ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu unul dintre cei mai experimentați profesioniști ai Dreptului, inclus de Legal 500 pe lista celor mai influenți General Counsels din Europa Centrală și de Est | Radu Culic, Head of Legal la Roche România: Cheia de boltă este mentalitatea membrilor echipei juridice pe care o coordonez. Noi spunem „da, este posibil dacă...” și nu, „nu se poate pentru că...”

21 Septembrie 2021   |   Ștefania Enache

Unul dintre proiectele prioritare la care lucrează echipa coordonată de Radu Culic vizează lansarea unei platforme digitale, dar și a unei aplicații de mobil care să îmbunătățească atât experiența pacienților, cât și pe cea a medicilor, în domeniul oncologiei.

Radu Culic, Head of Legal la Roche România

 
 
Cu o experiență de peste 20 de ani în avocatura de afaceri, Radu Culic, Head of Legal la Roche România, activează într-o industrie ofertantă care îi permite să-și dezvolte abilitățile juridice și să le pună în slujba oamenilor.Drumul său în avocatură a început în 1998, imediat după ce a absolvit cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității din București.Cariera sa a cunoscut mai multe etape, stând permanent sub semnul unei pregătiri continue.

Radu Culic și-a început traseul în lumea juridică în cadrul Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).Timp de nouă ani, din 1998, a lucrat aici alături de unii dintre cei mai experimentați profesioniști din piață. A condus departamentul de Dreptul Muncii și s-a specializat în Proprietate intelectuală.

În 2008, a decis să experimenteze zona de in-house, alegând să accepte funcția de director juridic al British American Tobacco (BAT). În acest fel a luat contact cu o industrie versatilă, industria FMCG. Ulterior, activitatea sa s-a îmbogățit fiind director juridic în alte companii cheie din sectoare importante: UPC România (telecom) si ProTV (media). . .

Anul 2015 a adus o nouă schimbare importantă în parcursul său profesional, a fost momentul în care s-a alăturat echipei de leadership a Roche România, iar de atunci coordonează activitatea juridică a celor două divizii, cea de farmaceutice și cea de diagnostic.   

„Industria farmaceutică oferă posibilitatea de te pune în slujba pacienților, întregul efort de cercetare și dezvoltare fiind făcut pentru a oferi soluții de tratament care salvează sau îmbunătățesc calitatea vieții oamenilor. Din păcate, în ultimii 30 de ani, sănătatea a fost privită ca pe o cheltuială, când ea reprezintă de fapt o investiție. Domeniul sănătății trebuie privit ca pe o investiție în viitor, nu ca o cheltuială în prezent. O populație sănătoasă poate contribui mult mai bine la dezvoltarea economică și socială, eliberând astfel resurse pentru alte sectoare care au mai mare nevoie. Pandemia a demonstrat cu prisosință că eforturile depuse în cercetare își ating scopul. Dezvoltarea și introducerea pe piață în timp record a vaccinurilor, tratamentelor și testelor de diagnostic care ne permit acum să controlăm evoluția pandemiei de Covid-19 sunt dovezi extrem de clare în aceste sens”, a declarat Radu Culic pentru BizLawyer.

Experiența profesională pe care Radu Culic a căpătat-o în diferite industrii cheie din economie a fost însoțită și de o pregătire academică. Astfel, în 2013, el a absolvit cursurile de master în Noul Cod Civil, organizate de Universitatea „Titu Maiorescu”.

O astfel de abordare îi permite să performeze în munca pe care o desfășoară, lucru recunoscut și de directoarele de profil internaționale. Radu Culic a fost inclus, începând cu anul 2017, pe lista celor mai influenți Consilieri Generali din Europa Centrală și de Est de către reputata publicație de profil Legal500.
Activează într-o industrie complexă, plină de provocări

Munca sa în cadrul Roche România implică, în primul rând, coordonarea tuturor aspectelor de asistență juridică, aspecte care apar din activitatea de zi cu zi a diviziilor de farmaceutice și diagnostic. „Principalul obiectiv al departamentului pe care îl conduc este acela de a susține business-ul și de a găsi soluții juridice care să protejeze compania și să aducă beneficii pacienților. Cheia de boltă este mentalitatea tuturor membrilor echipei juridice pe care o coordonez la Roche. Noi spunem „da, este posibil dacă...” (yes, provided that..) și nu „nu se poate pentru că...” (no, because)., abordare din păcate destul de des întâlnită”, punctează Radu Culic.

Coordonatorul departamentului juridic amintește faptul că aria principală de activitate a firmei Roche este oncologia, arie terapeutică în care este în joc însăși viața pacientului.

În acest context, unul dintre proiectele prioritare la care lucrează echipa coordonată de Radu Culic vizează lansarea unei platforme digitale, dar și a unei aplicații de mobil care să îmbunătățească atât experiența pacienților, cât și pe cea a medicilor, în domeniul oncologiei. „Această platformă va facilita comunicarea dintre medic și pacient, va oferi informații esențiale pentru aceștia din urmă, va conține o secțiune de suport psihologic și una cu sfaturi pentru un mod de viață adaptat patologiei persoanei respective. Implementarea acestui proiect necesită o atentă analiză din prespectiva protecției datelor cu caracter personal, dar și din cea a drepturilor de proprietate intelectuală, a reglementărilor din zona de publicității în domeniul medical, a securității datelor și așa mai departe”, explică juristul.

Analizând activitatea de până acum a companiei în care activează, Radu Culic subliniază faptul că anul 2021, la fel ca anul 2020, se prefigurează drept unul cu rezultate pozitive pentru Roche. „Pandemia a pus autoritățile în fața necesității de a implementa achiziții centralizate (la nivel UE sau la nivel național), ceea ce a dus la economisirea banului public. Este posibil ca în viitor achizițiile centralizate de bunuri și servicii să aibă o pondere tot mai însemnată. De asemenea, se poate observa o mai mare deschidere către digitalizare, deși din punctul meu de vedere suntem departe de momentul în care putem afirma că trăim într-o societate digitalizată ”, argumentează profesionistul intervievat de BizLawyer.

 

Viitorul este unul digital

Radu Culic consideră că viitorul va fi digital, prin urmare pentru orice jurist  - indiferent de industria în care lucrează - este important să își consolideze cunoștințele în domeniul protecției datelor cu caracter personal, al securității cibernetice, blockchain și digitalizare.

„Fără o cunoaștere profundă a acestor domenii, departamentul juridic al viitorului își poate pierde relevanța. Dacă până în prezent, avocații in-house erau concentrați mai ales pe latura civilă a dreptului, domeniile de mai sus pot conduce lesne la o „alunecare” către dreptul penal. De aceea orice acțiune trebuie foarte atent cântărită, iar implementarea monitorizată permanent. Toți membrii echipei juridice vor participa în viitor la cursuri de perfecționare în aceste domenii, însă se va pune accentul și pe promovarea ariilor de interes ale fiecărui individ ”, a nuanțat coordonatorul Departamentului juridic de la Roche România.

Din punctul său de vedere, performanța unui departament juridic se măsoară atât în gradul de satisfacție al colegilor din business, cât și în modul în care compania este percepută ca un partener de încredere de către stakeholderii externi. „Rolul nostru este acela de a face ca proiectele sau ideile colegilor să poată fi puse în practică, fără a avea factori de risc juridic sau de reglementare”, subliniază Radu Culic.

Până acum, Radu Culic a studiat mai multe soluții tehnice diverse menite să ușureze munca echipei pe care o coordonează, dar niciuna nu acoperă în întregime toate nevoile profesioniștilor în domeniul juridic. Avocatul subliniază faptul că și-ar dori un soft/soluție tehnică care să înglobeze atât instrumente de redactare a clauzelor standard, cât și motoare de căutare, soft legislativ, inteligență artificială pentru analiza practicii și jurisprudenței etc.

„Se va pune din în ce mai mult accent pe digitalizare, dar și pe un grad mai mare de independență a departamentelor, pe un mod de lucru mai agil. Marea provocare, dar și obiectivul principal al companiei în următorii 3-5 ani, este de a oferi pacienților mai multe beneficii la un cost mai scăzut pentru societate. Este un obiectiv ambițios pe care toți colegii mei sunt hotărâți să îl atingă. În cadrul departamentului juridic, focusul va fi pe ariile deja mentionate: securitate cibernetică, protecția datelor cu caracter personal, digitalizare. În rest, departamentul juridic, va pune accent pe găsirea soluțiilor pentru ca diversele proiecte să fie implementate cu succes”, explică specialistul.


Criterii pentru selecția firmelor de avocați
cu care colaborează Roche România


În munca extrem de complexă pe care o derulează, juriștii din cadrul Roche România colaborează cu mai multe firme de avocați. Genul acesta de muncă în care experiza internă se îmbină cu susținerea venită extern va continua și în următorii ani.

„Colaborăm excelent cu o serie întreagă de firme de avocatură, specializate atât în drept civil cât și în drept penal, sprijinul lor fiind foarte apreciat atât de membrii echipei juridice cât și de ceilalți colegi. Selecția colaboratorilor se face în funcție de aria de specializare a acestora, a nevoilor concrete într-un anumit proiect, dar se au în vedere și criterii calitative cum ar fi flexibilitatea și originalitatea în găsirea soluțiilor, rapiditatea răspunsurilor, modul concis și la obiect al redactării acestora etc. Consider că a apus epoca memorandumurilor de câteva zeci de pagini care evită răspunsuri concrete la întrebări concrete. Prefer să plătesc timpul de analiză și gândire care generează un răspuns de câteva fraze, decât să îmi consum timpul citind analize care nu răspund nevoilor concrete ”, declară Radu Culic.


Despre evoluția economiei și lecțiile majore din pandemie


Criza economică vizibilă la nivel mondial pare că a ocolit România, Radu Culic fiind de părere că în cazul țării noastre nu ar trebui să vorbim despre un reviriment, ci despre o evoluție. „În ultimul an, piața imobiliară a crescut substanțial, vânzările online au erupt, iar consumul populației crește vertiginos. Pe de altă parte, la nivel global, o atenție deosebită ar trebui acordată inflației generată de ajutoarele cash acordate de guvernul american și de mărirea masei monetare pusă în circulație de către BCE. De asemenea, criza metalelor rare provenite din China ar putea crea anumite șocuri în arii economice foarte variate (IT, auto, energie, transporturi) ”, arată interlocutorul BizLawyer.

 

Radu Culic subliniază faptul că pandemia a perturbat economia, dar, din punctul său de vedere, aceasta nu a fost nicicum paralizată. „Dacă ne uităm la cifrele raportate pentru 2020, se poate observa cu ușurință că sunt destule domenii care nu au înregistrat scăderi, în unele cazuri creșterile fiind substanțiale. În ciuda faptului că multe activități s-au mutat în digital, am putut vedea că în general, există încă ezitare și neîncredere în ceea ce privește adoptarea în viața de zi cu zi a tehnologiei pe scară largă (semnătura electronică, blockchain, cryptomonede etc.). Suntem încă foarte departe de a putea spune că statul sau jucătorii privați s-au digitalizat, însă este bine că toată lumea are în vedere aceste aspecte. Mai este însă mult până când vom scăpa de mentalitatea „dosarului cu șină” și a depunerii „dosarului electronic la etajul doi”. În aceste zile, toată lumea vorbește despre PNRR, un plan care va aduce în România sume importante. Vreau însă să atrag atenția asupra cuvântului „reziliență” (capacitatea unui corp de a reveni la forma și dimensiunea inițială, după deformare). Cred că ceea ce întreaga sociate își dorește nu este revenirea la situația din 2019, ci o evoluție în bine care să ducă la o creștere a economiei mai mare decât cea anterioară pandemiei”, a conchis coordonatorul echipei de Legal de la Roche România.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 23 / 78
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, alături de Integral Venture Partners la prima investiție în România, prin care intră în acționariatul Medima Health. A 19-a tranzacție semnată și asistată anul acesta de firma de avocați
Reff & Asociații | Deloitte Legal obține o nouă soluție favorabilă contribuabilului în fața Direcției Generale de Soluționare a Contestațiilor din cadrul MFP. Avocații au reușit să anuleze o decizie de impunere emisă de organele fiscale fără respectarea principiilor de efectuare a inspecției fiscale
Wolf Theiss a asistat asociații Dacia Plant în procesul de vânzare a pachetului majoritar către Ceres Pharma. Călin Ioan Ianța, fondator Dacia Plant: Procesul de negociere s-a dovedit a fi mai complicat decât ne-am imaginat inițial. Ileana Glodeanu și echipa sa ne-au ajutat să rezolvăm toate impedimentele și să găsim soluții la aspectele complexe și provocatoare
PwC România și D&B David și Baias au asistat compania de software DataArt în achiziția firmei locale Lola Tech Cluj-Napoca
Filip & Company a asistat Amber Studio la obținerea unei finanțări în valoare de 20 de milioane de dolari
EXCLUSIV Dispute-Resolution.Center | Statul caută avocați pentru un arbitraj ICC după ce OMV Aktiengesellschaft a câștigat, la Paris, încă o dispută legată de costurile de mediu derivate din privatizarea Petrom, cu pretenții de 31 mil. €. Zamfirescu Racoți Vasile & Partners a obținut victoria, de partea statului fiind Toader și Asociații și Leaua, Damcali Deaconu Păunescu – LDDP
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for an Associate (Litigation team)
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordinul procedural nr. 1 (Powered by ZRVP)
Filip & Company asistă acționarii principali ai Promateris în vânzarea a 24 % din acțiuni către Pavăl Holding. Echipa, coordonată de partenerul Alexandru Bîrsan
Employment | Tendințe și provocări, analizate de avocații Wolf Theiss: Piaţa e orientată spre prevenţie, spre conservare, companiile se străduiesc să îşi conserve şi motiveze resursele umane cheie, să reducă unele costuri şi aşteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile. Deşi există interes pentru restructurări şi reorganizări, în acelaşi timp pare că business-urile sunt interesate de retenţia şi motivarea personalului
Exclusiv - Finanțele plătesc anul acesta peste 10 milioane de lei avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate și ce onorarii primește fiecare
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...