ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”

21 Mai 2024   |   Ștefania Enache

Avocații PNSA sunt implicați în dosare care vizează de la reorganizări la consolidări, achiziții de tip „add-on”, dar și achiziții de sine stătătoare.

 
 
Avocații Popovici Nițu Stoica& Asociații (PNSA) anticipează că piața locală de fuziuni și achiziții va avea un trend pozitiv. Un mix de factori mai generali (geopolitici, economici și de oportunitate), dar și unii specifici vor influența această tendință. Astfel, mult așteptatele reduceri de dobânzi, reajustarea așteptărilor de evaluare ale vânzătorilor, coroborate cu repornirea sau intensificarea interesului investitorilor, după perioada de relativă prudență și așteptare în care aceștia au intrat în a doua parte a lui 2022, vor duce la o accelerare a activității din zona de M&A. La toate acestea se va adăuga și disponibilitatea crescută a capitalului „liber” de a „fugi” din bănci și a investi în active din economia reală.


Analiza evenimentelor înregistrate în România, în primele trei luni ale anului în curs, evidențiază faptul că interesul pentru achiziții este semnificativ peste perioada similară din 2023. „Confirmă, ca să ne exprimăm prudent, așteptările și trendul din finalul lui 2023. Sunt atât proiecte începute în a doua parte a lui 2023, cât și altele mai vechi, reluate, precum și proiecte noi, clienți noi. Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și strategici și instituționali. Majoritatea din Europa, dar din ce în ce mai mult chiar din România, semn al unei anumite maturizări a antreprenorului local”, apreciază Silviu Stoica, Partener PNSA.

Avocații au în lucru peste zece dosare „cu greutate”

În acest context, echipa dedicată practicii de M&A are o agendă încărcată. Avocații au în lucru peste zece mandate „cu greutate”. Ei sunt implicați în dosare care vizează de la reorganizări la consolidări, achiziții de tip „add-on”, dar și achiziții de sine stătătoare. „Proiectele sunt în diverse stadii, unele s-au închis deja în primele luni ale anului, majoritatea ar trebui să se închidă însă în a doua parte, câteva însă foarte posibil să se ducă în 2025. Avem proiecte în cele mai variate domenii, de la logistice, real estate și energie, la telecomunicații, tehnologie, industrii și medical, dar și agribusiness și educație”, precizează Silviu Stoica.
Și anul 2023 a fost unul plin, cu un început mai lent, dar cu un final în modulul „sprint”. Profesioniștii PNSA au fost implicați în peste 20 de tranzacții. „Multe s-au finalizat tot în 2023, dar majoritatea sunt în diverse stadii de finalizare în acest an”, punctează Partenerul PNSA.

Firma de avocatură lucrează în principal cu investitori și antreprenori români sau pentru companii în care prezența locală este decisivă. „Avem însă în portofoliu și investitori strategici internaționali, cu unii avem o lungă tradiție de colaborare. Ca orice firmă independentă, cooperăm cu firme de avocatură de afară, dar ponderea în volum este relativ mică. În general, obținem mandate cu propriile resurse și eforturi”, menționează interlocutorul BizLawyer.

Echipele care acționează în tranzacțiile de M&A sunt coordonate de unul dintre cei patru parteneri ai firmei implicați în tipul acesta de mandate. De obicei se lucrează cu o echipă de bază de opt oameni și una lărgită de 15, în funcție de proiecte. „Deși am avut aranjamente de diverse onorarii, în majoritatea am lucrat pe sistem rate orare plus plafoane, în funcție de tipul de muncă, implicare și valoarea tranzacției. Tendința se păstrează, cu presiune din ce în ce mai mare pe plafoanele maxime ale onorariilor”, arată Partenerul PNSA.

Din practica de zi cu zi, profesioniștii PNSA au constatat că, atunci când evaluează o companie țintă pentru achiziție, cumpărătorii au în vedere, în primul rând, factorii tradiționali care sunt relevanți pentru ei. „Însă cumpărătorii acordă o atenție din ce în ce mai mare și altor elemente, precum reziliența, domeniul și valoarea adusă de target și, nu în ultimul rând, factori geopolitici și opțiunile de integrare, expansiune sau diversificare”, comentează Silviu Stoica.

De asemenea, odată ce o achiziție este convenită se ține cont foarte mult de clauzele uzuale, dar se pune, totuși, un accent mai mare pe forță majoră și clauzele de tip „material adverse change”, ce ar permite unei părți sau alteia să iasă din tranzacție mai ușor dacă situația geopolitică se schimbă. „Totodată, un cumpărător va dori protecție mai mare decât înainte pentru chestiuni de „compliance” (precum GDPR), în vreme ce vânzătorul va încerca să securizeze cât mai bine tranzacția, limitând aplicabilitatea clauzelor de mai sus (MAC și forța majoră) și insistând pe un mecanism de ‘disclosure’ cât mai comprehensiv”, completează avocatul.

Având în vedere evoluția pieței locale de fuziuni și achiziții, Partenerul PNSA este de părere că va continua apetitul pentru energie, real estate, retail și medical, dar și telecomunicații, tehnologie și industrie. „Multe mandate vor fi o continuare sau consolidare firească a celor începute în anii anteriori, precum și un efect al accesului mai facil la surse de finanțare”, încheie Silviu Stoica.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.Pe prima bandă a performanței în Legal 500, aprecieri din partea Chambers

Popovici Nițu Stoica & Asociații este foarte apreciată pentru expertiza sa în domeniul corporatist și tranzacțional, notează Legal 500, unul dintr ecele mai importante ghiduri juridice internaționale. Practica este recunoscută pentru "experiența vastă în domeniul consultanței în materie de fuziuni și achiziții", echipa fiind frecvent solicitată în tranzacții de profil înalt. Bogdan C. Stoica (Partener) coordonează practica, împreună cu Florian Nițu (Managing Partner) și cu Silviu Stoica (Partener), expert în fuziuni și achiziții și consilier al mai multor clienți de top din SUA. De asemenea Vlad Ambrozie și Irina Ivanciu (Managing Associates), care aduce experiență în tranzacții legate de proprietăți imobiliare, sunt evidențiați pentru contribuțiile lor.

'Silviu Stoica este un partener foarte receptiv, care se uită la toate detaliile tranzacției', a spus un client intervievat de echipa de cercetare pentru ediția europeana a directorului internațional, lansată la începutul acestui an.
"Echipa are o experiență vastă în domeniul consultanței în materie de fuziuni și achiziții, cu perspective valoroase, cu note clare privind documentele de tranzacție, precum și cu o disponibilitate permanentă, ceea ce a fost foarte important în perioada de timp foarte scurtă pe care am avut-o pentru tranzacția noastră”, a spus un altul.

Potrivit Legal 500, printre clienții firmei din această arie de practică sunt Auchan, Oresa, Ameropa sau Dedeman

În descrierea făcută de Chambers & Partners, firma are o practică reputată și consacrată în domeniul fuziunilor și achizițiilor, avocații ocupând-se de tranzacții de toate dimensiunile, de la cele de mare valoare în sectorul energetic și al sănătății până la tranzacții mai mici unde acționează în numele unor antreprenori autohtoni. De asemenea, acordă asistență investitorilor imobiliari străini în tranzacții care implică obiective locale, precum și consultanță pentru fonduri de private equity. În plus, echipa are o bună expertiză în restructurări corporative.

Clienții spun că avocații din această practică "au o abordare pragmatică; văd exact ceea ce trebuie să evidențieze" și "știu foarte bine cum să traducă riscurile juridice în termeni de business".

Citește și

→   The Legal 500 EMEA, ediția 2024 | Cele mai bune firme de avocatură din România, în 15 arii de practică. ȚZA se menține în fruntea ierarhiei, NNDKP și Filip & Company sunt pe podium, iar PNSA, Schoenherr, RTPR, CMS și ZRVP sunt în prima bandă în mai multe arii de practică. Foarte multe nume noi printre avocații considerați ‘Leading individuals’, ‘Next Generation Partners’ și ‘Rising Stars’

→   Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 36 / 1741
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q1 2024) | Piața de M&A își revine în primul trimestru și crește cu o treime, la nivel global și cu 42% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss și DLA Piper, pe podium în Europa Centrală și de Est
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ionuț Alexandru Anghel, Group legal counsel - Ericsson, juristul trecut prin firme de top în avocatura de business și format în unele dintre cele mai sofisticate și cu miză proiecte: “Profesionistul Dreptului are, aidoma unui dascăl, o vocație socială: el trebuie să lumineze acolo unde este întuneric, să apropie acolo unde există divergență, să creeze reguli și să asigure respectarea lor, eliminând arbitrariul din societate”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Attorney (flexible position) Competition, EU & Foreign trade - Bucharest
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Cătălin Istrate, Head of Legal & Business Conduct la Gilead Sciences Romania: “O bună înțelegere a businessului și ieșirea din zona de risk-free sunt calități pe care juriștii ar putea să le exerseze mai mult. De asemenea, digital și AI sunt domenii pe care juriștii ar trebui să le înțeleagă cât mai bine, pentru a nu fi depășiți de ele”
Frații Micula câștigă apelul și continuă ofensiva legală împotriva statului român în instanțele americane pentru recunoașterea unei datorii de 356 mil. $ | Judecătorii americani spun că România a încercat să “reîmpacheteze” argumente anterioare și a eșuat argumentând că hotărârile CJUE în procedurile privind ajutoarele de stat au invalidat sentința. “Vom continua să urmărim executarea silită împotriva României în Statele Unite și în alte jurisdicții”, amenință avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...