
CSALB, în proces cu Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Care este miza ?
05 August 2020
BizLawyerÎn România mai există încă două entități similare (SAL-FIN în cadrul ASF și un departament SAL din cadrul ANPC), în timp ce în Bulgaria sunt 13 centre SAL, iar în țările vestice câteva zeci în fiecare stat.
Peste aproximativ o lună ar putea fi ultimul termen al procesului dintre Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) și Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. CSALB așteaptă o decizie favorabilă a acestui proces în contencios administrativ pe care și-ar fi dorit să îl soluționeze amiabil, mai ales că beneficiile obținute din soluționarea litigiului ar fi în favoarea consumatorilor de servicii financiar-bancare.
“Noi promovăm în cadrul Centrului soluționarea amiabilă a litigiilor dintre consumatori și bănci. Din păcate, nu am reușit să aplicăm aceeași metodă și aici. Neînțelegerea a pornit în urmă cu doi ani, după ce fostul ministru al Economiei (n.n. Dănuț Andrușca) a refuzat notificarea CSALB în rețeaua FIN-NET a Comisiei Europene pe motiv că nu există un reprezentant al consumatorilor în Colegiul de Coordonare al CSALB”, spune Alexandru Păunescu, Președintele Colegiului.
“Noi promovăm în cadrul Centrului soluționarea amiabilă a litigiilor dintre consumatori și bănci. Din păcate, nu am reușit să aplicăm aceeași metodă și aici. Neînțelegerea a pornit în urmă cu doi ani, după ce fostul ministru al Economiei (n.n. Dănuț Andrușca) a refuzat notificarea CSALB în rețeaua FIN-NET a Comisiei Europene pe motiv că nu există un reprezentant al consumatorilor în Colegiul de Coordonare al CSALB”, spune Alexandru Păunescu, Președintele Colegiului.
În acest Colegiu de Coordonare sunt cinci membri: reprezentanții desemnați de Banca Națională, ANPC și Asociația Română a Băncilor, un reprezentant independent și unul al asociațiilor de consumatori. Singurul membru al Colegiului care lipsește este al asociațiilor de consumatori. Doar în primul an de funcționare asociațiile de consumatori au reușit să-și desemneze un reprezentant. Acesta a fost retras ulterior, spune Alexandru Păunescu.
„Centrul funcționează, potrivit legii, cu trei din cinci membri în Colegiul de Coordonare. Totuși, ne-ar ajuta dacă asociațiile ar avea un membru desemnat. Deși au fost multe propuneri și întâlniri între asociațiile de consumatori, nu au reușit să se înțeleagă și să susțină un singur reprezentant. În condițiile în care legea permite doar asociațiilor de consumatori să-și aleagă reprezentantul, situația acestuia este într-un blocaj. Problema este că acest blocaj este un deserviciu tot pentru consumatori. Cât timp CSALB nu are acces la rețeaua FIN-NET, nici nu putem fi accesați mai facil de către consumatorii români și străini din comunitatea europeană, care au contracte încheiate cu bănci/IFN-uri din România, nici nu avem acces la fonduri europene care ar însemna investiții în digitalizare, educație financiară și pregătirea resursei umane. Nu în ultimul rând, acest lucru ne-ar ajuta foarte mult prin accesul la know-how, prin schimbul de experiență cu entitățile SAL din alte state europene, cu o tradiție în acest sens. Facem din noul apel la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, să se uite cu atenţie pe documentele pe care le-am trimis şi să notifice Comisia Europeană cu privire la existenţa CSALB.”
CSALB a fost înființat în 2015, prin ordonanță de Guvern. Entitatea a fost creată prin transpunerea unei directive europene în legislația românească și facilitează negocierea dintre consumatori și bănci/IFN-uri. Consumatorii nu plătesc nimic pentru acest serviciu, iar concilierea are o durată maximă de 90 de zile, prevăzută în Ordonanță. Media este, însă, de 55 de zile (în anul 2019). De la înființare, beneficiile obținute de consumatori din aceste negocieri depășesc 3,3 milioane de euro prin reduceri de comisioane și dobânzi, ștergeri sau restituiri de sume din datoriile pe care oamenii le au către bănci și IFN-uri. CSALB funcționează ca o formă de justiție privată, așa cum sunt zeci de centre similare în toată Europa. Diferența este că în țările europene astfel de centre sunt și în domenii precum utilități, transporturi, telefonie, iar în România CSALB este singurul centru de sine-stătător.
În România mai există încă două entități similare (SAL-FIN în cadrul ASF și un departament SAL din cadrul ANPC), în timp ce în Bulgaria sunt 13 centre SAL, iar în țările vestice câteva zeci în fiecare stat.
Implicarea autorității în materie este esențială pentru realizarea unei colaborări transfrontaliere și înregistrarea CSALB pe platforma europeană de soluționare online a disputelor (ODR – Online Dispute Resolution), precum și la nivelul FIN-NET.
De la începutul anului și până acum, CSALB a primit 1.235 de cereri adresate băncilor și 378 de cereri adresate IFN-urilor. Până în acest moment, 300 de cereri au fost acceptate pentru negociere de către bănci și doar 17 de către IFN-uri. La acestea se adaugă 195 de cereri soluționate amiabil de către consumatori și bănci/IFN-uri, după sesizarea CSALB (aceste cereri nu au mai intrat în procedura de negociere, înțelegerea dintre cele două părți s-a realizat direct). Restul cererilor sunt în faza de analiză sau au fost respinse de către bănci/IFN-uri din cauze obiective sau în mod nejustificat.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2735 / 4752 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...