
CBRE, prima companie de consultanță imobiliară din România care a implementat un serviciu de Design & Build. Valoarea pieței serviciilor de amenajări interioare, cca. 100 mil. E in 2019
25 Februarie 2019
BizLawyer• Parte din propria platformă integrată de servicii complete dedicate chiriașilor, dezvoltatorilor și investitorilor, serviciul Design & Build a fost introdus în premieră de CBRE în România, acum un an; • Piața serviciilor de amenajare a birourilor s-a ridicat în 2018, la circa 100 milioane euro, conform estimărilor CBRE; • Design & Build este constituit dintr-o serie de procese complexe, prin care este coordonată dezvoltarea unei clădiri sau a unui birou din faza de proiect și până la livrare; • Noul birou CBRE Romania integrează cele mai noi principii și tendințe de Design & Build.
![]() |
Sursa: CBRE |
“Pentru ca piața de birouri din România să continue să crească și să ajungă la nivelul unor țări dezvoltate, este necesar să poată livra birouri sănătoase, tehnologizate și flexibile, birourile viitorului! Dincolo de o expresie care sună bine, biroul viitorului este un spațiu de lucru centrat pe experiența utilizatorului, adică a angajatului. Serviciul de Design & Build este unul dintre cele mai importante instrumente pe care CBRE îl folosește pentru a crea un mediu de lucru plăcut și creativ, în care tehnologia se îmbină perfect cu principiile de wellness și flexibilitatea solicitată de piață. Grija pentru angajat transpare dintr-o multitudine de aspecte: de la găsirea unui amplasament optim din punct de vedere al ușurinței accesului și al spațiilor comerciale din zonă, până la gândirea unor spații flexibile, în care se pune accent pe fiecare detaliu, de la luminozitate, la prezența plantelor, a mobilierului ergonomic, a spațiilor destinate relaxării sau a sălilor de sport. Tehnologia joacă un rol primordial în reușita noastră de a aduce pe piață un birou în care angajatul să poată lucra în condiții care să faciliteze atingerea nivelului maxim de performanță”, a declarat Răzvan Iorgu, Director General al CBRE Romania.
Una dintre cele mai importante tendințe observate în ultimii cinci ani pe piața locală este rafinarea nevoilor companiilor, atunci când își aleg spațiile de birouri. Ca urmare a acestui trend, numărul relocărilor se menține la un nivel ridicat, datorat necesității de spații noi, moderne și flexibile, în configurarea cărora s-a urmărit îmbunătățirea stării de bine a angajatului. Astfel, cererea totală de închiriere a depășit 324.000 m2 în 2018, dintre care 85.000 m2 au fost constituiți de relocări, aproximativ 26% din cererea totală. Potrivit estimărilor reprezentanților CBRE, valoarea pieței serviciilor de amenajări interioare s-a situat anul trecut în jurul valorii de 100 milioane euro.
Conform unei cercetări recente, efectuate de CBRE în parteneriat cu Universitatea Twente din Olanda, optimizarea condițiilor de muncă din spațiile de birouri a dus la creșterea productivității angajaților cu valori ce s-au încadrat între 10% și 45%, într-o perioadă de șapte luni.
Pentru a demonstra eficacitatea acestui serviciu, CBRE Romania a utilizat resursele Design & Build chiar pentru mutarea în noul sediu, situat în clădirea de birouri Aviatorilor 8. În procesul de amenajare a birourilor și optimizare a spațiilor finalizat luna aceasta, specialiștii companiei au folosit câteva dintre cele mai performante tehnologii pe care le dețin, printre care se numără: aplicația de măsurare a gradului de utilizare a diferitelor tipuri de spații de lucru, instrumentul de simulare a spațiilor care permite tururi virtuale de tip 2D și 3D, precum și alte soluții inovatoare. Pentru ca performanțele de Design & Build să poată fi maximizate este necesară colaborarea cu furnizori externi, pentru diferite părți ale proiectului. În cazul mutării în Aviatorilor 8, CBRE a avut alături ca partener pentru amenajarea birourilor, Morphoza, companie de consultanță în servicii de design, build & furnish.
“Prin conceptul de amenajare a noului birou CBRE Romania, ne-am propus să spunem o poveste cu care echipa CBRE să se identifice; să fie, pentru ei, un soi de oglindă prin care zi de zi să se redescopere. Dincolo de a fi o amenajare flexibilă din punct de vedere ergonomic, care integrează tipologii diferite de spații de lucru - formale și informale - ne-am dorit ca biroul CBRE să fie în primul rând dinamic în termeni de atmosferă. Am creat diverse contexte în amenajare, care să seteze mood-uri diferite de lucru, spre exemplu postul de radio cu pick-up, pe care l-am integrat în zona de socializare pentru o atmosferă caldă, aproape nostalgică sau colțul fresh pe care l-am dezvoltat în jurul unui măslin pentru a sugera liniștea naturii, toate sunt pretexte pe care le-am fructificat pentru a vorbi despre oamenii din CBRE Romania și pasiunile lor”, a explicat Diana Calfa, Managing Partner Morphoza.
Design & Build face parte dintr-o platforma de servicii integrate de tip end-to-end, probabil prima de acest tip din România, care permite livrarea la cheie în condiții de excelență a unui proiect de real estate și chiar managementul ulterior al proprietății. Experiența și know-how-ul consultanților CBRE din toată lumea și-au spus cuvântul în aducerea și consolidarea pe piața locală a unui agregator de competențe ca: project management, due-diligence tehnic, monitorizare de proiect pentru bănci și investitori, realizare de concept, workplace consultancy, change management, precum și toate celelalte servicii de consultanță tehnică și non-tehnică în domeniul imobiliar.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 60 / 66 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Leroy și Asociații a asistat ENGIE Romania în achiziția unui proiect eolian în județul Constanța. Ce avocați au fost în prima linie
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...