ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Alexandra Șipoteanu, una dintre mândriile promoției 2021: Facultatea de Drept este dificilă deoarece te obligă la autodepășire, la cunoaștere aprofundată a tuturor aspectelor predate, la gândire cu propria minte, la autodisciplină. Linia întâi înseamnă calitate, iar calitatea este oferită de integritate, seriozitate, pasiune pentru profesia aleasă și perfecționare continuă în domeniul ales

16 Octombrie 2022   |   Ștefania Enache

Alexandra nu a fost genul studentului care merge la cursuri, se pregătește pentru sesiune și atât. Ea a mizat încă de la începutul facultății pe toate proiectele care reprezentau un plus în pregătirea sa.

 
 
Succesul în lumea juridică este asigurat celor care înțeleg că munca este cea care îi poate ajuta.Fără o pregătire continuă și fără perseverență, nu se poate ajunge la performanță.Rezultatele foarte bune obținute în timpul facultății reprezintă fundația unei viitoare cariere, dar pentru consolidarea ei sunt necesare eforturi constante.Traseul profesional se construiește etapă cu etapă și necesită dedicare, implicare și voință și, foarte important, dragoste pentru ceea ce faci. Alexandra Șipoteanu este una dintre cele mai bune absolvente ale Facultății de Drept din cadrul Universității din București. Și-a susținut licența în 2021, iar media anilor de studiu o clasează printre cei mai buni tineri din generația sa. La mai puțin de un an de la finalizarea acestei etape, o regăsim pe Alexandra ca avocat stagiar în cadrul firmei Stoica & Asociații și ca student masterand în cadrul programului de master „Drept Privat” al Facultății de Drept, Universitatea din București.


Alexandra mărturisește faptul că media mare a anilor de studiu reprezintă, în mod incontestabil, un avantaj, mai ales în domeniul ales, respectiv cel al avocaturii. „Potențialii angajatori caută studenți cu medii mari, dar și cu participări la concursuri sau la alte activități cu relevanță academică în domeniu. Consider că un candidat ideal, indiferent de profesia juridică aleasă, este studentul ale cărui note mari sunt consecința firească a efortului depus în înțelegerea materiilor, iar nu un scop în sine, iar aceste aspecte sunt desigur avute în vedere de către potențialii angajatori. În orice caz, o participare cât mai activă la concursuri, notele bune și abordarea corectă cu privire la aceste note reprezintă fără echivoc un avantaj din perspectiva ocupării unui loc de muncă”, subliniază tânăra.
Alegerea acestei facultăți nu a fost una întâmplătoare

Mulți dintre cei care se află în punctul de a alege o facultate nu știu exact către ce să se îndrepte. Oferta este generoasă, dar o opțiune întâmplătoare se poate transforma într-un adevărat dezastru.

În cazul Alexandrei, lucrurile au fost gândite foarte bine, având în vedere că a fost fascinată întotdeauna de a găsi ordinea în haos, de a aranja elementele unui sistem într-un mod care să producă efecte de o manieră coerentă. „Am regăsit în domeniul dreptului, de la o vârstă destul de fragedă, un mediu în care o astfel de gândire poate aduce un beneficiu real societății. Am știut că vreau să urmez această facultate chiar anterior începerii ciclului liceal, însă pregătirea propriu-zisă pentru admitere a început mai târziu, în anii terminali. În schimb, pentru provocările Facultății de Drept cred că mi-am început „pregătirea” cu mult înainte, citind cât mai mult, lărgindu-mi sfera de cunoștințe în cele mai variate domenii. Cred că nu a existat niciun moment în care să fi luat în calcul o altă facultate, însă cu siguranță am avut momente de indecizie cu privire la profesia juridică de urmat după absolvire. Am absolvit Colegiul Național „Sfântul Sava” din București. Deși știam înainte de a alege profilul faptul că doresc să urmez cursurile Facultății de Drept, am ales fără ezitare profilul real. Cred cu convingere că m-a ajutat mult, nu regret nimic - dreptul este un domeniu în care logica este indispensabilă”, povestește tânăra.

Admite faptul că Facultatea de Drept aduce multe provocări, dar, dacă ar trebui să o ia de la capăt, le-ar parcurge din nou cu drag. Tuturor acestor provocări peste care a trebuit să treacă, Alexandra le datorează foarte mult, contribuind la formarea sa și la modul în care se prezintă astăzi. „Dacă aș putea schimba ceva, cred că aș participa la mai multe concursuri internaționale, întrucât experiența concursului Price Media Law Moot Court Competition, organizat de Universitatea din Oxford, mi-a deschis foarte mult orizonturile”, precizează Alexandra.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.Rolul major al concursurilor în formarea studenților la Drept

Când privește în urmă și analizează tot ceea ce a trăit în perioada studenției, Alexandra poate afirma cu tărie că anii respectivi au fost cu adevărat valoroși din toate punctele de vedere. „Acești ani mi-au oferit în nenumărate rânduri ocazia să mă autodepășesc, să fac lucrurile cu și din pasiune, să văd și să-mi doresc să văd lucrurile în profunzimea lor, să înțeleg atât litera, cât și spiritul legii. Am cunoscut oameni cu adevărat inteligenți, oameni care te îndeamnă prin felul lor de a fi să iubești dreptul, să-l simți, să-l înțelegi - aspecte de neprețuit. Trecerea de la liceu la facultate a fost dificilă la început, ceea ce era de așteptat, fiindcă lumea dreptului este unică, iar pătrunderea în această lume necesită un efort de înțelegere cu care, imediat după terminarea liceului, studentul nu este familiarizat”, mai spune tânăra.

Din perioada studenției, Alexandra prețuiește foarte mult participarea sa la concursurile de procese simulate. De altfel îi încurajează pe toți studenții - actuali sau viitori - să participe la cât mai multe astfel de competiții.

„Mie concursurile de procese simulate mi-au deschis foarte multe drumuri - am câștigat stagii de practică, mi-am dezvoltat abilitățile oratorice, am învățat să pun în practică toate cunoștințele teoretice chiar de la începutul drumului în drept. Printre concursurile de procese simulate câștigate care mi-au îmbogățit parcursul academic se numără Concursul de Procese Simulate pe teme de Drept Roman, în anul I, Concursul de Procese Simulate de Drept Civil „Constantin Stătescu”, dar și Price Media Law Moot Court Competition, o competiție organizată de Universitatea din Oxford, la a cărei etapă sud-est europeană m-am clasat pe locul III individual. Încurajez inclusiv participarea la concursurile de procese simulate internaționale, cum este, de exemplu, Price Media Law Moot Court Competition, Telders International Law Moot Court Competition, Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition și Charles Rousseau Moot Court Competition. Dincolo de bagajul extraordinar de cunoștințe pe care pregătirea pentru astfel de concursuri ți-l oferă, avantajul participării din perspectiva oportunităților de muncă este incontestabilă”, arată tânăra.

Alexandra nu a fost genul studentului care merge la cursuri, se pregătește pentru sesiune și atât. Ea a mizat încă de la începutul facultății pe toate proiectele care reprezentau un plus în pregătirea sa. Astfel că a efectuat stagii de practică atât la instanțe, cât și la autorități ale statului, cabinete de avocatură și birouri de notariat. În acest mod, a putut identifica în mod corespunzător drumul profesional care i se potrivește. Tânăra susține cu tărie că atât concursurile, cât și stagiile, te ajută să alegi drumul profesional potrivit.

„Facultatea de Drept este o facultate dificilă, însă nu doar din punctul de vedere al complexității materiilor studiate. Facultatea de Drept este o facultate dificilă deoarece te obligă la autodepășire, la cunoaștere aprofundată a tuturor aspectelor predate, la gândire cu propria minte, la autodisciplină. Facultatea de Drept presupune efort susținut, autocunoaștere, lectură (inclusiv în domenii diferite de cel al dreptului), încredere în propriile puteri, dorința de a înțelege lucrurile, iar nu de a le memora. Pentru toate aceste aspecte, Facultatea de Drept este dificilă, însă rezultatul este, alături de bagajul de cunoștințe obținut, o adevărată șlefuire a personalității, o dezvoltare pe care probabil puține alte experiențe ți-o oferă. Desigur, acest parcurs necesită sacrificii - trebuie sacrificat confortul de a memora lucrurile fără a le înțelege, trebuie sacrificată o parte a timpului liber, care trebuie dedicată aprofundării cunoștințelor, trebuie asigurată dezvoltarea continuă a cunoștințelor în domenii distincte de cel al dreptului - istoria, filosofia, logica fiind doar câteva dintre ele, însă, pe măsura trecerii timpului, ele încetează a mai fi sacrificii și încep să fie virtuți”, susține Alexandra.

Pentru creșterea calității sistemului de învățământ, facultățile de drept au nevoie de organizarea mai multor concursuri de procese simulate, eventual realizarea acestora sub forma unor exerciții practice în cadrul diverselor cursuri.

Tânăra avocată spune că, în general, orice activitate academică ce necesită pregătirea unei pledoarii și prezentarea orală a argumentelor ar trebui încurajată (cursuri, sesiuni de dezbateri academice etc.). „De asemenea, cred că ar putea fi organizate cursuri sau training-uri referitoare la cercetarea juridică, întrucât este necesară în orice profesie juridică aleasă. Accentul pe teorie este deosebit de important în primii ani, însă, începând cu anul al III-lea de studiu, elementele practice ar trebui incluse din ce în ce mai mult”, mai spune tânăra.

 
 

Avocat stagiar la Stoica & Asociații


După finalizarea licenței, Alexandra și-a continuat pregătirea, iar astăzi este avocat stagiar la firma Stoica & Asociații, dar și masterand în cadrul programului de master „Drept Privat” al Facultății de Drept, Universitatea din București.

În activitatea profesională se ocupă, în principal, de litigii de drept privat, însă participă și în procesul de asistare și reprezentare în litigii de drept internațional al drepturilor omului, drept administrativ și drept fiscal.

Pentru ea, România este o țară cu foarte mulți oameni valoroși, prin urmare nu a ezitat nicio secundă să se dezvolte profesional în țara în care s-a născut și a crescut.

„Sistemul de învățământ în sine, în special sistemul de învățământ preuniversitar, prezintă anumite deficiențe structurale, însă, în măsura în care elevii sunt dornici să asimileze valorile transmise de către dascăli, aceste deficiențe pot fi depășite în mod satisfăcător. De exemplu, structura mereu schimbătoare a examenelor naționale în învățământul preuniversitar are tendința de a descuraja lectura și gândirea critică, însă, în măsura în care dascălii reușesc să insufle iubirea de carte, dorința de lectură, gândirea cu propria minte, dezavantajele unei astfel de structuri sunt estompate prin surplusul de efort depus de către elevi în virtutea acestor valori insuflate. Sistemul de învățământ universitar este în continuă dezvoltare și expansiune - am sesizat o perpetuă colaborare cu universități de prestigiu din străinătate, o încercare continuă de ridicare a standardelor de predare și, respectiv, de evaluare, o participare din ce în ce mai activă la concursuri internaționale”, nuanțează tânăra avocată.

Alexandra crede cu tărie că pârghiile există, iar aceste eforturi trebuie continuate. Studenții pot contribui la dezvoltarea societății tocmai prin valorificarea tuturor șanselor puse la dispoziție.
În ceea ce privește meritocrația, ea este de părere că înăsprirea continuă a condițiilor de examinare, evaluarea transparentă și promovarea rezultatelor deosebite încurajează o societate bazată pe merite. Consideră, însă, că România ar trebui să completeze toate eforturile menționate anterior cu alocarea mai multor bani către susținerea educației persoanelor lipsite de resurse financiare suficiente pentru terminarea studiilor.

„Cred că este necesară o schimbare de paradigmă. Studenții au tendința de a transforma notele într-un (unic) scop, ignorând faptul că ele ar trebui să reprezinte, de fapt, o încununare a unui proces susținut de înțelegere a materiei studiate. O astfel de schimbare de paradigmă ar atrage după sine toate instrumentele necesare pentru creșterea șanselor de reușită pe piața muncii: o înțelegere aprofundată a domeniului în care doresc să activeze, o mentalitate concentrată pe propria dezvoltare, note mari obținute ca urmare a înțelegerii mecanismelor studiate în profunzimea lor, deschidere către diverse alte activități academice și, foarte important, lectură în domenii distincte de cel în care doresc să activeze”, completează Alexandra.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Studenții la Drept trebuie să își dorească să înțeleagă

Tânăra are un sfat extrem de important pentru studenții de astăzi, dar și pentru cei care vor să se îndrepte către facultățile de drept. Ea îi îndeamnă „să își dorească să înțeleagă!”.

Alexandra crede că este una dintre primele lecții oferite de Facultatea de Drept: să îți dorești să înțelegi, iar nu să asimilezi informații fără a le trece în prealabil prin filtrul gândirii critice. „Cu cât studentul la Drept înțelege mecanismele pe care se bazează diversele instituții juridice studiate, cu atât îi este mai ușor să coreleze informațiile. În definitiv, toate materiile studiate prezintă legături unele cu altele - informațiile trebuie corelate între ele, mecanismele trebuie puse în armonie unele cu celelalte, lucrurile trebuie să fie privite în ansamblu, iar nu izolat. De asemenea, un lucru pe care îl încurajez este lectura: citiți cât mai mult. Filosofie, literatură, istorie, logică - cu cât bagajul cunoștințelor este mai mare, cu atât se înțelege mai ușor rațiunea de a fi a instituțiilor juridice studiate. Sunt de părere că orice profesie juridică necesită aspirație către erudiție”, explică tânăra.

Lumea în care Alexandra Șipoteanu și-a ales să se dezvolte profesional este una competitivă. Este vorba atât despre competiția cu ceilalți profesioniști, cât mai ales despre competiția pe care un profesionist care dorește să se mențină în linia întâi trebuie să o ducă cu el însuși.

Din punctul său de vedere, succesul în lumea juridică impune, în primul rând, integritatea profesională: să îți îndeplinești atribuțiile în conformitate cu regulile deontologice ale profesiei, să tratezi cu seriozitate absolut tot ceea ce ține de aspectele ce trebuie rezolvate, să ai respect și iubire pentru profesia aleasă, dar și pentru cei cu care interacționezi.

„Linia întâi înseamnă calitate, iar calitatea este oferită de integritate, seriozitate, pasiune pentru profesia aleasă și perfecționare continuă în domeniul ales. Iar toate acestea, indiferent de numărul de profesioniști dintr-un domeniu, vor ajunge mereu în linia întâi. Deși am menționat anterior, reiterez importanța iubirii față de profesia aleasă: tot ceea ce este făcut cu sinceră pasiune pentru domeniul ales este valoros, iar tot ceea ce este valoros va învinge întotdeauna orice competiție”, concluzionează Alexandra.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 1 / 27
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Țuca Zbârcea & Asociații, desemnată Firma de Avocatură a Anului din Sud-Estul Europei de către publicația britanică The Lawyer. Florentin Țuca (Managing Partner): Premiul ne plasează alături de cele mai puternice firme de avocați din regiune și reprezintă o recunoaștere a profesionalismului întregii noastre echipe
  Studiu Refinitiv | Cum s-au împărțit fuziunile mid-market, în primele 10 luni din 2022, pe firmele de avocatură active și la București. CMS sprintează în regiunea EMEA, tranzacții mai mici și mai puține
  Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat clienții în finanțări de cca. 2,8 miliarde de euro, în ultimul an. Cele mai relevante au continuat să fie finanțările sindicalizate în care bănci din România au pus la dispoziția împrumutaților fonduri semnificative pentru capital de lucru. De vorbă cu Alina Radu, Partener și Coordonator al practicii, despre particularitățile proiectelor, apetitul pentru finanțare, echipă și tendințele care se prefigurează
  Biroul CMS din București a asistat grupul german All4Labels în achiziția Romprix Exim. O echipă de avocați cu senioritate ridicată a lucrat în tranzacția prin care se configurează liderul pieței locale de imprimare digitală industrială
  Schoenherr a asistat CA Immo, iar KPMG Legal a stat alături de Pavăl Holding în cea mai mare tranzacție imobiliară de pe piața locală. CBRE, consultant financiar și imobiliar exclusiv al vânzătorului | Ce avocați au lucrat în achiziția de 377 mil. € și ce spune Karina Pavăl, Vicepreședinte Pavăl Holding, despre echipa de consultanți
  Avocații firmei Stratulat Albulescu spun că apar tot mai multe tranzacţii de conţinut social media care, pe lângă valoarea impresionantă, vin la pachet cu implicaţii din perspectivă IP pe mai multe niveluri. De vorbă cu Elena Stan, Managing Associate, despre schimbările semnificative din legislația mărcilor, aspectele provocatoare ale proiectelor din practica de IP și diversitatea portofoliului de clienţi
  BONDOC și Asociații, alături de organizatorii Concertului Extraordinar de Anul Nou de la Ateneul Român ǀ Mihaela Bondoc (Partener): Talentul, emoția, dedicarea, merită toată susținerea noastră
  Bondoc și Asociații obține câștig de cauză într-un litigiu privind validitatea contractelor încheiate de lanțurile de supermagazine
  NNDKP a asistat cu succes Enel într-un litigiu fiscal complex privind deductibilitatea amortizării fiscale aferente unor active corporale dobândite prin transfer de la clienți
  Arbitrajul ICSID cerut de Plaza Centers NV, dezvoltator imobiliar care cere statului român să compenseze pierderi de cca. 383 mil. € în proiectul Dâmbovița Center, intră în line dreaptă după numirea arbitrilor. România a mers pe mâna unui profesor emerit al Universității Sorbona, reclamanții au ales un canadian, iar președintele Tribunalului este un lord englez
  Statul a bugetat aproape o jumătate de milion de euro, anul acesta, pentru arbitrajul în care 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări au chemat România la ICSID. Ce onorarii primesc firmele care asigură apărarea României în acest dosar în care investitorii susțin că au avut pierderi considerabile și au pretenții de 213 mil. €
  Activitate intensă pentru avocații de concurență de la PNSA, firmă evidențiată de directoarele internaționale în această arie de practică. Despre lista priorităților Consiliului Concurenței, proiectele în care sunt implicați avocații și cele mai sensibile reglementări de care firmele trebuie să țină seama, într-o discuție cu partenerul Mihaela Ion
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...