ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Modificări la OUG 84 | Predoiu: IML trebuie să comunice în 72 de ore rezultatul analizelor toxicologice în cazul şoferilor cu permisele suspendate

11 Iulie 2024   |   Agerpres

El a punctat, totodată, modificarea care vizează faptul că aceste analize se efectuează doar de către instituţiile de medicină legală.

 
 
Guvernul a aprobat joi ordonanţa de urgenţă care instituie obligaţia ca, în cazul în care rezultatul testelor antidrog efectuate în laboratoarele de medicină legală nu vine în maximum 72 de ore, şoferii cărora le-au fost suspendate permisele le primesc înapoi, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

"Astăzi, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a dezvoltat şi a modificat prevederile OUG 84, anterior adoptată, cu privire la unele dispoziţii privind siguranţa pe drumurile publice. În principiu, această ordonanţă adoptată astăzi dezvoltă, cum spuneam, ordonanţa precedentă, sub două aspecte importante. În primul rând, instituie un termen de 72 de ore în care instituţiile de medicină legală trebuie să elaboreze analizele toxicologice prin care să evidenţieze sau nu prezenţa sau nu a alcoolului şi a substanţelor interzise în sângele persoanelor care au fost testate pozitiv cu DrugTest sau care au refuzat testarea. A doua modificare importantă este aceea că, la expirarea acestui termen obligatoriu pentru instituţiile de medicină legală de 72 de ore, în cazul în care rezultatul nu soseşte de la laborator, persoanei respective i se restituie permisul", a explicat Predoiu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.


El a punctat, totodată, modificarea care vizează faptul că aceste analize se efectuează doar de către instituţiile de medicină legală.

"Anterior, în varianta ordonanţei precedente, aceste analize puteau fi efectuate şi de către laboratoarele Poliţiei Române, laboratoare care, precizez, sunt acreditate conform standardelor internaţionale", a menţionat Predoiu.

Ministrul a afirmat, referitor la reproşul premierului pe subiectul ordonanţei de urgenţă, că structurile MAI şi-au îndeplinit atribuţiile în acest caz.

"Aş mai vrea să precizez - sunt obligat să o fac faţă de Ministerul de Interne şi colectivul de lucru de la minister şi, nu în ultimul rând, faţă de Partidul Naţional Liberal - vizavi de reproşul premierului: (...) în esenţă, în vara anului trecut, Ministerului Afacerilor Interne i s-au cerut trei lucruri: să completeze legislaţia privind combaterea consumului de droguri la volan, să elimine din folosinţa agenţilor de poliţie DrugTestele care dau rateuri, erori şi să înmulţească semnificativ numărul de DrugTeste. Ministerul de Interne a procedat la toate aceste măsuri şi le-a realizat. Respectiv, am scos din folosinţa poliţiştilor DrugTestele de producţie China, care dădeau erori, şi folosim în continuare doar DrugTeste care sunt folosite şi de Poliţiile din statele membre ale UE. (...) Am dublat şi mai bine capacitatea de testare, prin creşterea numărului de DrugTeste în dotarea Poliţiei Române. (...) În sfârşit, al treilea lucru, respectiv, îmbunătăţirea legislaţiei, a rezultat în proiectul de ordonanţă pe care noi l-am propus într-o primă formă în octombrie anul trecut. Deci, am reacţionat cât se poate de rapid şi am propus acest proiect. (...) Consider, ca responsabil al ministerului, că aparatul din minister a procedat corect şi a îndeplinit ca la carte fiecare etapă procedurală şi şi-a întemeiat demersul pe toate informaţiile aflate la dispoziţie şi dobândite în cursul dezbaterii publice", a transmis Cătălin Predoiu.

În continuare, prioritatea ministerului este de a creşte efortul pe combatere a drogurilor, a susţinut el.

"Este foarte important să ne mărim capacitatea, ca societate în ansamblu, de a riposta contra flagelului drogurilor, care este devastator nu numai în România, ci în toate statele membre ale UE. Este o problemă europeană, consacrată ca atare în Consiliile JAI şi recunoscută ca atare. De asemenea, am făcut această paranteză pentru a arăta că această ordonanţă nu este un demers individual, sporadic sau spontan, ori, citez, 'heirupist', cum am fost acuzaţi, ci este o măsură gândită într-un ansamblu de măsuri, într-un ansamblu de politici. (...) Aş vrea să asigur publicul din România că, atât timp cât voi rămâne la conducerea Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia Română şi ministerul au ca prioritate combaterea traficului şi consumului de droguri", a afirmat Predoiu.

În opinia sa, pe tema acestei ordonanţe nu a fost vorba despre un "scandal".

"Nu cred că termenul scandal este unul potrivit, adecvat şi care reflectă realitatea. Faptul că există opinii diverse în legătură cu un domeniu foarte sensibil şi cu un subiect foarte delicat nu înseamnă că relaţiile dintre membrii Guvernului sau în coaliţia de guvernare nu sunt corecte. Sunt relaţii instituţionale corecte, sunt discuţii corecte şi principiale şi sunt discuţii în care uneori apar puncte de vedere diferite. Asta în niciun caz nu trebuie să conducă la concluzia că există o disfuncţie în Guvern. (...) Guvernul funcţionează bine. Relaţia mea cu primul-ministru este foarte bună şi nu intenţionez să schimb lucrurile. Şi cred că nici dânsul nu intenţiona să schimbe lucrurile. Nu despre asta este vorba. Este vorba despre faptul că în legătură cu momentul în care a fost adoptată ordonanţa există două viziuni, două puncte de vedere deja şi anume că a fost adoptată prea devreme sau, dimpotrivă, la timp. Eu tot ceea ce spun este că, pe baza tuturor datelor pe care le-a avut la dispoziţie Ministerul de Interne în domeniu, care, repet, nu e de competenţa noastră, cel medical, cunoşteam, ştiam, am fost informaţi că aceste teste se vor face într-un termen rezonabil", a mai susţinut ministrul de Interne.

"Ordonanţa 84 plus această ordonanţă adoptată, azi, împreună, dau ceva mai bun decât doar Ordonanţa 84. Deci, asta a adus o îmbunătăţire sub acest aspect al termenului şi al restituirii permisului", a evidenţiat Cătălin Predoiu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 27 / 5236
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Kinstellar finalizează cu succes achiziția operațiunilor Noerr din București, după preluarea birourilor din Bratislava și Praga. Puternica practică de Tax and Finance de la Noerr consolidează oferta de servicii a firmei pe piața locală. Focus pe clienții vorbitori de limbă germană | Victor Constantinescu, coordonatorul echipei Kinstellar din București, care are acum cca. 50 de avocați și specialiști în consultanță de business: ”Odată cu integrarea echipei și expertizei Noerr, ne extindem capacitățile și consolidăm portofoliul de servicii”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
ITR World Tax 2025 | Brandurile din avocatura locală cu o activitate notabilă în domeniul taxelor urcă în top. Care sunt cele mai bune firme locale evidențiate pe palierele de General corporate tax, Transfer pricing și Tax controversy
INTERVIU | Din vorbă în vorbă cu Alexandru Iorgulescu, promovat recent pe poziția de Partener la ZRVP: ”Capacitatea de anticipare a mișcărilor adversarului, posibilitatea de a vedea conexiuni acolo unde acestea nu sunt evidente intră în ceea ce eu consider talent. Acesta nu oferă garanția succesului în avocatură, întrucât trebuie dublat de cunoștințe temeinice de drept, de deprinderea tehnicilor de argumentare ̸ persuasiune, de o pregătire minuțioasă a fiecărui caz. Ceea ce se adaugă la talent pentru a completa rețeta succesului în avocatură se poate obține numai prin muncă susținută”
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...