ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ghiţă (Nuclearelectrica): Reactoarele modulare mici pot fi plasate direct în zonele deficiente energetic

04 Noiembrie 2021   |   Agerpres

Directorul executiv al Nuclearelectrica şi preşedintele şi director general al NuScale Power, John Hopkins, au semnat joi, la Glasgow, documentele oficiale ale acordului pe baza cărora cele două companii vor coopera pentru construcţia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni în România.

 
 
Reactoarele nucleare modulare mici pot fi plasate direct în regiunile care au nevoie reală de energie, ele având avantajul de a echilibra sistemul energetic atunci când sursele regenerabile, precum vântul şi soarele, nu produc energie, a declarat, joi, directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, la Glasgow, într-o conferinţă de presă.

"Vedem că reactoarele modulare mici pot ajuta sistemul energetic, pot ajuta la menţinerea arhitecturii curente a acestuia. Ele pot fi plasate în locaţiile termocentralelor pe cărbune, dar pot şi să echilibreze alte surse de energie 'curată', cum sunt regenerabilele. Energiile regenerabile sunt prin natura lor intermitente, aşa că atunci când avem un SMR (Small Modular Reactor, n.r.) flexibil chiar în acelaşi loc sau în acelaşi parc energetic acesta poate intra în acţiune într-un mod foarte ecologic şi poate compensa perioadele când vântul nu bate sau când nu e destul soare şi astfel să echilibreze sistemul energetic. Şi cum SMR-urile sunt mai flexibile şi mai uşor de plasat într-o locaţie, după cum reiese din studiile pe care USTDA (Departamentul American al Comerţului şi Dezvoltării - n. r.) le-a finanţat pentru noi, putem merge direct în regiunile care au nevoie reală de energie şi să echilibrăm sistemul energetic, pentru mai multă stabilitate, astfel încât să nu mai apară căderi de curent şi să continuăm să avem curent în case (...) şi să şi păstrăm locurile de muncă din domeniile industriale care consumă multă energie. SMR-urile reprezintă o modalitate facilă şi sigură de echilibrare a sistemului energetic, iar faptul că reactoarele de la NuScale sunt modulare te ajută să flexibilizezi producţia de energie într-un mod în care reactoarele nucleare tradiţionale nu o pot face. Deci, există o complementaritate între energia tradiţională nucleară, care reprezintă baza producerii nucleare a energiei, cu SMR-urile, care pe de altă parte aduc flexibilitate şi echilibru în sistem", a explicat Cosmin Ghiţă.


Directorul executiv al Nuclearelectrica şi preşedintele şi director general al NuScale Power, John Hopkins, au semnat joi, la Glasgow, documentele oficiale ale acordului pe baza cărora cele două companii vor coopera pentru construcţia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni în România.

Potrivit Nuclearelectrica şi Ministerului Energiei, NuScale Power este singura companie care a primit aprobarea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA pentru proiectarea şi dezvoltarea unui reactor modular de mici dimensiuni, etapă esenţială în construirea şi implementarea tehnologiei SMR.

Directorul executiv al Nuclearelectrica a apreciat că autorizarea primită de NuScale Power din partea autorităţii de reglementare nucleară a SUA va avea un efect pozitiv în evaluarea care urmează să fie făcută în România de autoritatea de profil.

"Primul pas pe care trebuie să-l facem mai departe este să dezvoltăm un proiect complet într-una din locaţii, după care să obţinem autorizarea pentru acel proiect. Aprobarea din partea NRC (U.S. Nuclear Regulatory Commission - n. r.) ajută mult, iar regulatorul (local - n. r.) va evalua ulterior forma finală a proiectului detaliat pentru acea unitate unde vrem să plasăm reactorul, la una din locaţiile pe care le evaluăm în momentul de faţă prin USTDA. Deci, faptul că există autorizarea designului de către NRC ajută mult în evaluare", a adăugat Ghiţă.

Conform informaţiilor prezentate de oficialul Nuclearelectrica, instalarea în România a unei unităţi SMR complete cu 6 module ar crea în total 4.000 de locuri de muncă directe.

"O centrală cu un reactor NuScale de 6 module înseamnă crearea cu aproximativ 193 de locuri de muncă la centrala reactorului, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie, plus 4 milioane de tone de emisii de CO2 care nu se mai emit anual. (...) 4,6 gigawaţi de energie din cărbune ar trebui înlocuiţi în următoarea decadă. Dacă ar fi să înlocuim aceste cantităţi prin reactoare nucleare ale NuScale, doar teoretic vorbind ca să înţelegem magnitudinea, vorbim de aproape 2.000 de locuri de muncă în centralele reactoarelor, 5.855 de locuri de muncă în construcţii, peste 23.000 de locuri de muncă în producţie, plus eliminarea a 45 de milioane de tone de CO2 pe an", a susţinut Cosmin Ghiţă
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4826 / 8889
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...