ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Luca Niculescu: În 2026 ar trebui să fim membri ai OCDE dacă lucrurile merg în ritmul actual

05 Noiembrie 2024   |   Agerpres

Secretarul de stat a subliniat că aderarea Românie la OCDE este un obiectiv asumat şi susţinut de întreaga clasă politică, de mediul academic, de societate civilă, etc.

 
 
România va fi membră a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în 2026, dacă lucrurile evoluează în ritmul actual, procesul fiind unul foarte dinamic, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Luca Niculescu, coordonatorul naţional pentru procesul de aderare a României la OCDE.

"Procesul este foarte, foarte dinamic şi există şi o ţintă pentru aderare, susţinută de mediul politic. În 2026, dacă lucrurile merg în ritmul în care merg acum, ar trebui să fim membri ai organizaţiei. Nu avem nicio întârziere, până acum suntem în grafic. Există un consens politic care ne ajută foarte mult. (...). Avem 26 de capitole pe care trebuie să le parcurgem. La finalul acestui proces trebuie să fim aliniaţi la standardele politice şi cele mai bune practici ale OCDE. Sunt 26 de comitete care se ocupă de aderarea României la OCDE - şi care acoperă practic toate domeniile vieţii publice, de la bună guvernanţă, anticorupţie, digitalizare, la agricultură, sănătate, educaţie. Aproape orice se află în viaţa noastră are o legătură cu OCDE. Încet-încet parcurgem aceste comitete şi, odată încheiate, vom fi membri ai organizaţiei. Până acum am încheiat cu succes şase astfel de comitete. Mai avem 20", a menţionat Luca Niculescu, la ediţia a V-a a Forumului Economic Român, organizat de FinMedia şi publicaţia Piaţa Financiară.


Potrivit acestuia, mediul de afaceri este cel mai bun aliat al autorităţilor în drumul către aderarea la OCDE, în condiţiile în care acest demers va aduce, în primul rând, mai multe investiţii.

"Vor veni mai mulţi bani în ţara noastră, vor fi mai multe investiţii străine. Multe fonduri de investiţii au, printre criterii, apartenenţa statului respectiv la OCDE pentru a finanţa un proiect, însă nu este vorba numai despre investiţii. Este vorba pur şi simplu despre o guvernanţă mai bună. Ţara aceasta va fi bine guvernată odată ce vom intra în OCDE. Politicile pe care le propun cei de la OCDE şi care se bazează pe date, pe cifre, pe statistici, sunt probabil cele mai bune politici din lume", a adăugat Luca Niculescu.

El a subliniat că aderarea la OCDE va însemna, de asemenea, o îmbunătăţire a capacităţii administrative a României.

"Oamenii care lucrează în administraţie vor fi mai buni, mai competenţi, pentru că învăţăm unii de la ceilalţi, învăţăm de la secretariatul OCDE, de la experţii de acolo dar, şi mai important, învăţăm de la colegii lor din alte state OCDE, pentru că există o interacţiune permanentă între cei care se ocupă de acelaşi domeniu. Totodată, România va participa la elaborarea unor norme şi standarde cu impact mondial", a mai spus secretarul de stat.

Potrivit acestuia, o mare parte din legislaţia românească reprezintă transpunerea unor directive scrise şi elaborate la Uniunea Europeană, însă o bună parte dintre cele care sunt discutate la nivelul UE sunt gândite înainte în cadrul OCDE.

"Avem capacitatea de a influenţa decizii cât mai înalte. Sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le vom avea o dată cu aderarea", a mai spus Niculescu.

În opinia sa, aderarea României la OCDE va reprezenta "o altă ancoră pentru noi, pentru modernizarea României, pentru consolidarea statutului ţării noastre în rândul democraţiilor solide, bazate pe reguli şi pe domnia legii".

Secretarul de stat a subliniat că aderarea Românie la OCDE este un obiectiv asumat şi susţinut de întreaga clasă politică, de mediul academic, de societate civilă, etc.

"OCDE este prezentat câteodată ca un club al ţărilor bogate, pentru că în OCDE se află statele care reprezintă 70% din comerţul mondial şi 90% din valoarea investiţiilor de capital. OCDE înseamnă mai mult decât bogăţia materială, înseamnă o expertiză vastă, foarte cuprinzătoare în aproape toate domeniile vieţii publice, înseamnă o platformă unică de colaborare pentru statele membre. (...) În total sunt cam 100 de state în lume care beneficiază de experienţa OCDE pentru a găsi soluţii concrete la problemele comune", a adăugat Luca Niculescu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 67 / 9065
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...