii sunt un mare avantaj. „Pregătirea din cadrul studiilor de licență este la nivel de cuvinte-cheie, față de complexitatea raporturilor juridice cu care lucrează un practician. Dacă lipsesc cuvinte-cheie, nu se poate exercita onorabil o activitate”, explică profesorul.
Chiar dacă numărul absolvenților de Drept este din ce în ce mai mare - facultățile, în special cele particulare, punând la dispoziția candidaților tot mai multe locuri - piața muncii îi poate îngloba pe toți, existând o nevoie constantă de juriști, avocați etc.Conf. dr. Ioana Maria Costea apreciază că piața muncii pentru absolventul de drept este mobilă, foarte variată, cu profesii noi, emergente, iar din acest motiv, prin cerere se dimensionează oferta.

Referitor la o posibilă schimbare în modul de structurare a învățământului, profesorul ieșean subliniază că cel mai probabil ar rafina soluțiile pentru învățare continuă și formare profesională pe durata carierei.
Profesorii din cadrul instituției ieșene de învățământ superior cred cu tărie în faptul că trebuie să se implice în mod activ în formarea tinerilor. De altfel, pentru a se înscrie în rândul elitelor o instituție de învățământ are nevoie de mai multe atribute, dar, în opinia decanului Facultății de drept ieșene, cele mai importante sunt grija pentru studenți și cadre didactice, o comunicare internă foarte bună și un parteneriat constant cu mediile profesionale.

În acest moment, cadrele didactice care activează în cadrul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași reprezintă una dintre cele mai valoroase resurse deținute de această instituție. „Le sunt foarte recunoscătoare colegilor mei pentru ținuta academică ireproșabilă a facultății noastre; avem un corp profesoral extrem de bine pregătit, creativ și dedicat. Și la fel de recunoscătoare le sunt studenților noștri, fiindcă ne aleg să le fim alături în marea lor devenire”, transmite conf. dr. Ioana Maria Costea.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 9 / 133
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
  MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
  LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
  LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
  LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
  Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
  Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
  LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
  Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
  SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...