
Senatul a modificat regimul conflictelor de interese privind aleşii locali. Încălcarea de către aleşi a normelor conflictului de interese - abateri disciplinare
15 Aprilie 2019
MediafaxSenatul a adoptat proiectul legislativ în calitate de for decizional.
Senatul a adoptat, decizional, proiectul asupra Legii privind statutul aleşilor locali, astfel încât încălcarea legislaţiei privind conflictul de interese de către aleşii locali constituie abatere disciplinară şi este sancţionată prin reducerea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de 6 luni.
Legea pentru modificarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, a fost adoptată în plenul Senatului cu 78 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă” şi o abţinere.
Iniţiativa a fost reexaminată de către Senat, în urma deciziei CCR, care a admis parţial sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pe acest act normativ.
Comisiile de administraţie publică, juridică şi cea pentru constituţionalitate au întocmit un raport comun de admitere a legii, cu amendamente admise.
Legea pentru modificarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, a fost adoptată în plenul Senatului cu 78 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă” şi o abţinere.
Iniţiativa a fost reexaminată de către Senat, în urma deciziei CCR, care a admis parţial sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pe acest act normativ.
Comisiile de administraţie publică, juridică şi cea pentru constituţionalitate au întocmit un raport comun de admitere a legii, cu amendamente admise.
„Legea are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, în sensul introducerii în sfera fapelor ce constituie abateri disciplinare a încălcării nornemor în materia conflictului de interese”, potrivit raportului comisiilor.
Astfel, „fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum şase luni”, potrivit completării aduse articolului 75.
Altă modificare
Parlamentul a modificat, de asemenea, articolul 57 (1) astfel: „Încălcarea de către consilieri a prevederilor Legii nr 215/2001, republicată, cu modificprile şi completările ulterioare, a prevederilor prezentei legi, a pevederilor legale referitoare la conflictul de interese şi ale regulamentului de organizare şi funcţionare a consişiului, atrage aplicarea următoarelor sancţiuni: a). avertismentul; b). chemarea la ordine; c). retragerea cuvântului; d). eliminarea din sala de şedinţă; e). excluderea temporară de la lucrprile consiliului şi ale comisiei de specialitate; f). diminuarea indemnizaţiei de şedinţă cu 10% pentru maximum şase luni; g). retragerea indemnizaţiei de şedinţă, pentru o şedinţă sau două”.
În forma în vigoare. articolul 57 (1) prevede că: „Încălcarea de către consilieri a prevederilor Legii nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, a prevederilor prezentei legi şi ale regulamentului de organizare şi funcşionare a consiliului atrage aplicarea următoarelor sancţiuni? a) avertismentul; b), chemarea la ordine; c). retragerea cuvântului; d) eliminarea din sala de şedinţă; e) excluderea temporală de la lucrările consiliului şi ale comisiei; f). retragerea indemnizaţiei de şedinţă pentru una sau două şedinţe”.
„Cel mai problematic lucru este că nu se mai reţine decât o sancţiune echivalentă cu diminuarea cu 10% a indemnizaţiei consilierului local timp de 6 luni. Noi interpretăm această nouă interpretare ca o tentativă de scăpa de măsura complementară pe care o dispunea ANI în astfel de cazuri de conflict de interese şi anume interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică eligibilă timp de 3 ani de la constatarea acestui conflict de interese. Avem de a face cu o încercare de slăbi criteriile sau standardelede integritate în funcţia publică”. a declarat Florina Presadă, senator USR în plenul de luni.
CCR a admis parţial, pe 16 octombrie 2018, obiecţia preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la modificarea Legii privind Statutul aleşilor locali, care argumentează că schimbările introduc noi sancţiuni pentru consilierii locali şi judeţeni, prevăzute în altă lege, cea referitoare la conflictul de interese. Astfel, Curtea a declarat constituţional art. 75 alin.(2) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali care prevede sancţiuni pentru aleşii locali care se confruntă cu conflicte de interese.
„Fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni”, prevedea art 75 alin (1) votat în Parlament înaintea sesizării CCR.
Senatul a adoptat proiectul legislativ în calitate de for decizional.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4987 / 5490 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...