
Greenpeace continuă presiunile pentru blocarea proiectului Neptun Deep și invocă starea precară a platformelor existente în Marea Neagră
31 Octombrie 2024
AgerpresOrganizaţia a sesizat Comisia Europeană în legătură cu deficienţele de supraveghere ale Autorităţii Competente pentru Reglementarea Operaţiunilor Petroliere Offshore, în special în efectuarea de inspecţii la timp şi eficiente, conform cerinţelor Directivei europene privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore.
Activiştii Greenpeace protestează, joi, în Constanţa, la sediul Autorităţii Competente pentru Reglementarea Operaţiunilor Petroliere Offshore (ACROPO) şi solicită instituţiei să respecte dreptul românilor la un mediu sănătos şi să prevină pericolele proiectului Neptun Deep.
"Această autoritate nu reuşeşte să apere interesele românilor. Nereguli grave care pot duce la dezastre ecologice nu pot fi tolerate într-un stat care ar trebui să protejeze dreptul oamenilor la un mediu curat şi sănătos. Nu putem avea încredere că eliberarea de noi avize pentru viitoare proiecte, precum Neptun Deep, se realizează într-un mod competent şi transparent. De aceea am venit în această zi simbolică, de Ziua Internaţională a Mării Negre, pentru a cere respectarea legii şi grijă faţă de mediul care ne susţine viaţa", a declarat, în comunicatul citat, Alin Tănase, coordonator de campanii la Greenpeace România.
Reprezentanţii Greenpeace protestează la sediul ACROPO pentru a cere instituţiei să respecte dreptul românilor la un mediu sănătos şi să prevină pericolele proiectului Neptun Deep.
Potrivit sursei citate, faţada clădirii a fost acoperită de un banner în care se solicită să nu aprobe distrugerea Mării Negre, în timp ce pe gardul din jur au fost afişate pancarte care fac apel la oprirea proiectului Neptun Deep şi protejarea Mării Negre.
În acest context, Greenpeace România invocă starea precară a platformelor existente în Marea Neagră, operate de OMV Petrom, în cazul cărora ACROPO "refuză să intervină corespunzător de aproape un an".
Greenpeace România a iniţiat demersuri legale şi administrative prin care a solicitat verificarea situaţiei raportate şi luarea măsurilor ce se impun de către autorităţile competente (Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, ACROPO).
De asemenea, organizaţia a sesizat Comisia Europeană în legătură cu deficienţele de supraveghere ale ACROPO, în special în efectuarea de inspecţii la timp şi eficiente, conform cerinţelor Directivei europene privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore.
Luna trecută, activiştii Greenpeace România au protestat pe şantierul proiectului Neptun Deep, la capătul conductei Tuzla-Podişor şi au solicitat oprirea imediată a proiectului de extracţie de gaze din Marea Neagră.
Protestatarii au susţinut ideea că infrastructura offshore a proiectului Neptun Deep afectează două situri Natura 2000. "În plus, cei 300 de km de gazoduct Tuzla-Podişor vor traversa opt situri Natura 2000, dintre care patru sunt desemnate de interes comunitar pentru habitate şi patru pentru păsări. Pe lângă cele menţionate anterior, ruta mai trece prin trei situri Ramsar, toate fiind zone de protecţie a păsărilor (unele primare, altele secundare)", preciza, la momentul respectiv, organizaţia într-un comunicat de presă.
Până în prezent, Greenpeace România a acţionat în instanţă companiile OMV Petrom şi Romgaz, Primăria şi Consiliul Local Tuzla, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral şi Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" pentru nereguli în procesele de aprobare şi lipsă de transparenţă în legătură cu date cruciale ce vizează substanţele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră.
De asemenea, organizaţia a lansat o petiţie pentru protejarea Mării Negre şi oprirea proiectului Neptun Deep, care a strâns peste 40.000 de semnături.
La începutul lunii septembrie a acestui an, Greenpeace România a solicitat Tribunalului Bucureşti "suspendarea imediată" a acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep şi a susţinut că Agenţia de Protecţie a Mediului Constanţa a eliberat acordul de mediu prin încălcarea gravă a dispoziţiilor legale şi a procedurilor asociate.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 216 / 4754 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
O nouă abordare pe piața avocaturii de business | Mihai Dudoiu și echipa Legal Ground construiesc o alternativă flexibilă la marile case de avocatură, propunând un model colaborativ și antreprenorial. „Legal hub” inovator, ce oferă servicii specializate în finanțări, tranzacții și litigii printr-o structură circulară, în care profesioniștii lucrează „la masa rotundă” pentru a oferi clienților soluții adaptate proiectelor lor
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...