ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum trec departamentele juridice ale marilor companii prin criza medicală. Cristina Costache, Legal Manager Strauss România: Echipa nu a cedat presiunii și s-a comportat de o manieră ireproșabilă

02 Iunie 2020   |   Ștefania Enache

Activitatea departamentului pe care Cristina Costache îl coordonează nu a încetat nicio secundă. Totuși, modificarea majoră a fost lucrul de acasă aproape integral.

Cristina Costache, Legal Manager Strauss România

 
 
Departamentele juridice ale firmelor au avut foarte mult de lucru în ultimele două luni, fiind obligate să identifice soluțiile cele mai bune pentru adaptarea afacerilor la noile condiții legislative.„Activitatea în această perioadă a fost extrem de intensă. Modificările legislative frecvente cu impact în activitatea Strauss România au condus la o concentrare majoră în zona de monitorizare legislativă.Cred că departamentele juridice au avut mult de lucru, în această perioadă, în majoritatea sectoarelor, nu numai cele din FMCG”, declară Cristina Costache, Legal Manager Strauss România.

Munca juriștilor „a explodat” în zona de monitorizare legislativă. Specialiștii urmăreau acest obiectiv și înainte de criza medicală, dar, odată cu declanșarea pandemiei, numărul actelor normative emise a fost uriaș.


„Aici aș vrea să punctez importanța de a avea o soluție avansată de monitorizare a legislației. Pe noi ne-a ajutat în această perioadă. Alături de această zonă, am continuat procesul de maturizare a programului de protecție a datelor, care este gestionat în cadrul departamentului juridic, de revizuire documente și proceduri interne, management contracte. În această perioadă, prioritatea numărul unu a fost alinierea la legislația referitoare la prevenirea Covid. Decretul de instituire a stării de urgență, ordonanțele militare emise în baza acestuia, precum și toate celelalte acte normative emise, inclusiv recomandările ministerelor de resort, precum Ministerul Sănătății,  Ministerul Muncii și Ministerul de Interne au fost analizate, interpretate și transpuse în documente sau instrucțiuni aplicabile la nivelul Strauss România. Alături de aceste activități, managementul contractelor și-a continuat activitatea obișnuită cu excepția termenului în care ne așteptăm ca toate actele să fie semnate. Este de înțeles o anumită întârziere în ceea ce înseamnă acest proces, având în vedere că mulți dintre angajați lucrează de acasă în această perioadă”, precizează Cristina Costache.

Un volum mare de muncă pentru juriști

Cele mai multe solicitări venite către departamentul juridic au pornit din zona de HR, în contextul în care a avut loc implementarea bruscă a conceptului de „muncă la domiciliu”. Mutarea unui număr mare de angajați către „munca la domiciliu” implică un efort din partea organizației pentru ajustarea documentelor aferete.

„Tot în zona de HR și SSM, trebuie să menționez instrucțiunile ce trebuie întocmite pentru siguranța angajaților în această perioadă, planurile ce trebuiesc întocmite conform decretului prezidențial. Zona de comercial – managementul contractelor a funcționat într-o zonă relativ normală, deci solicitările în acest domeniu nu au suferit modificări. Mai mult, s-au emis acte normative în această zona care solicită ajustare a contractelor în curs”, mai spune expertul Strauss România.

Activitatea departamentului pe care Cristina Costache îl coordonează nu a încetat nicio secundă. Totuși, modificarea majoră a fost lucrul de acasă aproape integral.
 
În noul context, în care starea de urgență s-a ridicat și a fost impusă starea de alertă, Legal Managerul Strauss România nu se așteaptă la o reintrare „în normal”. „Nu știu dacă acel „normal” cu care eram obișnuiți va reveni vreodată. Acum urmează starea de alertă, cu restricții încă în vigoare și cu o avalanșă de acte normative. Nu mă aștept să se modifice prea multe și prea curând ceva în activitatea departamentului juridic din cadrul Strauss România față de ultimele două luni,” explică avocatul.

Se poate lucra eficient de acasă

Cristina Costache este de părere că decizia de management cea mai importantă a fost mutarea angajaților, pentru care funcția permitea, la munca la domiciliu, chiar înainte de data de 16 martie. „A fost o decizie foarte bună și a fost o decizie pusă în practică rapid și eficient. Putem să lucrăm eficient și de acasă. Avem instrumetele necesare pentru a gestiona astfel de situații pe viitor, suntem o echipă puternică”, menționează juristul.

Legal Managerul Strauss România amintește faptul că întreaga economie a României a suferit o încetinire ca urmare a restricțiilor impuse în ultimele două luni. Odată cu ridicarea restricțiile, se așteaptă la o revenire a parametrilor normali în economie și la o normalizare până la sfârșitul anului.

„În această perioadă am luat toate măsurile necesare pentru protejarea propriilor angajați, a clienților și a consumatorilor noștri. Pentru echipa mea, BRAVO! Au făcut și sunt sigură ca vor face în continuare o treabă excelentă, nu au cedat presiunii și s-au comportat de o manieră ireprosabilă. Suntem un partener de încredere pentru toți clienții noștri și ne dorim în continuare o relație benefică pentru ambele părți. Dacă vreunul din clienții Strauss România s-a găsit în dificultate în aceasta perioadă a găsit înțelegere din partea Strauss România”, punctează Legal Managerul Strauss România.

Dificultățile economice simțite atât la nivel național, cât și internațional au determinat toate companiile să ia o serie de măsuri. Contextul de lucru nou a provocat și o reducere a unor cheltuieli. Restricțiile de circulație au diminuat până aproape de zero cheltuielile cu deplasările, cu evenimentele și cu alte astfel de activități. „În ceea ce privește sponsorizările, nu am căutat să le reducem sau să le eliminăm ci le-am redirecționat către domenii legate de combaterea SARS-Cov-2”, declară Cristina Costache.

În perioada imediat următoare, Strauss România și-a propus menținerea activității companiei pe o linie normală.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 67 / 80
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...