ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Stelian Ion: Proiectul ministrului Predoiu ştirbeşte competenţa DNA în cazurile în care ar putea fi implicaţi magistraţi

21 Ianuarie 2022   |   Agerpres

În opinia sa, proiectul de desfiinţare a SIIJ prezentat de Predoiu "încalcă flagrant" una dintre cerinţele principale ale rapoartelor MCV şi avizele Comisiei de la Veneţia şi anume refacerea competenţelor Parchetelor specializate - DNA şi DIICOT.

 
 
Vicepreşedintele USR Stelian Ion a afirmat, vineri, că proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie anunţat ministrul Cătălin Predoiu "ştirbeşte" competenţa DNA de a ancheta cazurile de corupţie în care ar putea fi implicaţi magistraţi.
 
"Este ceea ce şi-au dorit mereu, de la preşedintele Iohannis, până la PSD, PNL şi UDMR. Care va fi următorul pas, să ia de la DNA şi alte competenţe de a ancheta fapte de corupţie? Ministrul Predoiu acţionează în mod conştient pentru slăbirea DNA şi a luptei anticorupţie. Preşedintele Iohannis şi coaliţia pe care instalat-o la butoane vor magistraţi slabi, timoraţi, care să răspundă comenzilor politice", a scris fostul ministru al Justiţiei, pe Facebook.
 
În opinia sa, proiectul de desfiinţare a SIIJ prezentat de Predoiu "încalcă flagrant" una dintre cerinţele principale ale rapoartelor MCV şi avizele Comisiei de la Veneţia şi anume refacerea competenţelor Parchetelor specializate - DNA şi DIICOT.
 
"Găselniţa lui Predoiu de a trimite dosarele la mai multe Parchete din teritoriu, pentru a nu se putea spune că le mută la o altă structură după chipul şi asemănarea SIIJ, este ridicolă şi nu rezolvă adevărata problemă. Adevărata problemă este slăbirea DNA. Iar faptul că noua structură va avea coordonare şi nucleu central arată că, până la urmă, SIIJ nu se desfiinţează, ci se re-înfiinţează. La fel de ridicolă este invocarea modelului organizării Parchetului European pentru a justifica o nouă SIIJ, mutată la Parchetul General", a adăugat Stelian Ion.
 
El a menţionat că desemnarea procurorilor de la Parchetele de pe lângă Curţile de apel şi de la nivel central, de la Parchetul General, de către plenul CSM, nu doar de Secţia pentru procurori, "va transfera şi asupra selecţiei acestora lipsa de credibilitate şi suspiciunile care planează acum" asupra CSM.
 
"În primele săptămâni la minister, Cătălin Predoiu a fost preocupat să câştige liniştea unor magistraţi şi a unor reprezentanţi CSM: a majorat prin ordin salariile din sistem, deşi putea să mai aştepte cât timp mai sunt procese pe rol, a asigurat cvorum la şedinţele CSM, în ciuda semnalelor de alarmă transmise de câţiva reprezentanţi ai CSM privind suspiciuni de nelegalitate la nivelul Consiliului. Este imaginea clară a politicianului gata să tranzacţioneze orice pentru liniştea lui şi a prietenilor politici. De fapt, ministrul Predoiu a revenit la ceea ce l-a consacrat în mandatul trecut: băiatul de mingi al preşedintelui Iohannis", a scris Stelian Ion.
 
Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică, vineri, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, a anunţat ministrul Cătălin Predoiu.
 
Predoiu a explicat, într-o conferinţă de presă, că, după desfiinţarea SIIJ, competenţele acesteia vor fi preluate de o structură inspirată din modelul Parchetului European, cu 12 procurori la centru şi 30 în teritoriu. El a adăugat că procurorii din Parchetul General vor fi propuşi Plenului CSM de către procurorul general, iar procurorii de la Parchetele de pe lângă Curţile de apel vor fi propuşi Plenului CSM de către prim-procurorii acestor structuri.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4046 / 8620
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS își extinde spațiul de birouri și prelungește pe termen lung contractul de închiriere în One Tower
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Statulat Albulescu anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Cinci avocați au făcut un pas înainte în carieră
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...