ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum poți intra în echipa de Legal locală a grupului Bosch, care este mix-ul de abilități cerute și cum poți dezvolta mai apoi o carieră de succes. Alice Radu, Legal Manager România & Bulgaria: Pentru un avocat intern nicio zi nu seamănă cu alta, niciun task nu se repetă, ești mereu provocat să abordezi subiecte noi, inedite. Încurajez proiectele în care echipele de avocați provin din zeci de jurisdicții și înveți particularități legislative pe care trebuie să le integrezi într-un proiect coerent și implementabil

06 Ianuarie 2023   |   Ștefania Enache

Profilul profesionistului care face parte din echipa coordonată de Alice Radu este un mix de abilități, potențial și valori personale.

Alice Radu, Legal Manager România & Bulgaria în cadrul Grupului Bosch

 
 
Compania Bosch este recunoscută în piața din România ca fiind unul dintre angajatorii de top. Odată intrați în firmă, oamenii îmbrățișează cultura organizațională a acesteia, se mulează pe nevoile echipei, iar totul conduce către un grad ridicat de stabilitate la nivel de personal, echilibru întâlnit doar în acele societăți care se bazează pe o politică de resurse umane eficient construită. Alice Radu, Legal Manager România & Bulgaria în cadrul Grupului Bosch, punctează faptul că una dintre preocupările majore ale companiei este aceea de a oferi angajaților săi un mediu de lucru sigur și corect, în care atât instrumentele de muncă de înaltă tehnologie, cât și ansamblul general de muncă sunt premisele unei relații profesionale solide și de durată.


Pentru binele salariaților, dar și pentru eficientizarea proceselor de muncă, Bosch a îmbrățișat regimul de lucru hibrid și a implementat pachete flexibile de beneficii.Iar totul se bazează pe un mediu profesional prietenos și de încredere, ceea ce a condus la creșterea constantă a brandului de angajator. „Colaborez cu mulți angajați cu peste 25 ani vechime în Bosch, dar și cu colegi care sunt încă în programe educaționale. Această diversitate oferă cadrul pentru învățare și adaptare la soluții noi. De asemenea, businessul este unul atractiv și provocator, care se dezvoltă constant și inovează. Iar pentru un avocat intern nicio zi nu seamănă cu alta, niciun task nu se repetă. Ești mereu provocat să abordezi subiecte noi, inedite. Încurajez proiectele regionale sau internaționale unde echipele de avocați provin din zeci de jurisdicții și unde ajungi să înveți particularități legislative foarte atractive în lumea juridică și pe care trebuie să le integrezi în final într-un proiect coerent și implementabil”, precizează Alice Radu.

Modul acesta al abordării resursei umane este motivul principal pentru care Departamentul de servicii juridice Bosch, care deservește regiunea România- Bulgaria, nu a avut poziții deschise în acest an. Crizele care au venit peste economie au găsit echipa bine sudată și nu au fost necesare schimbări. Oamenii au stat umăr la umăr și au pus în aplicare proiectele menite să ducă mai departe strategia de dezvoltare a Grupului Bosch. „Actualul context economic si politic, deși în mod cert are o amprentă puternică asupra pieței muncii, în cazul specific de care vorbim, are o influență mică spre deloc. Motivul pentru care departamentul de servicii juridice din Bosch este stabil în ce privește numărul de angajați, constă în modul eficient de organizare al acestuia și capacitatea de adaptare la nevoile businessului. Cautăm permanent soluții tehnice pentru a eficientiza procesele, precum și pentru a maximiza folosirea know-how-lui deja existent în cadrul departamentului”, subliniază Legal Managerul Bosch.
Politicile de recrutare adoptate de Bosch

Profilul profesionistului care face parte din echipa coordonată de Alice Radu este un mix de abilități, potențial și valori personale. „Dacă ar fi să punctez câteva ca fiind de bază, aș menționa foarte bune abilități profesionale, potențial de leadership, capacitatea de a se adapta unui business foarte complex, integritate și conduită profesională ireproșabilă. Ca specializări,  IT Law și dreptul comercial sunt cele mai importante. Aș mai adăuga dreptul concurenței, drept societar, dreptul muncii și proprietate intelectuală”, arată avocatul.

De altfel, întreg procesul de recrutare Bosch global este integrat într-un tool de tipul ATS, fapt ce permite companiei să aibă mereu o vizibilitate și o gestiune eficientă a resurselor. Strategia de recrutare se bazează și pe o analiză constantă a pieței de muncii și pe o investiție susținută în campanii targetate în funcție de nevoi.

Alice Radu explică faptul că totul este un mix de resurse umane, marketing și comunicare care reflectă puterea și frumusețea Bosch ca angajator. „Serviciul de recrutare este intern Bosch, dar sunt situații în care apelăm la furnizori externi. Acomodarea noilor colegi aș putea spune că începe mult înaintea primei zile de muncă prin oferirea accesului la o aplicație de pre-onboarding, astfel încât startul să fie cât mai lin și eficient. Iar în procesul de „onboarding" cum îl denumim noi, pe lângă traininguri specifice postului, acomodarea cu procesele și sistemele Bosch cuprinde cunoașterea echipelor, și, pe cât posibil, înțelegerea businessului. Din experiență pot spune că este nevoie de câțiva ani să ajungi să cunoști grupul Bosch și să îi înțelegi complexitatea. Consider că dorința de a asimila și de a se integra sunt foarte importante în bagajul  noilor veniți.  Și, aș mai adăuga ca specific pentru departamentul juridic, capacitatea de a-și asuma răspunderea”, detaliază avocatul.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.La Bosch, formarea este continuă


În ceea ce privește echipele de lucru ale Departamentului juridic, acestea se structurează în funcție de nevoile businessului dar și de intențiile de extindere. „În acest context, avocații proaspăt angajați, pe lângă onboardingul despre care am vorbit anterior, parcurg un traseu de învățare și cunoaștere a partenerilor de lucru care presupune întâlniri cu echipele de avocați din structura centrală localizată în Germania dar și din alte locații Bosch. În toată perioada de acomodare și chiar și după finalizarea oficială a acesteia, ei beneficiază de experiența unui alt membru senior al echipei și de suportul unui mentor. Sesiunile de feedback sunt permanente, dar avem și un proces de evaluare standard la finalul perioadei de probă și apoi anual. În cazul în care discutăm de un  program intern de leadership, evaluarea este mult mai complexă și se face cu o frecvență sporită, specifică programului”, nuanțează Alice Radu.

Având în vedere complexitatea businessului, pentru a putea oferi consultanță juridică rapid și pe spețe complexe, Departamentul juridic s-a orientat, în cele mai multe situații, spre recrutarea unor avocați definitivi, care dețin o experiență de practică juridică consistentă. Totuși, abilitatea de a se integra și învăța un business complex, precum cel al grupului Bosch, rămân calități foarte importante și nu de puține ori au fost regăsite la avocații aflați la început de drum. În acest context, Alice Radu atrage atenția că și pentru avocații cu experiență, pentru a avea o carieră de succes în Bosch, este nevoie de flexibilitate și o bună adaptabilitate.

În discuțiile de recrutare cu avocați pe model in-house, Alice Radu a întâlnit multe motive care-i determinau să vrea o schimbare. Spune că îi este greu să contureze un pattern, dar menționează câteva motive care i-au atras atenția prin repetitivitate. În această categorie, nominalizează faptul că unii doreau stabilitatea dată de un contract individual de muncă, alții căutau un program de lucru care să le permită un echilibru între viața personală și cea profesională. Au fost și cei care doreau un salariu mai mare, dar și cei care fugeau de competitivitatea din casele de avocatură.

„Cu plăcere am auzit și motivația dată de businessul Bosch. Ce pot spune din experiența personală căpătată în Bosch este ca poți să fii provocat ca avocat in-house la fel și uneori poate chiar mai mult decât într-o casă de avocatură. Aș putea spune că in-house poți  să înțelegi mult mai bine businessul și să îți adaptezi soluțiile juridice la nevoile companiei. Fiind mult mai aproape de client, conectat cu acesta, rezultatele muncii sunt în timp real și oferă o satisfacție suplimentară avocatului”, completează avocatul.

Formarea unui avocat in-house este un proces de durată și depinde foarte mult de complexitatea organizației din care face parte. În cazul Bosch, formarea este continuă, presupune o adaptare a cunoștințelor la nevoile businessului, dar și flexibilitate, implicare, dedicare și integritate.

Legal Manager-ul companiei consideră că performanța crește cu cât noul venit ajunge să cunoască mai repede grupul Bosch, să-i cunoască structura, organizarea, modul de evoluție. „Avocații de succes din Bosch au o mare capacitate de adaptare, inovare și flexibilitate. Așteptările sunt ca aceștia să ofere opinii juridice scurte, clare, asumate și implementabile, cu mai puține disclaimere și cu luări de poziție. Avocații noștri au parte de spețe complexe, provocatoare din punct de vedere juridic, sunt conectați cu noile tehnologii, cu diversitate culturală, cu posibilitatea de a promova în cadrul structurii interne de management. Tipul de subiecte pe care le gestionează un avocat ne determină să acționăm global, când e nevoie, dar și regional sau local. Dacă recrutăm avocați regionali, urmărim să fie formați profesional pe legislația specifică unei anumite regiuni/țări”, argumentează Alice Radu.

Departamentul juridic în Bosch este un serviciu suport organizat la nivel global, în funcție de nevoile businessului. Coordonarea se află în structura centrală localizată în Germania. Structura funcționează ca o casă globală de avocatură cu peste 300 de avocați organizați în două categorii: avocați experți (specializați în ariile de business ale grupului precum mobilitate, tehnologie industrială, bunuri de larg consum, tehnologie pentru construcții, cercetare etc) și avocați regionali (responsabili pentru legislația specifică unei anumite țări/regiuni). Interacțiunea dintre cele două categorii este constantă și vitală pentru a asigura un serviciu juridic care să răspundă nevoilor businessului.

„Strict din perspectiva de business, echipa pe care o coordonez la nivel regional este, pentru moment, corect dimensionată. În viitor întrevedem o posibilă creștere, având în vedere intențiile de extindere ale businessului în regiune”, încheie Alice Radu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 15 / 73
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS, alături de M Core în achiziția de 219 milioane EUR a 25 de parcuri de retail în România, tranzacție ce marchează intrarea pe piața locală a grupului paneuropean | Horea Popescu (Managing Partner): ”Este una dintre cele mai mari tranzacții din ultimii ani pentru această clasă de active”. Roxana Frățilă (Partener): ”Suntem încrezători că vom mai vedea tranzacții similare și în viitorul apropiat”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
Trei firme locale de avocați, nominalizate în Chambers FinTech – 2024. Cine sunt cei doi avocați români recunoscuți de ghidul juridic internațional și cum sunt văzuți de clienți
Cătălin Frâncu preia filiala locală a grupului german KAEFER. Avocații KPMG Legal, în tranzacție
În domeniul achizițiilor publice sunt încă multe proceduri care suferă la capitolul transparență, iar legislația ar trebui să prevadă sancțiuni nu doar pentru contestatorii pierzători, ci și pentru autoritățile contractante atunci când își încalcă obligațiile legale, spun avocații NNDKP, care au o practică redutabilă în acest domeniu. Echipa a fost solicitată în multe proiecte finanțate prin PNRR și din domenii considerate cheie la nivelul Uniunii Europene și este implicată în numeroase proiecte strategice pentru România
Client Choice by Lexology – 2024 | Alina Tugearu, partener ZRVP, intră în topul preferințelor clienților pentru practica de Arbitration & ADR: ”Premiul confirmă munca depusă de echipa noastră de arbitraj în ultimii ani și, mai ales, dedicarea oferită clienților”. Anul acesta doar doi avocați români au fost aleși exclusiv de către clienții in-house lawyers, într-o procedură ce nu poate fi influențată
Sectorul Healthcare, Pharma & Life Sciences este extrem de activ, iar problematicile sunt într-o evoluție permanentă, atât intern, la nivelul companiilor și produselor pe care le dezvoltă, cât și extern, venite din partea autorităților de reglementare, spun avocații biroului local DLA Piper, firmă cu o practică puternică și un portofoliu vast de proiecte. De vorbă cu partenerele Alina Lăcătuș și Livia Zamfiropol despre provocările perioadei, modul în care lucrează echipa și proiectele sofisticate în care sunt implicați avocații
Schoenherr, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...