ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum poți intra în echipa de Legal locală a grupului Bosch, care este mix-ul de abilități cerute și cum poți dezvolta mai apoi o carieră de succes. Alice Radu, Legal Manager România & Bulgaria: Pentru un avocat intern nicio zi nu seamănă cu alta, niciun task nu se repetă, ești mereu provocat să abordezi subiecte noi, inedite. Încurajez proiectele în care echipele de avocați provin din zeci de jurisdicții și înveți particularități legislative pe care trebuie să le integrezi într-un proiect coerent și implementabil

06 Ianuarie 2023   |   Ștefania Enache

Profilul profesionistului care face parte din echipa coordonată de Alice Radu este un mix de abilități, potențial și valori personale.

Alice Radu, Legal Manager România & Bulgaria în cadrul Grupului Bosch

 
 
Compania Bosch este recunoscută în piața din România ca fiind unul dintre angajatorii de top. Odată intrați în firmă, oamenii îmbrățișează cultura organizațională a acesteia, se mulează pe nevoile echipei, iar totul conduce către un grad ridicat de stabilitate la nivel de personal, echilibru întâlnit doar în acele societăți care se bazează pe o politică de resurse umane eficient construită. Alice Radu, Legal Manager România & Bulgaria în cadrul Grupului Bosch, punctează faptul că una dintre preocupările majore ale companiei este aceea de a oferi angajaților săi un mediu de lucru sigur și corect, în care atât instrumentele de muncă de înaltă tehnologie, cât și ansamblul general de muncă sunt premisele unei relații profesionale solide și de durată.


Pentru binele salariaților, dar și pentru eficientizarea proceselor de muncă, Bosch a îmbrățișat regimul de lucru hibrid și a implementat pachete flexibile de beneficii.Iar totul se bazează pe un mediu profesional prietenos și de încredere, ceea ce a condus la creșterea constantă a brandului de angajator. „Colaborez cu mulți angajați cu peste 25 ani vechime în Bosch, dar și cu colegi care sunt încă în programe educaționale. Această diversitate oferă cadrul pentru învățare și adaptare la soluții noi. De asemenea, businessul este unul atractiv și provocator, care se dezvoltă constant și inovează. Iar pentru un avocat intern nicio zi nu seamănă cu alta, niciun task nu se repetă. Ești mereu provocat să abordezi subiecte noi, inedite. Încurajez proiectele regionale sau internaționale unde echipele de avocați provin din zeci de jurisdicții și unde ajungi să înveți particularități legislative foarte atractive în lumea juridică și pe care trebuie să le integrezi în final într-un proiect coerent și implementabil”, precizează Alice Radu.

Modul acesta al abordării resursei umane este motivul principal pentru care Departamentul de servicii juridice Bosch, care deservește regiunea România- Bulgaria, nu a avut poziții deschise în acest an. Crizele care au venit peste economie au găsit echipa bine sudată și nu au fost necesare schimbări. Oamenii au stat umăr la umăr și au pus în aplicare proiectele menite să ducă mai departe strategia de dezvoltare a Grupului Bosch. „Actualul context economic si politic, deși în mod cert are o amprentă puternică asupra pieței muncii, în cazul specific de care vorbim, are o influență mică spre deloc. Motivul pentru care departamentul de servicii juridice din Bosch este stabil în ce privește numărul de angajați, constă în modul eficient de organizare al acestuia și capacitatea de adaptare la nevoile businessului. Cautăm permanent soluții tehnice pentru a eficientiza procesele, precum și pentru a maximiza folosirea know-how-lui deja existent în cadrul departamentului”, subliniază Legal Managerul Bosch.




Politicile de recrutare adoptate de Bosch

Profilul profesionistului care face parte din echipa coordonată de Alice Radu este un mix de abilități, potențial și valori personale. „Dacă ar fi să punctez câteva ca fiind de bază, aș menționa foarte bune abilități profesionale, potențial de leadership, capacitatea de a se adapta unui business foarte complex, integritate și conduită profesională ireproșabilă. Ca specializări,  IT Law și dreptul comercial sunt cele mai importante. Aș mai adăuga dreptul concurenței, drept societar, dreptul muncii și proprietate intelectuală”, arată avocatul.

De altfel, întreg procesul de recrutare Bosch global este integrat într-un tool de tipul ATS, fapt ce permite companiei să aibă mereu o vizibilitate și o gestiune eficientă a resurselor. Strategia de recrutare se bazează și pe o analiză constantă a pieței de muncii și pe o investiție susținută în campanii targetate în funcție de nevoi.

Alice Radu explică faptul că totul este un mix de resurse umane, marketing și comunicare care reflectă puterea și frumusețea Bosch ca angajator. „Serviciul de recrutare este intern Bosch, dar sunt situații în care apelăm la furnizori externi. Acomodarea noilor colegi aș putea spune că începe mult înaintea primei zile de muncă prin oferirea accesului la o aplicație de pre-onboarding, astfel încât startul să fie cât mai lin și eficient. Iar în procesul de „onboarding" cum îl denumim noi, pe lângă traininguri specifice postului, acomodarea cu procesele și sistemele Bosch cuprinde cunoașterea echipelor, și, pe cât posibil, înțelegerea businessului. Din experiență pot spune că este nevoie de câțiva ani să ajungi să cunoști grupul Bosch și să îi înțelegi complexitatea. Consider că dorința de a asimila și de a se integra sunt foarte importante în bagajul  noilor veniți.  Și, aș mai adăuga ca specific pentru departamentul juridic, capacitatea de a-și asuma răspunderea”, detaliază avocatul.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



La Bosch, formarea este continuă


În ceea ce privește echipele de lucru ale Departamentului juridic, acestea se structurează în funcție de nevoile businessului dar și de intențiile de extindere. „În acest context, avocații proaspăt angajați, pe lângă onboardingul despre care am vorbit anterior, parcurg un traseu de învățare și cunoaștere a partenerilor de lucru care presupune întâlniri cu echipele de avocați din structura centrală localizată în Germania dar și din alte locații Bosch. În toată perioada de acomodare și chiar și după finalizarea oficială a acesteia, ei beneficiază de experiența unui alt membru senior al echipei și de suportul unui mentor. Sesiunile de feedback sunt permanente, dar avem și un proces de evaluare standard la finalul perioadei de probă și apoi anual. În cazul în care discutăm de un  program intern de leadership, evaluarea este mult mai complexă și se face cu o frecvență sporită, specifică programului”, nuanțează Alice Radu.

Având în vedere complexitatea businessului, pentru a putea oferi consultanță juridică rapid și pe spețe complexe, Departamentul juridic s-a orientat, în cele mai multe situații, spre recrutarea unor avocați definitivi, care dețin o experiență de practică juridică consistentă. Totuși, abilitatea de a se integra și învăța un business complex, precum cel al grupului Bosch, rămân calități foarte importante și nu de puține ori au fost regăsite la avocații aflați la început de drum. În acest context, Alice Radu atrage atenția că și pentru avocații cu experiență, pentru a avea o carieră de succes în Bosch, este nevoie de flexibilitate și o bună adaptabilitate.

În discuțiile de recrutare cu avocați pe model in-house, Alice Radu a întâlnit multe motive care-i determinau să vrea o schimbare. Spune că îi este greu să contureze un pattern, dar menționează câteva motive care i-au atras atenția prin repetitivitate. În această categorie, nominalizează faptul că unii doreau stabilitatea dată de un contract individual de muncă, alții căutau un program de lucru care să le permită un echilibru între viața personală și cea profesională. Au fost și cei care doreau un salariu mai mare, dar și cei care fugeau de competitivitatea din casele de avocatură.

„Cu plăcere am auzit și motivația dată de businessul Bosch. Ce pot spune din experiența personală căpătată în Bosch este ca poți să fii provocat ca avocat in-house la fel și uneori poate chiar mai mult decât într-o casă de avocatură. Aș putea spune că in-house poți  să înțelegi mult mai bine businessul și să îți adaptezi soluțiile juridice la nevoile companiei. Fiind mult mai aproape de client, conectat cu acesta, rezultatele muncii sunt în timp real și oferă o satisfacție suplimentară avocatului”, completează avocatul.

Formarea unui avocat in-house este un proces de durată și depinde foarte mult de complexitatea organizației din care face parte. În cazul Bosch, formarea este continuă, presupune o adaptare a cunoștințelor la nevoile businessului, dar și flexibilitate, implicare, dedicare și integritate.

Legal Manager-ul companiei consideră că performanța crește cu cât noul venit ajunge să cunoască mai repede grupul Bosch, să-i cunoască structura, organizarea, modul de evoluție. „Avocații de succes din Bosch au o mare capacitate de adaptare, inovare și flexibilitate. Așteptările sunt ca aceștia să ofere opinii juridice scurte, clare, asumate și implementabile, cu mai puține disclaimere și cu luări de poziție. Avocații noștri au parte de spețe complexe, provocatoare din punct de vedere juridic, sunt conectați cu noile tehnologii, cu diversitate culturală, cu posibilitatea de a promova în cadrul structurii interne de management. Tipul de subiecte pe care le gestionează un avocat ne determină să acționăm global, când e nevoie, dar și regional sau local. Dacă recrutăm avocați regionali, urmărim să fie formați profesional pe legislația specifică unei anumite regiuni/țări”, argumentează Alice Radu.

Departamentul juridic în Bosch este un serviciu suport organizat la nivel global, în funcție de nevoile businessului. Coordonarea se află în structura centrală localizată în Germania. Structura funcționează ca o casă globală de avocatură cu peste 300 de avocați organizați în două categorii: avocați experți (specializați în ariile de business ale grupului precum mobilitate, tehnologie industrială, bunuri de larg consum, tehnologie pentru construcții, cercetare etc) și avocați regionali (responsabili pentru legislația specifică unei anumite țări/regiuni). Interacțiunea dintre cele două categorii este constantă și vitală pentru a asigura un serviciu juridic care să răspundă nevoilor businessului.

„Strict din perspectiva de business, echipa pe care o coordonez la nivel regional este, pentru moment, corect dimensionată. În viitor întrevedem o posibilă creștere, având în vedere intențiile de extindere ale businessului în regiune”, încheie Alice Radu.




 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 17 / 75
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...