
Legea referitoare la contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale, la reexaminare
17 Aprilie 2025
AgerpresȘeful statului arată în cerere că actul normativ, care i-a fost transmis de Parlament în vederea promulgării pe 5 aprilie, are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor prin instituirea unor măsuri privind contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale.
Președintele interimar Ilie Bolojan a trimis, joi, spre reexaminare Parlamentului actul normativ pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012.
Șeful statului arată în cerere că actul normativ, care i-a fost transmis de Parlament în vederea promulgării pe 5 aprilie, are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor prin instituirea unor măsuri privind contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale.
Potrivit președintelui interimar, în contextul în care extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale reprezintă o prioritate de dezvoltare a localităților, asumată inclusiv de Guvern, intervenția legislativă vizează o serie de responsabilități și sarcini ale concesionarilor serviciilor publice de distribuție a gazelor naturale, 'pentru crearea unui cadru legislativ care să permită unităților administrativ-teritoriale promovarea obiectivelor de investiții prin programul 'Anghel Saligny'.
Șeful statului arată în cerere că actul normativ, care i-a fost transmis de Parlament în vederea promulgării pe 5 aprilie, are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor prin instituirea unor măsuri privind contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale.
Potrivit președintelui interimar, în contextul în care extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale reprezintă o prioritate de dezvoltare a localităților, asumată inclusiv de Guvern, intervenția legislativă vizează o serie de responsabilități și sarcini ale concesionarilor serviciilor publice de distribuție a gazelor naturale, 'pentru crearea unui cadru legislativ care să permită unităților administrativ-teritoriale promovarea obiectivelor de investiții prin programul 'Anghel Saligny'.
Bolojan precizează că, în forma inițiatorilor, adoptată tacit de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă introduce noi cazuri de încetare de drept a contractelor de concesiune. Astfel, în situația în care ANRE nu emite autorizația de înființare a sistemului de distribuție a gazelor naturale în termen de un an de la data semnării contractului de concesiune, fie din pasivitatea concedentului sau concesionarului de a solicita autorizația, fie din cauze tehnice sau juridice motivate, contractul de concesiune a serviciului public de distribuție a gazelor naturale încetează de drept. De asemenea, în situația în care nu se obțin autorizațiile specifice prevăzute de legislația în vigoare pentru desfășurarea activității, în termen de un an de la data semnării contractului de concesiune, din cauza pasivității sau dezinteresului privind solicitarea ori din cauza lipsei îndeplinirii condițiilor legale de autorizare, concesiunea încetează de drept în ziua următoare împlinirii acestui termen, fără acordul părților contractuale, iar constatarea se realizează de ANRE.
Aceste dispoziții ar urma să fie aplicate și entităților formate din mai multe unități administrativ-teritoriale (UAT), asociații de dezvoltare intercomunitară și concesionarilor care au obținut autorizațiile/licențele specifice doar pentru o parte dintre UAT-urile sau o parte dintre localitățile componente ale UAT-urilor, dacă în urma solicitărilor primite nu au realizat extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, potrivit legii.
Totodată, în cazul contractelor de concesiune în derulare, încheiate cu cel puțin un an înainte de data intrării în vigoare a legii, concesionarii au obligația să obțină autorizațiile/licențele în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, sub sancțiunea încetării de drept a contractului, iar în cazul contractelor cu o vechime mai mare de cinci ani pentru care nu s-a solicitat eliberarea autorizațiilor/licențelor, solicitarea depusă la ANRE trebuie însoțită de un nou acord exprimat prin hotărârea Consiliului local al unităților administrativ-teritoriale.
Prin raportul comisiilor de fond din Camera Deputaților, Cameră decizională, au fost aduse o serie de amendamente, prin care s-a stabilit că ANRE retrage în maximum 60 de zile 'drepturile și obligațiile conferite prin licența de operare a sistemului de distribuție' doar pentru UAT-urile care fac obiectul încetării contractului de concesiune. Pentru contractele mai vechi de 5 ani, s-a instituit un termen de 30 de zile în care concesionarul trebuie să solicite adoptarea unei hotărâri a Consiliului local, sub sancțiunea încetării de drept a contractului, iar lipsa acesteia în 60 de zile de la solicitare determină, la rândul său, încetarea de drept a contractului. Au fost exceptate de la aplicarea noii soluții legislative și contractele în care autoritatea concedentă este Ministerul Energiei.
'Având în vedere cadrul legal în vigoare reprezentat de Legea nr. 123/2012, legislația subsecventă aplicării acesteia, securitatea raporturilor juridice și a modalităților deja existente pentru executarea obligațiilor contractuale, dar și faptul că unele extinderi ale rețelelor de distribuție a gazelor naturale sunt finanțate prin programe naționale precum Programul Național de Investiții 'Anghel Saligny' - prin care s-a urmărit asigurarea accesului la servicii esențiale al întregii populații, creșterea calității vieții și evitarea riscului de depopulare în comunitățile subdezvoltate - apreciem necesară reanalizarea soluțiilor legislative propuse de încetare de drept a contractelor aflate în derulare', a transmis Bolojan.
Președintele interimar susține că, în condițiile în care actul normativ se va aplica atât contractelor viitoare, cât și celor în derulare, dispozițiile trebuie să îndeplinească standardele referitoare la calitatea legii.
Șeful statului a subliniat că legiuitorul trebuia să țină cont de dispozițiile legislative referitoare la necesitatea instituirii unor reguli necesare, suficiente și posibile care să conducă la o cât mai mare stabilitate și eficiență legislativă. În opinia sa, se impune evaluarea preliminară a impactului noilor reglementări, astfel încât să se asigure o fundamentare adecvată a noilor soluții.
Conform cererii de reexaminare, noile reguli ar putea afecta securitatea raporturilor juridice.
Președintele interimar a evidențiat că actul normativ trebuie să țină cont de cadrul legal existent, respectiv Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 și Ordonanța de urgență nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului național de investiții 'Anghel Saligny'.
De asemenea, soluțiile legislative propuse trebuie să fie corelate cu atribuțiile Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și cu procedurile desfășurate la nivelul acesteia.
Ilie Bolojan a mai atras atenția că este necesar ca și Senatul, în calitate de primă Cameră competentă, să evalueze oportunitatea modificărilor nou introduse la Camera Deputaților, Cameră decizională.
'Soluțiile legislative propuse trebuie să asigure, pe de o parte, accesul tuturor cetățenilor la servicii esențiale de furnizare a gazelor naturale la standarde de calitate și siguranță, inclusiv în zone izolate, iar, pe de altă parte, sancționarea neexecutării obligației legale și contractuale de extindere a sistemului de distribuție a gazelor naturale, cu luarea în considerare a segmentelor de rețea deja dezvoltate și a continuității în furnizarea serviciilor', a completat el.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 12 / 5426 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...