ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CEDO va soluţiona mai repede cazurile ‘de impact’, precum cele de mediu sau legate de libertatea de expresie

25 Ianuarie 2022   |   Agerpres

CEDO, care nu poate fi sesizată împotriva uneia dintre cele 47 de ţări din Consiliul Europei decât după ce toate recursurile juridice naţionale au fost epuizate şi într-un termen redus deja la patru luni, are în general nevoie de mai mulţi ani înainte de a da un verdict şi aceasta în cazul în care plângerea a fost admisă.

 
 
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) va acorda prioritate cazurilor considerate "de impact", în special asupra unor problematici noi precum mediul sau pandemia de COVID-19, asupra cărora vrea să se pronunţe mai repede, a declarat marţi preşedintele său Robert Spano, informează AFP.

Dincolo de prioritizarea pusă în aplicare din 2009 pentru plângerile "cele mai grave şi urgente", de exemplu cu privire la persoane aflate în detenţie sau în pericol, "noi am introdus o nouă strategie de abordare a cazurilor care vor fi denumite de acum încolo 'de impact' şi care 'necesită o abordare pe cât de ţintită pe atât de rapidă" din cauza problemelor mai generale pe care le ridică, a explicat judecătorul islandez în timpul unei conferinţe de presă asupra bilanţului anual al CEDO.


Astfel, aceasta a identificat deja peste 500 de asemenea cazuri care ridică probleme societale sau tehnologice care nu au mai fost abordate de CEDO sau problematici noi, a căror judecare ar putea avea un impact asupra legislaţiei ţării sau practicii internaţionale.

Poate fi vorba, de exemplu, de probleme în materie de mediu, de cazuri legate de pandemia de COVID-19, de libertatea de expresie sau de discriminare la adresa minorităţilor sexuale.

Preşedinte al instituţiei judiciare a Consiliului Europei din primăvara lui 2020, Robert Spano şi-a exprimat speranţa că "primele decizii procedurale vor fi luate în următoarele luni" cu privire la opt plângeri depuse în materie de justiţie climatică.

"Scopul nostru este, pentru aceste probleme care interesează toată Europa, ca CEDO să poată răspunde în timp util la problemele puse", a subliniat la rândul său Marialena Tsirli, grefieră a Curţii.

CEDO, care nu poate fi sesizată împotriva uneia dintre cele 47 de ţări din Consiliul Europei decât după ce toate recursurile juridice naţionale au fost epuizate şi într-un termen redus deja la patru luni, are în general nevoie de mai mulţi ani înainte de a da un verdict şi aceasta în cazul în care plângerea a fost admisă.

Curtea de la Strasbourg, gardian al Convenţiei europene a drepturilor omului, analizează în prezent 70.000 de plângeri (comparativ cu 160.000 la sfârşitul lui 2011, însă în creştere cu 13% într-un an). Aceste plângeri în aşteptare vizează în principal Rusia (24,2%), Turcia (21,7%), Ucraina (16,2%) şi România (8,1%).

În 2021, au fost judecate peste 36.000 de plângeri, cifră în scădere cu 8% într-un an, dar cu o creştere puternică (de 65%, până la 3.131) a celor asupra cărora judecători au pronunţat decizii, în special datorită unui tratament grupat al plângerilor. Toate celelalte au fost respinse ca inadmisibile sau radiate, uneori ca urmare a unei soluţionări amiabile între ţară şi reclamant.

Rusia a rămas de departe ţara cu cele mai multe condamnări, cu 219 hotărâri ce au constatat o încălcare de către Moscova a Convenţiei, în principal pentru încălcarea "dreptului la libertate şi la siguranţă" şi pentru tratament inuman.

Ucraina se clasează pe locul doi, cu 194 de condamnări, urmată de Turcia şi de România, fiecare cu 76 de condamnări.

Franţa a făcut obiectul unui număr de 14 decizii ale CEDO în 2021, dintre care jumătate o condamnă, mai menţionează AFP.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 5
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...