ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu unul dintre cei mai experimentați profesioniști ai Dreptului, inclus de Legal 500 pe lista celor mai influenți General Counsels din Europa Centrală și de Est | Radu Culic, Head of Legal la Roche România: Cheia de boltă este mentalitatea membrilor echipei juridice pe care o coordonez. Noi spunem „da, este posibil dacă...” și nu, „nu se poate pentru că...”

21 Septembrie 2021   |   Ștefania Enache

Unul dintre proiectele prioritare la care lucrează echipa coordonată de Radu Culic vizează lansarea unei platforme digitale, dar și a unei aplicații de mobil care să îmbunătățească atât experiența pacienților, cât și pe cea a medicilor, în domeniul oncologiei.

Radu Culic, Head of Legal la Roche România

 
 
Cu o experiență de peste 20 de ani în avocatura de afaceri, Radu Culic, Head of Legal la Roche România, activează într-o industrie ofertantă care îi permite să-și dezvolte abilitățile juridice și să le pună în slujba oamenilor.Drumul său în avocatură a început în 1998, imediat după ce a absolvit cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității din București.Cariera sa a cunoscut mai multe etape, stând permanent sub semnul unei pregătiri continue.

Radu Culic și-a început traseul în lumea juridică în cadrul Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).Timp de nouă ani, din 1998, a lucrat aici alături de unii dintre cei mai experimentați profesioniști din piață. A condus departamentul de Dreptul Muncii și s-a specializat în Proprietate intelectuală.

În 2008, a decis să experimenteze zona de in-house, alegând să accepte funcția de director juridic al British American Tobacco (BAT). În acest fel a luat contact cu o industrie versatilă, industria FMCG. Ulterior, activitatea sa s-a îmbogățit fiind director juridic în alte companii cheie din sectoare importante: UPC România (telecom) si ProTV (media). . .

Anul 2015 a adus o nouă schimbare importantă în parcursul său profesional, a fost momentul în care s-a alăturat echipei de leadership a Roche România, iar de atunci coordonează activitatea juridică a celor două divizii, cea de farmaceutice și cea de diagnostic.   

„Industria farmaceutică oferă posibilitatea de te pune în slujba pacienților, întregul efort de cercetare și dezvoltare fiind făcut pentru a oferi soluții de tratament care salvează sau îmbunătățesc calitatea vieții oamenilor. Din păcate, în ultimii 30 de ani, sănătatea a fost privită ca pe o cheltuială, când ea reprezintă de fapt o investiție. Domeniul sănătății trebuie privit ca pe o investiție în viitor, nu ca o cheltuială în prezent. O populație sănătoasă poate contribui mult mai bine la dezvoltarea economică și socială, eliberând astfel resurse pentru alte sectoare care au mai mare nevoie. Pandemia a demonstrat cu prisosință că eforturile depuse în cercetare își ating scopul. Dezvoltarea și introducerea pe piață în timp record a vaccinurilor, tratamentelor și testelor de diagnostic care ne permit acum să controlăm evoluția pandemiei de Covid-19 sunt dovezi extrem de clare în aceste sens”, a declarat Radu Culic pentru BizLawyer.

Experiența profesională pe care Radu Culic a căpătat-o în diferite industrii cheie din economie a fost însoțită și de o pregătire academică. Astfel, în 2013, el a absolvit cursurile de master în Noul Cod Civil, organizate de Universitatea „Titu Maiorescu”.

O astfel de abordare îi permite să performeze în munca pe care o desfășoară, lucru recunoscut și de directoarele de profil internaționale. Radu Culic a fost inclus, începând cu anul 2017, pe lista celor mai influenți Consilieri Generali din Europa Centrală și de Est de către reputata publicație de profil Legal500.
Activează într-o industrie complexă, plină de provocări

Munca sa în cadrul Roche România implică, în primul rând, coordonarea tuturor aspectelor de asistență juridică, aspecte care apar din activitatea de zi cu zi a diviziilor de farmaceutice și diagnostic. „Principalul obiectiv al departamentului pe care îl conduc este acela de a susține business-ul și de a găsi soluții juridice care să protejeze compania și să aducă beneficii pacienților. Cheia de boltă este mentalitatea tuturor membrilor echipei juridice pe care o coordonez la Roche. Noi spunem „da, este posibil dacă...” (yes, provided that..) și nu „nu se poate pentru că...” (no, because)., abordare din păcate destul de des întâlnită”, punctează Radu Culic.

Coordonatorul departamentului juridic amintește faptul că aria principală de activitate a firmei Roche este oncologia, arie terapeutică în care este în joc însăși viața pacientului.

În acest context, unul dintre proiectele prioritare la care lucrează echipa coordonată de Radu Culic vizează lansarea unei platforme digitale, dar și a unei aplicații de mobil care să îmbunătățească atât experiența pacienților, cât și pe cea a medicilor, în domeniul oncologiei. „Această platformă va facilita comunicarea dintre medic și pacient, va oferi informații esențiale pentru aceștia din urmă, va conține o secțiune de suport psihologic și una cu sfaturi pentru un mod de viață adaptat patologiei persoanei respective. Implementarea acestui proiect necesită o atentă analiză din prespectiva protecției datelor cu caracter personal, dar și din cea a drepturilor de proprietate intelectuală, a reglementărilor din zona de publicității în domeniul medical, a securității datelor și așa mai departe”, explică juristul.

Analizând activitatea de până acum a companiei în care activează, Radu Culic subliniază faptul că anul 2021, la fel ca anul 2020, se prefigurează drept unul cu rezultate pozitive pentru Roche. „Pandemia a pus autoritățile în fața necesității de a implementa achiziții centralizate (la nivel UE sau la nivel național), ceea ce a dus la economisirea banului public. Este posibil ca în viitor achizițiile centralizate de bunuri și servicii să aibă o pondere tot mai însemnată. De asemenea, se poate observa o mai mare deschidere către digitalizare, deși din punctul meu de vedere suntem departe de momentul în care putem afirma că trăim într-o societate digitalizată ”, argumentează profesionistul intervievat de BizLawyer.

 

Viitorul este unul digital

Radu Culic consideră că viitorul va fi digital, prin urmare pentru orice jurist  - indiferent de industria în care lucrează - este important să își consolideze cunoștințele în domeniul protecției datelor cu caracter personal, al securității cibernetice, blockchain și digitalizare.

„Fără o cunoaștere profundă a acestor domenii, departamentul juridic al viitorului își poate pierde relevanța. Dacă până în prezent, avocații in-house erau concentrați mai ales pe latura civilă a dreptului, domeniile de mai sus pot conduce lesne la o „alunecare” către dreptul penal. De aceea orice acțiune trebuie foarte atent cântărită, iar implementarea monitorizată permanent. Toți membrii echipei juridice vor participa în viitor la cursuri de perfecționare în aceste domenii, însă se va pune accentul și pe promovarea ariilor de interes ale fiecărui individ ”, a nuanțat coordonatorul Departamentului juridic de la Roche România.

Din punctul său de vedere, performanța unui departament juridic se măsoară atât în gradul de satisfacție al colegilor din business, cât și în modul în care compania este percepută ca un partener de încredere de către stakeholderii externi. „Rolul nostru este acela de a face ca proiectele sau ideile colegilor să poată fi puse în practică, fără a avea factori de risc juridic sau de reglementare”, subliniază Radu Culic.

Până acum, Radu Culic a studiat mai multe soluții tehnice diverse menite să ușureze munca echipei pe care o coordonează, dar niciuna nu acoperă în întregime toate nevoile profesioniștilor în domeniul juridic. Avocatul subliniază faptul că și-ar dori un soft/soluție tehnică care să înglobeze atât instrumente de redactare a clauzelor standard, cât și motoare de căutare, soft legislativ, inteligență artificială pentru analiza practicii și jurisprudenței etc.

„Se va pune din în ce mai mult accent pe digitalizare, dar și pe un grad mai mare de independență a departamentelor, pe un mod de lucru mai agil. Marea provocare, dar și obiectivul principal al companiei în următorii 3-5 ani, este de a oferi pacienților mai multe beneficii la un cost mai scăzut pentru societate. Este un obiectiv ambițios pe care toți colegii mei sunt hotărâți să îl atingă. În cadrul departamentului juridic, focusul va fi pe ariile deja mentionate: securitate cibernetică, protecția datelor cu caracter personal, digitalizare. În rest, departamentul juridic, va pune accent pe găsirea soluțiilor pentru ca diversele proiecte să fie implementate cu succes”, explică specialistul.


Criterii pentru selecția firmelor de avocați
cu care colaborează Roche România


În munca extrem de complexă pe care o derulează, juriștii din cadrul Roche România colaborează cu mai multe firme de avocați. Genul acesta de muncă în care experiza internă se îmbină cu susținerea venită extern va continua și în următorii ani.

„Colaborăm excelent cu o serie întreagă de firme de avocatură, specializate atât în drept civil cât și în drept penal, sprijinul lor fiind foarte apreciat atât de membrii echipei juridice cât și de ceilalți colegi. Selecția colaboratorilor se face în funcție de aria de specializare a acestora, a nevoilor concrete într-un anumit proiect, dar se au în vedere și criterii calitative cum ar fi flexibilitatea și originalitatea în găsirea soluțiilor, rapiditatea răspunsurilor, modul concis și la obiect al redactării acestora etc. Consider că a apus epoca memorandumurilor de câteva zeci de pagini care evită răspunsuri concrete la întrebări concrete. Prefer să plătesc timpul de analiză și gândire care generează un răspuns de câteva fraze, decât să îmi consum timpul citind analize care nu răspund nevoilor concrete ”, declară Radu Culic.


Despre evoluția economiei și lecțiile majore din pandemie


Criza economică vizibilă la nivel mondial pare că a ocolit România, Radu Culic fiind de părere că în cazul țării noastre nu ar trebui să vorbim despre un reviriment, ci despre o evoluție. „În ultimul an, piața imobiliară a crescut substanțial, vânzările online au erupt, iar consumul populației crește vertiginos. Pe de altă parte, la nivel global, o atenție deosebită ar trebui acordată inflației generată de ajutoarele cash acordate de guvernul american și de mărirea masei monetare pusă în circulație de către BCE. De asemenea, criza metalelor rare provenite din China ar putea crea anumite șocuri în arii economice foarte variate (IT, auto, energie, transporturi) ”, arată interlocutorul BizLawyer.

 

Radu Culic subliniază faptul că pandemia a perturbat economia, dar, din punctul său de vedere, aceasta nu a fost nicicum paralizată. „Dacă ne uităm la cifrele raportate pentru 2020, se poate observa cu ușurință că sunt destule domenii care nu au înregistrat scăderi, în unele cazuri creșterile fiind substanțiale. În ciuda faptului că multe activități s-au mutat în digital, am putut vedea că în general, există încă ezitare și neîncredere în ceea ce privește adoptarea în viața de zi cu zi a tehnologiei pe scară largă (semnătura electronică, blockchain, cryptomonede etc.). Suntem încă foarte departe de a putea spune că statul sau jucătorii privați s-au digitalizat, însă este bine că toată lumea are în vedere aceste aspecte. Mai este însă mult până când vom scăpa de mentalitatea „dosarului cu șină” și a depunerii „dosarului electronic la etajul doi”. În aceste zile, toată lumea vorbește despre PNRR, un plan care va aduce în România sume importante. Vreau însă să atrag atenția asupra cuvântului „reziliență” (capacitatea unui corp de a reveni la forma și dimensiunea inițială, după deformare). Cred că ceea ce întreaga sociate își dorește nu este revenirea la situația din 2019, ci o evoluție în bine care să ducă la o creștere a economiei mai mare decât cea anterioară pandemiei”, a conchis coordonatorul echipei de Legal de la Roche România.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 21 / 76
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum să-ți împlinești visul de a practica avocatura în propria firmă, înființată în afara granițelor | Rețeta succesului, în varianta Florentinei Marin, fondatoarea Marin & Pasalodos, din Barcelona. ‘Planul nostru este să ne dezvoltăm și să deschidem cabinete în alte orașe din Spania, România și în alte țări’, spune avocata
LMG Life Sciences Awards EMEA 2022: Mușat & Asociații, desemnată la Londra „Firma de avocatură a anului în Europa de Est”
Tendințele ultimelelor luni pe piața muncii, analizate de avocații firmei Băncilă, Diaconu și Asociații. De vorbă cu Anca Atanasiu (Managing Associate), depre marile provocări ale anului și mandatele primite de echipa de Dreptul muncii, pe care o coordonează. Volumul, diversitatea și complexitatea proiectelor au crescut continuu
Avocații ZRVP analizează proiectul de lege, aflat pe agenda Parlamentului, care transpune în legislația națională Directiva (UE) 2019 ̸ 1023 privind restructurarea și insolvența. De vorbă cu Andreea Macașoi (Managing Associate) și Stan Tîrnoveanu (Senior Partner), numit de Legal 500 ”un guru al insolvenței”, despre legislație și proiecte, conduita juridică inovativă a echipei și riscul crescut de insolvență în această perioadă
Șansa de a lucra într-o firmă ce oferă oportunități profesionale și instruire ”fără limite” | Cristina Tudoran, numită recent Counsel la Filip & Company: Acesta este, fără doar și poate, locul potrivit pentru dezvoltare profesională la nivel înalt. Tinerii au acces la educație continuă, iar cei care și-au început deja cariera își pot dezvolta rapid și armonios atuurile profesionale. Ce ne distinge însă cu adevărat este mediul de lucru relaxat, buna dispoziție din cadrul echipei și calitatea relațiilor interumane
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Cosmin-Teodor Cotos a finalizat acum trei ani studiile de licență cu media 9,79 și are azi propriul cabinet de avocatură. ”Esența și particularitățile dreptului m-au fascinat, iar profesorii și persoanele pe care le-am întâlnit în mediul universitar mi-au schimbat complet cursul vieții”, spune azi avocatul
POPESCU & ASOCIAȚII obține în instanță o soluție fără precedent, relevantă pentru economia circulară. Echipa de avocați a fost coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner) și Dana BIVOL (Partner)
MPR Partners câștigă, pentru clienții săi, două dispute cu pretenții de cca. 26 mil. €. Cum au lucrat avocații și ce soluții au obținut în dosarele Municipiul Bacău vs. CET și Getica vs. grupul Auchan
Tendințe noi și multiple provocări în piața muncii | Avocații RTPR au mandate multe, variate și complexe în practica de Employment, de la „stock option” plan-uri cu scheme simplificate ori cu adevărate tranzacții în care angajații devin co-investitori împreună cu acționarii majoritari, până la integrarea în activitate a refugiaților din Ucraina. Despre modul de lucru și factorii care diferențiază RTPR de ceilalți consultanți, într-o discuție cu partenerul Alina Stăvaru
LegiTeam | Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv (Litigii)
LegiTeam | Bondoc si Asociatii is looking for a regulatory lawyer
LegiTeam: BĂICULESCU ȘI ASOCIAȚII is looking for lawyers | white collar crime & compliance
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...