ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burduja: Procesul de achiziţie a E.ON Energie România de către MVM se va încheia, dacă se va încheia, când toate analizele vor fi gata

06 Februarie 2025   |   Agerpres

Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe în această privinţă şi că există multiple teme de analiză legate de impactul acestei tranzacţii asupra securităţii naţionale a României.

 
 
Procesul de achiziţie a E.ON Energie România de către compania ungară MVM va fi analizat cu maximă rigoare, iar decizia finală va fi luată după finalizarea tuturor evaluărilor necesare, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

"Nu comentăm estimările companiei maghiare. Procesul de achiziţie se va încheia, dacă se va încheia, când toate analizele vor fi gata. Procesul de achiziţie va fi analizat cu maximă rigoare, iar decizia finală va fi luată doar după finalizarea tuturor evaluărilor necesare", a declarat, pentru AGERPRES, Sebastian Burduja.

El a reiterat că Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe în această privinţă şi că există multiple teme de analiză legate de impactul acestei tranzacţii asupra securităţii naţionale a României.


"Orice proces de achiziţie în domeniul energetic, mai ales când implică şi milioane de consumatori români, trebuie să fie tratat cu deplină responsabilitate şi transparenţă", a punctat Sebastian Burduja.

Directorul MVM, Karoly Matrai, a declarat, joi, pentru portalul Portfolio.hu, că firma de stat ungară estimează că va finaliza tranzacţia referitoare la preluarea pachetului majoritar de acţiuni la divizia de furnizare gaze şi energie electrică a E.ON Energie România în lunile iunie sau iulie.

Grupul MVM, a doua cea mai mare companie din Ungaria, a semnat, în luna decembrie a anului trecut, un acord privind achiziţia diviziei de soluţii pentru gospodării şi clienţi a companiei E.ON din România. Conform acordului, MVM va achiziţiona o participaţie de 68% în cadrul E.ON Energie România şi o participaţie de 98% în E.ON Asist Complet, se menţiona într-un comunicat al grupului ungar. Potrivit sursei citate, tranzacţia este aşteptată să se finalizeze în 2025, după obţinerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităţilor competente. Cele două companii au decis să nu facă publică valoarea tranzacţiei.

Pe de altă parte, însă, la mijlocul lunii ianuarie, Ministerul român al Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe (CEISD) în legătură cu tranzacţia prin care compania de stat ungară intenţionează să achiziţioneze divizia de furnizare gaze şi energie electrică a E.ON Energie România. Ministerul Energiei a arătat că, în urma unei analize riguroase, a identificat multiple teme de analiză aprofundată privind impactul posibilei tranzacţii asupra securităţii naţionale a României. Astfel, principalele motive pentru sesizarea CEISD sunt legăturile companiei din Ungaria cu Federaţia Rusă, riscul cesiunii ulterioare a acţiunilor E.ON Energie România către entităţi non UE, riscuri asupra datelor companiei şi a datelor cu caracter personal ale peste 3 milioane de utilizatori dar şi probleme de transparenţă a cumpărătorului.

Joi, Karoly Matrai a declarat pentru portalul Portfolio.hu că MVM nu are intenţia de a vinde companiile pe care intenţionează să le achiziţioneze în România şi, în plus, a spus că MVM îşi va aproviziona clienţii din România cu gaze din surse locale.

"Transportul de gaze ruseşti spre România ar presupune costuri enorme de tranzit pentru noi", a spus Karoly Matrai. "În condiţiile în care furnizarea a ceea ce este produs pe plan local este întotdeauna opţiunea cea mai eficientă din punct de vedere a costurilor, dacă vom primi aprobarea pentru această tranzacţie, intenţionăm să ne aprovizionăm subsidiara din România, în principal, cu gaze din surse locale", a mai spus directorul MVM, conform Reuters.

Karoly Matrai a adăugat că MVM estimează că aprobările necesare ar putea fi obţinute până la finele celui de-al doilea trimestru şi "calendarul planificat de finalizare în iunie-iulie poate fi respectat".

E.ON Energie Romania este unul din cei mai mari furnizori de gaze şi electricitate din România, deservind aproximativ 3,4 milioane de clienţi.

Matrai a mai spus că diversificarea este importantă dar livrările de gaze lichefiate nu sunt competitive, ca preţ, cu gazele ruseşti importate în Ungaria via conducte. Directorul MVM a precizat că grupul ungar tranzacţionează aproximativ 12-13 miliarde metri cubi pe an, iar livrările din Rusia reprezintă aproximativ 40% din volumele totale.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 155 / 9339
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Noi Avocați Colaboratori Coordonatori și Seniori în cadrul echipei
LadyLawyer | De vorbă cu Anca Buta Mușat (Partener Mușat & Asociații), avocat care a studiat Dreptul în patru sisteme diferite și s-a dezvoltat ”într-o echipă fantastică”: ”În firmele mari, de referință, cum este Mușat & Asociații, nu mai există diferențe între femei și bărbați din punct de vedere profesional. Diferențele se văd de la un profesionist la altul în modul de abordare a problemelor, soluțiile găsite, abilitățile de leadership și de coordonare a echipelor și în multe alte detalii care nu țin de gen”
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Invocarea excepției de necompetență a instanței în contextul existenței unei clauze compromisorii (Powered by ZRVP)
Cum lucrează echipa NNDKP, descrisă de ghidurile juridice internaționale drept ”prima opțiune pentru aspecte de concurență și ajutor de stat cu un grad ridicat de complexitate”, în astfel de proiecte și care sunt dificultățile cu care se confruntă clienții | Anca Diaconu, Partener NNDKP: ”Deși există multiple programe destinate susținerii investițiilor, criteriile de eligibilitate și condițiile specifice sunt, adesea, ambigue, iar interpretarea acestora nu este întotdeauna unitară”
Bulboacă & Asociații asistă Eazy Asigurări în tranzacția strategică cu Autonom Group
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
Lady Lawyer | De vorbă cu Anda Călin - Managing Associate, Bohâlțeanu & Asociații: ”Prezența feminină este din ce în ce mai proeminentă în domeniul avocaturii de business, inclusiv în poziții de management. Atenția unei femei este cu precădere orientată spre detalii și o mai bună organizare”
Lady Lawyer | De vorbă cu Mihaela Ion, Partener PNSA: ”În fiecare moment important al vieții mele profesionale am simțit cum fiecare om din jurul meu a contribuit la pașii ce au urmat. Povestea continuă de aproape 20 de ani alături de echipa PNSA, pe care o simt deja ca parte din familie; spun asta pentru că au fost prezenți în orice etapă a vieții și devenirii mele ca om”
NNDKP promovează 12 avocați și consultanți în cadrul celei mai recente runde de promovare
Cum lucrează avocații firmei Popescu & Asociații în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de succes | Loredana Popescu (Partener): ”Rezultatele noastre includ un număr semnificativ de aplicații acceptate, creșterea rentabilității și succesul pe termen lung al afacerilor clienților”
Managing IP EMEA Awards 2025 | Muşat & Asociaţii, Baciu Partners, Milcev Burbea și Răzvan Dincă & Asociaţii, printre firmele aflate pe lista scurtă pentru titlul de “Firma anului în România” în fiecare dintre cele trei domenii analizate. Cum arată clasamentele întocmite de piața locală de ghidul juridic internațional specializat în IP
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...