ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Asociaţia Română pentru Ambalaje şi Mediu: Statul pune o presiune suplimentară pe producătorii ce au finanţat actualul sistem de management al deşeurilor

21 Septembrie 2022   |   Agerpres

Conform asociaţiei de profil, schimbarea formulării referitoare la cantităţile de deşeuri de ambalaje ce până acum trebuiau "încredinţate în vederea valorificării" în cele "efectiv valorificate", fără a fi definit clar momentul în care acestea sunt considerate valorificate, riscă să ducă la blocaje în sistem.

 
 
Modificarea Ordonanţei 196/2005 privind Fondul pentru mediu nu va aduce un grad mai înalt de claritate, transparenţă şi predictibilitate în funcţionarea lanţului de gestionare a deşeurilor de ambalaje, susţine Asociaţia Română pentru Ambalaje şi Mediu (ARAM), într-un comunicat de presă.

"În cazul ambalajelor, sistemul de răspundere extinsă a producătorului a atins, în ultimii ani, un grad de transparenţă care a permis atingerea ţintelor de colectare şi reciclare existente în legislaţia europeană, prin responsabilitatea individuală partajată pentru fiecare actor de pe lanţul de valoare. Din 2018 până în prezent, conform datelor oficiale, obiectivele anuale de valorificare, respectiv de reciclare a deşeurilor de ambalaje au fost îndeplinite atât ca ţintă pe tip de material, cât şi ca ţintă globală. Proiectul adoptat de Guvern aduce modificări fundamentale în acest sistem, care nu ajută la întărirea rolurilor şi responsabilităţilor fiecărui actor din ciclul de viaţă al ambalajelor, ci, dimpotrivă, pun sub semnul întrebării buna funcţionare a sistemului de transfer de responsabilitate şi îndeplinirea ţintelor în anii următori", a declarat Alin Vişan, preşedintele ARAM.


Conform asociaţiei de profil, schimbarea formulării referitoare la cantităţile de deşeuri de ambalaje ce până acum trebuiau "încredinţate în vederea valorificării" în cele "efectiv valorificate", fără a fi definit clar momentul în care acestea sunt considerate valorificate, riscă să ducă la blocaje în sistem.

"În locul unor îmbunătăţiri aşteptate, cum este operaţionalizarea de către autorităţile publice locale a principiului "˜Plăteşte pentru cât arunci", pentru a corecta deficienţele identificate şi a creşte astfel gradul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje din fluxul municipal, prin noile schimbări statul pune o presiune suplimentară nejustificată pe producătorii care au finanţat neîntrerupt actualul sistem de management al deşeurilor cu sume considerabile. Şi din acest motiv, ARAM solicită formarea unui grup de lucru la care să participe toţi actorii relevanţi pentru a analiza în detaliu şi a defini mecanismele necesare pentru îmbunătăţirea cadrului legal în domeniul gestionării deşeurilor", notează sursa citată.

Săptămâna trecută, Executivul a aprobat, în şedinţa de Guvern din 16 septembrie, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.

În urma aprobării acestui act normativ, în atribuţiile Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) va intra şi gestionarea sistemelor informatice care permit monitorizarea tranzacţiilor cu deşeuri pe teritoriul naţional, în scopul monitorizării eficiente şi verificării corectitudinii tranzacţiilor cu deşeuri în România.

Totodată, Administraţia Fondului pentru Mediu va implementa două programe de finanţare prevăzute în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), respectiv Programul "Prima conectare", prin care va fi asigurată branşarea/racordarea gospodăriilor vulnerabile la sistemele de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi gestionarea unor lucrări de închidere şi ecologizare a depozitelor de deşeuri neconforme, în baza unei Hotărâri a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Ministerul Mediului precizează că, pentru implementarea corectă a sistemului privind răspunderea extinsă a producătorului, se instituie anumite garanţii în sarcina operatorilor economici care desfăşoară activităţi de colectare/valorificare/salubrizare/brokeraj şi raportează deşeuri pentru anumite categorii de contribuabili. În vederea debirocratizării şi digitalizării, depunerea declaraţiilor la Fondul pentru mediu se va putea realiza prin mijloace electronice de transmitere de la distanţă.

"Luând în considerare noile modificări, ministerul precizează că s-a impus acordarea unui termen de conformare în sarcina operatorilor economici, anumite măsuri prevăzute în proiect aplicându-se începând cu 1 ianuarie 2023. Anumite instrucţiuni prevăzute în ordonanţa privind modificarea OUG nr. 196/2005 urmează fie aprobate prin ordinul conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, la propunerea AFM, în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de modificare", a subliniat ministerul de resort, într-un comunicat de presă.

ARAM este o asociaţie independentă, non-profit, a producătorilor şi importatorilor de bunuri ambalate şi de ambalaje, ce urmăreşte promovarea soluţiilor durabile în sensul colectării eficiente a deşeurilor de ambalaje, creşterea ratelor de reciclare pe fiecare tip de material utilizat în ambalaje şi sprijinul pentru implementarea celor mai eficiente politici şi strategii publice în domeniu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2468 / 8647
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...