
CNA: Proiect de modificare și completare a Codului audiovizual - în dezbatere publică
05 Martie 2025
AgerpresPotrivit CNA, dispozițiile, în concordanță cu noile prevederi ale legislației Uniunii Europene (Directiva UE din 2018), adoptate deja în Legea audiovizualului, asigură condiții echivalente de reglementare a serviciilor media audiovizuale tradiționale liniare cu cele la cerere și extind și domeniul de aplicare la platformele de partajare a materialelor video.
Consiliul Național al Audiovizualului a lansat, miercuri, în dezbatere publică un proiect de decizie privind modificarea și completarea Codului de reglementare a conținutului audiovizual.
Potrivit CNA, dispozițiile, în concordanță cu noile prevederi ale legislației Uniunii Europene (Directiva UE din 2018), adoptate deja în Legea audiovizualului, asigură condiții echivalente de reglementare a serviciilor media audiovizuale tradiționale liniare cu cele la cerere și extind și domeniul de aplicare la platformele de partajare a materialelor video.
La elaborarea proiectului s-a ținut cont și de o serie de propuneri formulate de către diverse entității sau persoane fizice, dar și de către membrii CNA.
Potrivit CNA, dispozițiile, în concordanță cu noile prevederi ale legislației Uniunii Europene (Directiva UE din 2018), adoptate deja în Legea audiovizualului, asigură condiții echivalente de reglementare a serviciilor media audiovizuale tradiționale liniare cu cele la cerere și extind și domeniul de aplicare la platformele de partajare a materialelor video.
La elaborarea proiectului s-a ținut cont și de o serie de propuneri formulate de către diverse entității sau persoane fizice, dar și de către membrii CNA.
Proiectul de decizie cuprinde 11 titluri, în primul, la dispoziții generale, fiind adăugate noi definiții care să corespundă noilor reglementări, precum: canal oferit prin intermediul unei platforme de partajare a materialelor video, conținut dăunător, conținut ilegal, creator de conținut audio-vizual difuzat online, dezinformare, informarea corectă, precum și definiția utilizatorului pentru a se alinia cu toate celelalte dispoziții.
La capitolul privind protecția minorilor, conținutul care poate provoca daune fizice, morale sau mentale acestora poate fi pus la dispoziție astfel încât să se asigure că minorii nu pot vedea sau auzi acest conținut, indiferent dacă acesta este difuzat de un serviciu de televiziune sau de către un serviciu media audiovizual la cerere. Conținutul cel mai nociv, cum ar fi violența nejustificată sau pornografia, va face obiectul unor cerințe mai stricte. În cazul acesta, sunt stabilite măsuri privind protecția minorilor prin sistem de descriptor de conținut. Totodată, este interzisă colectării și generării datelor personale ale minorilor prin intermediul instrumentelor de verificare a vârstei.
Sunt stabilite o serie de măsuri mai detaliate privind comunicările comerciale. Astfel, a explicat CNA, sunt consolidate cerințele de protecție a minorilor impuse comunicărilor comerciale audiovizuale la alimente bogate în grăsime, sare și zahăr. Cerințele specifice alcoolului în publicitate și în teleshopping se extind și serviciilor la cerere. În toate mediile de servicii media liniare și neliniare sunt prevăzute reguli privind plasarea de produse.
O altă noutate vizează consolidarea promovării și distribuției operelor europene, fiind prevăzută și obligația de raportare. În acest caz, proiectul de decizie cuprinde două modele de rapoarte, în cazul serviciilor media audio-vizuale liniare și în cazul serviciilor media audio-vizuale la cerere.
Totodată, sunt stabilite norme cu privire la accesibilitate, radiodifuzorii trebuind să se asigure că serviciile de programe sunt accesibile persoanelor cu deficiențe de văz sau de auz. Astfel, în acest an, ulterior 2026 - 2027 și, începând cu anul 2028, va trebui să se asigure cel puțin un anumit procent din timpul de difuzare care trebuie să includă programe accesibile persoanelor cu dizabilități, pentru a se asigura treptat și continuu.
Modificările aduse prin acest proiect de decizie vizează și dispoziții privind comunicările comerciale audiovizuale cu privire la publicitatea la medicamente, tratamente medicale, suplimente alimentare. De asemenea, se regăsesc dispoziții prin care este inclusă și o propunere cu privire la coreglementare și autoreglementare.
Documentul a fost postat în dezbatere publică, până pe 15 aprilie, pe site-ul CNA.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 48 / 5426 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Alin Grapă, proaspăt promovat Counsel în cadrul firmei Filip & Company, despre noul său rol, locul în care găsește inspirația, responsabilitate și confirmări: ”Filip & Company este locul în care, fără nicio exagerare, simți că ‘the sky is the limit’. Aici am găsit autonomia, independența și susținerea pentru a-mi atinge potențialul. Cred că este foarte important să ai ambiții mari și să simți că nu îți irosești timpul în locul în care te afli”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...