
Aplicaţiile Glovo, Foodpanda şi Takeaway.com, sancţionaţi de ANPC. Ce amenzi au primit
26 Noiembrie 2019
MEDIAFAXÎn baza listelor puse la dispoziţie de operatorii economici menţionaţi mai sus, s-au contactat unităţile de alimentaţie publică, pentru a pune la dispoziţie facturile şi declaraţiile de conformitate pentru tacâmurile de plastic achiziţionate de aceştia şi puse la dispoziţia consumatorilor.
ANPC a amendat operatorii economici care gestionează aplicaţii de livrare a mâncării Glovoappro SRL, Food Panda Ro SRL şi SC Hellohungry SA, care au fost amendate cu 15.000 de lei şi au primit avertismente, anunţă autoritatea.
Controlul s-a efectuat ca urmare a reclamaţiilor înregistrate la Comisariatul de Protecţia a Consumatorilor din Municipiul Bucureşti cu privire la faptul că nu au fost onorate şi respectate complet unele comenzi, nu s-au respectat ingredientele declarate în preparatele culinare livrate sau nu au fost acordate discounturile afişate, precum şi nefuncţionarea sistemului de efectuare a plăţii la operatorii economici SC Glovoappro SRL precum SC Food Panda Ro SRL şi SC Hellohungry SA
Au fost transmise prin email invitaţii către aceşti operatori economici, iar acţiunile de control au fost finalizate la sediul CPCMB la dată de 22.11.2019, când au fost întocmite 3 procese verbale de constatatare contravenţie aplicându-se sancţiuni contravenţionale în valoare de 15000 lei şi trei avertismente.
Controlul s-a efectuat ca urmare a reclamaţiilor înregistrate la Comisariatul de Protecţia a Consumatorilor din Municipiul Bucureşti cu privire la faptul că nu au fost onorate şi respectate complet unele comenzi, nu s-au respectat ingredientele declarate în preparatele culinare livrate sau nu au fost acordate discounturile afişate, precum şi nefuncţionarea sistemului de efectuare a plăţii la operatorii economici SC Glovoappro SRL precum SC Food Panda Ro SRL şi SC Hellohungry SA
Au fost transmise prin email invitaţii către aceşti operatori economici, iar acţiunile de control au fost finalizate la sediul CPCMB la dată de 22.11.2019, când au fost întocmite 3 procese verbale de constatatare contravenţie aplicându-se sancţiuni contravenţionale în valoare de 15000 lei şi trei avertismente.
La extinderea verificărilor s-au solicitat documente din care să reiasă ultimele 15 livrări efectuate cât şi denumirea operatorilor economici de la care au fost preluate comenzile, lista unităţilor de alimentaţie publică cu care deţin contracte de colaborare, precum şi modele de contracte încheiate cu aceştia, documente care să ateste autorizarea echipamentelor în care sunt transportate comenzile, termenii şi condiţiile de utilizare a site-urilor sau platformelor pe care le deţîn.
În cazul SC Food Panda SRL căreia îi aparţine aplicaţia foodpanda.ro au fost instrumentate cinci reclamaţii care nu s-au putut concluziona şi au fost soluţionate amiabil.
La momentul efectuării controlului s-a procedat la verificarea rucsacelor de transport comenzi produse alimentare şi s-a constatat faptul că pereţii reglabili din interior, din material termoizolant nu realizează o izolare completă a produselor alimentare calde de reci, astfel încât să nu existe transfer termic între produse.
Totodată, din declaraţiile verbale ale angajaţilor care efectuau activităţi de transport produse alimentare cu rucsace termoizolante, a rezultat că igienizarea acestora se realiza cu şerveţele umede, alcool sanitar, fără a avea cunoştinţă de alte procedee de igienizare.
Din verificările efectuate s-a constatat că operatorul economic nu dispune de o procedură care să prevadă modalităţi de sigilare ale ambalajelor produselor alimentare, la preluarea acestora de la furnizori şi nici o procedură de igienizare a genţilor termoizolante utilizate, folosind în cadrul serviciilor prestate proceduri nesigure.
Operatorul economic a fost sancţionat contravenţional cu avertisment.
În cazul operatorului economic SC Glovoappro SRL, ce deţine aplicaţia glovoapp.com au fost instrumentate şase reclamaţii, constatându-se că operatorul economic denotă un comportament incorect în relaţia cu consumatorii.
Din verificarea modului de compartimentare a rucsacelor de transport comenzi produse alimentare, s-a constatat faptul că pereţii reglabili din interior, din material termoizolant nu realizează o izolare completă a produselor alimentare calde de reci, astfel încât să nu existe transfer termic între produse, iar din declaraţiile verbale ale angajaţilor a reieşit faptul că igienizarea acestora se realizează cu serveţele umede, bicarbonat de sodium, alcool sanitar sau în cadă proprie de acasă prin spălare, fără a avea cunoştinţă de alte procedee de igienizare.
Astfel, şi în acest caz s-a constatat că operatorul economic nu dispune de o procedură care să prevadă modalităţi de sigilare ale ambalajelor produselor alimentare, la preluarea acestora de la furnizori şi nici de igienizare a genţilor termoizolante utilizate, folosind în cadrul serviciilor prestate proceduri nesigure.
Operatorul economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei şi avertisment.
În cazul operatorului economic SC Hellohungry SA, căruia îi aparţine aplicaţia takeaway.com au fost instrumentate două reclamaţii, constatându-se că operatorul economic nu a respectat condiţiile prescrise şi declarate, deoarece a acceptat prin platforma sa, o comandă în valoare de 30 de lei, iar ulterior i-a fost comunicat consumatorului, direct de către reprezentaţii restaurantului, că pentru a putea livra produsele, comandă minimă trebuie să fie de 50 lei, fapt ce denotă un comportament incorect în relaţia cu consumatorii.
Operatorul economic Hellohungry a pus la dispoziţie procedura de igienizare a genţilor termo, genţi folosite la transportul produselor livrate, contractul de prestări servicii nr. 10/16.05.2019 încheiat cu societatea S.C. Eco Clean S.R.L., pentru igienizarea genţilor, tricourilor, hanoracelor şi gecilor folosite de livratorii societăţîi, cât şi ultimele două facturi emise pentru prestări servicii de curăţătorie.
Operatorul economic Hellohungry a prezentat 4 modele de genţi în care se livrează mâncarea, declarând că transportul produselor se efectuează în genţi separate, în funcţie de produsele alimentare livrate (cele calde, separat de cele reci).
Totodată a reieşit faptul că operatorul economic nu dispune de o procedură care să prevadă modalităţile de sigilare a ambalajelor produselor alimentare la preluarea acestora de la furnizori, astfel se constată faptul că Hellohungry foloseşte în cadrul serviciilor prestate proceduri nesigure.
Operatorul economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 10.000 lei şi avertisment.
În cazul operatorilor economici SC Glovoappro SRL şi SC Food Panda SRL, s-a dispus măsura de refacere a serviciului de preluare produse prin implementarea unei proceduri care să prevadă modalităţile de sigilare a ambalajelor produselor alimentare livrate, precum şi implementarea unei proceduri de igienizare a genţilor termoizolante în conformitate cu art. 15(1) din OG21/92 modificată.
Totodată, în conformitate cu art.15(1) din OG21/1992 modificată, pentru operatorul economic Hellohungry s-a dispus măsura de refacere a serviciului de preluare produse prin implementarea unei proceduri care să prevadă modalităţile de sigilare a ambalajelor produselor alimentare livrate.
În baza listelor puse la dispoziţie de operatorii economici menţionaţi mai sus, s-au contactat unităţile de alimentaţie publică, pentru a pune la dispoziţie facturile şi declaraţiile de conformitate pentru tacâmurile de plastic achiziţionate de aceştia şi puse la dispoziţia consumatorilor.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3277 / 4754 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...