ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Alexandra Șipoteanu, una dintre mândriile promoției 2021: Facultatea de Drept este dificilă deoarece te obligă la autodepășire, la cunoaștere aprofundată a tuturor aspectelor predate, la gândire cu propria minte, la autodisciplină. Linia întâi înseamnă calitate, iar calitatea este oferită de integritate, seriozitate, pasiune pentru profesia aleasă și perfecționare continuă în domeniul ales

16 Octombrie 2022   |   Ștefania Enache

Alexandra nu a fost genul studentului care merge la cursuri, se pregătește pentru sesiune și atât. Ea a mizat încă de la începutul facultății pe toate proiectele care reprezentau un plus în pregătirea sa.

 
 
Succesul în lumea juridică este asigurat celor care înțeleg că munca este cea care îi poate ajuta.Fără o pregătire continuă și fără perseverență, nu se poate ajunge la performanță.Rezultatele foarte bune obținute în timpul facultății reprezintă fundația unei viitoare cariere, dar pentru consolidarea ei sunt necesare eforturi constante.Traseul profesional se construiește etapă cu etapă și necesită dedicare, implicare și voință și, foarte important, dragoste pentru ceea ce faci. Alexandra Șipoteanu este una dintre cele mai bune absolvente ale Facultății de Drept din cadrul Universității din București. Și-a susținut licența în 2021, iar media anilor de studiu o clasează printre cei mai buni tineri din generația sa. La mai puțin de un an de la finalizarea acestei etape, o regăsim pe Alexandra ca avocat stagiar în cadrul firmei Stoica & Asociații și ca student masterand în cadrul programului de master „Drept Privat” al Facultății de Drept, Universitatea din București.


Alexandra mărturisește faptul că media mare a anilor de studiu reprezintă, în mod incontestabil, un avantaj, mai ales în domeniul ales, respectiv cel al avocaturii. „Potențialii angajatori caută studenți cu medii mari, dar și cu participări la concursuri sau la alte activități cu relevanță academică în domeniu. Consider că un candidat ideal, indiferent de profesia juridică aleasă, este studentul ale cărui note mari sunt consecința firească a efortului depus în înțelegerea materiilor, iar nu un scop în sine, iar aceste aspecte sunt desigur avute în vedere de către potențialii angajatori. În orice caz, o participare cât mai activă la concursuri, notele bune și abordarea corectă cu privire la aceste note reprezintă fără echivoc un avantaj din perspectiva ocupării unui loc de muncă”, subliniază tânăra.
Alegerea acestei facultăți nu a fost una întâmplătoare

Mulți dintre cei care se află în punctul de a alege o facultate nu știu exact către ce să se îndrepte. Oferta este generoasă, dar o opțiune întâmplătoare se poate transforma într-un adevărat dezastru.

În cazul Alexandrei, lucrurile au fost gândite foarte bine, având în vedere că a fost fascinată întotdeauna de a găsi ordinea în haos, de a aranja elementele unui sistem într-un mod care să producă efecte de o manieră coerentă. „Am regăsit în domeniul dreptului, de la o vârstă destul de fragedă, un mediu în care o astfel de gândire poate aduce un beneficiu real societății. Am știut că vreau să urmez această facultate chiar anterior începerii ciclului liceal, însă pregătirea propriu-zisă pentru admitere a început mai târziu, în anii terminali. În schimb, pentru provocările Facultății de Drept cred că mi-am început „pregătirea” cu mult înainte, citind cât mai mult, lărgindu-mi sfera de cunoștințe în cele mai variate domenii. Cred că nu a existat niciun moment în care să fi luat în calcul o altă facultate, însă cu siguranță am avut momente de indecizie cu privire la profesia juridică de urmat după absolvire. Am absolvit Colegiul Național „Sfântul Sava” din București. Deși știam înainte de a alege profilul faptul că doresc să urmez cursurile Facultății de Drept, am ales fără ezitare profilul real. Cred cu convingere că m-a ajutat mult, nu regret nimic - dreptul este un domeniu în care logica este indispensabilă”, povestește tânăra.

Admite faptul că Facultatea de Drept aduce multe provocări, dar, dacă ar trebui să o ia de la capăt, le-ar parcurge din nou cu drag. Tuturor acestor provocări peste care a trebuit să treacă, Alexandra le datorează foarte mult, contribuind la formarea sa și la modul în care se prezintă astăzi. „Dacă aș putea schimba ceva, cred că aș participa la mai multe concursuri internaționale, întrucât experiența concursului Price Media Law Moot Court Competition, organizat de Universitatea din Oxford, mi-a deschis foarte mult orizonturile”, precizează Alexandra.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.Rolul major al concursurilor în formarea studenților la Drept

Când privește în urmă și analizează tot ceea ce a trăit în perioada studenției, Alexandra poate afirma cu tărie că anii respectivi au fost cu adevărat valoroși din toate punctele de vedere. „Acești ani mi-au oferit în nenumărate rânduri ocazia să mă autodepășesc, să fac lucrurile cu și din pasiune, să văd și să-mi doresc să văd lucrurile în profunzimea lor, să înțeleg atât litera, cât și spiritul legii. Am cunoscut oameni cu adevărat inteligenți, oameni care te îndeamnă prin felul lor de a fi să iubești dreptul, să-l simți, să-l înțelegi - aspecte de neprețuit. Trecerea de la liceu la facultate a fost dificilă la început, ceea ce era de așteptat, fiindcă lumea dreptului este unică, iar pătrunderea în această lume necesită un efort de înțelegere cu care, imediat după terminarea liceului, studentul nu este familiarizat”, mai spune tânăra.

Din perioada studenției, Alexandra prețuiește foarte mult participarea sa la concursurile de procese simulate. De altfel îi încurajează pe toți studenții - actuali sau viitori - să participe la cât mai multe astfel de competiții.

„Mie concursurile de procese simulate mi-au deschis foarte multe drumuri - am câștigat stagii de practică, mi-am dezvoltat abilitățile oratorice, am învățat să pun în practică toate cunoștințele teoretice chiar de la începutul drumului în drept. Printre concursurile de procese simulate câștigate care mi-au îmbogățit parcursul academic se numără Concursul de Procese Simulate pe teme de Drept Roman, în anul I, Concursul de Procese Simulate de Drept Civil „Constantin Stătescu”, dar și Price Media Law Moot Court Competition, o competiție organizată de Universitatea din Oxford, la a cărei etapă sud-est europeană m-am clasat pe locul III individual. Încurajez inclusiv participarea la concursurile de procese simulate internaționale, cum este, de exemplu, Price Media Law Moot Court Competition, Telders International Law Moot Court Competition, Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition și Charles Rousseau Moot Court Competition. Dincolo de bagajul extraordinar de cunoștințe pe care pregătirea pentru astfel de concursuri ți-l oferă, avantajul participării din perspectiva oportunităților de muncă este incontestabilă”, arată tânăra.

Alexandra nu a fost genul studentului care merge la cursuri, se pregătește pentru sesiune și atât. Ea a mizat încă de la începutul facultății pe toate proiectele care reprezentau un plus în pregătirea sa. Astfel că a efectuat stagii de practică atât la instanțe, cât și la autorități ale statului, cabinete de avocatură și birouri de notariat. În acest mod, a putut identifica în mod corespunzător drumul profesional care i se potrivește. Tânăra susține cu tărie că atât concursurile, cât și stagiile, te ajută să alegi drumul profesional potrivit.

„Facultatea de Drept este o facultate dificilă, însă nu doar din punctul de vedere al complexității materiilor studiate. Facultatea de Drept este o facultate dificilă deoarece te obligă la autodepășire, la cunoaștere aprofundată a tuturor aspectelor predate, la gândire cu propria minte, la autodisciplină. Facultatea de Drept presupune efort susținut, autocunoaștere, lectură (inclusiv în domenii diferite de cel al dreptului), încredere în propriile puteri, dorința de a înțelege lucrurile, iar nu de a le memora. Pentru toate aceste aspecte, Facultatea de Drept este dificilă, însă rezultatul este, alături de bagajul de cunoștințe obținut, o adevărată șlefuire a personalității, o dezvoltare pe care probabil puține alte experiențe ți-o oferă. Desigur, acest parcurs necesită sacrificii - trebuie sacrificat confortul de a memora lucrurile fără a le înțelege, trebuie sacrificată o parte a timpului liber, care trebuie dedicată aprofundării cunoștințelor, trebuie asigurată dezvoltarea continuă a cunoștințelor în domenii distincte de cel al dreptului - istoria, filosofia, logica fiind doar câteva dintre ele, însă, pe măsura trecerii timpului, ele încetează a mai fi sacrificii și încep să fie virtuți”, susține Alexandra.

Pentru creșterea calității sistemului de învățământ, facultățile de drept au nevoie de organizarea mai multor concursuri de procese simulate, eventual realizarea acestora sub forma unor exerciții practice în cadrul diverselor cursuri.

Tânăra avocată spune că, în general, orice activitate academică ce necesită pregătirea unei pledoarii și prezentarea orală a argumentelor ar trebui încurajată (cursuri, sesiuni de dezbateri academice etc.). „De asemenea, cred că ar putea fi organizate cursuri sau training-uri referitoare la cercetarea juridică, întrucât este necesară în orice profesie juridică aleasă. Accentul pe teorie este deosebit de important în primii ani, însă, începând cu anul al III-lea de studiu, elementele practice ar trebui incluse din ce în ce mai mult”, mai spune tânăra.

 
 

Avocat stagiar la Stoica & Asociații


După finalizarea licenței, Alexandra și-a continuat pregătirea, iar astăzi este avocat stagiar la firma Stoica & Asociații, dar și masterand în cadrul programului de master „Drept Privat” al Facultății de Drept, Universitatea din București.

În activitatea profesională se ocupă, în principal, de litigii de drept privat, însă participă și în procesul de asistare și reprezentare în litigii de drept internațional al drepturilor omului, drept administrativ și drept fiscal.

Pentru ea, România este o țară cu foarte mulți oameni valoroși, prin urmare nu a ezitat nicio secundă să se dezvolte profesional în țara în care s-a născut și a crescut.

„Sistemul de învățământ în sine, în special sistemul de învățământ preuniversitar, prezintă anumite deficiențe structurale, însă, în măsura în care elevii sunt dornici să asimileze valorile transmise de către dascăli, aceste deficiențe pot fi depășite în mod satisfăcător. De exemplu, structura mereu schimbătoare a examenelor naționale în învățământul preuniversitar are tendința de a descuraja lectura și gândirea critică, însă, în măsura în care dascălii reușesc să insufle iubirea de carte, dorința de lectură, gândirea cu propria minte, dezavantajele unei astfel de structuri sunt estompate prin surplusul de efort depus de către elevi în virtutea acestor valori insuflate. Sistemul de învățământ universitar este în continuă dezvoltare și expansiune - am sesizat o perpetuă colaborare cu universități de prestigiu din străinătate, o încercare continuă de ridicare a standardelor de predare și, respectiv, de evaluare, o participare din ce în ce mai activă la concursuri internaționale”, nuanțează tânăra avocată.

Alexandra crede cu tărie că pârghiile există, iar aceste eforturi trebuie continuate. Studenții pot contribui la dezvoltarea societății tocmai prin valorificarea tuturor șanselor puse la dispoziție.
În ceea ce privește meritocrația, ea este de părere că înăsprirea continuă a condițiilor de examinare, evaluarea transparentă și promovarea rezultatelor deosebite încurajează o societate bazată pe merite. Consideră, însă, că România ar trebui să completeze toate eforturile menționate anterior cu alocarea mai multor bani către susținerea educației persoanelor lipsite de resurse financiare suficiente pentru terminarea studiilor.

„Cred că este necesară o schimbare de paradigmă. Studenții au tendința de a transforma notele într-un (unic) scop, ignorând faptul că ele ar trebui să reprezinte, de fapt, o încununare a unui proces susținut de înțelegere a materiei studiate. O astfel de schimbare de paradigmă ar atrage după sine toate instrumentele necesare pentru creșterea șanselor de reușită pe piața muncii: o înțelegere aprofundată a domeniului în care doresc să activeze, o mentalitate concentrată pe propria dezvoltare, note mari obținute ca urmare a înțelegerii mecanismelor studiate în profunzimea lor, deschidere către diverse alte activități academice și, foarte important, lectură în domenii distincte de cel în care doresc să activeze”, completează Alexandra.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Studenții la Drept trebuie să își dorească să înțeleagă

Tânăra are un sfat extrem de important pentru studenții de astăzi, dar și pentru cei care vor să se îndrepte către facultățile de drept. Ea îi îndeamnă „să își dorească să înțeleagă!”.

Alexandra crede că este una dintre primele lecții oferite de Facultatea de Drept: să îți dorești să înțelegi, iar nu să asimilezi informații fără a le trece în prealabil prin filtrul gândirii critice. „Cu cât studentul la Drept înțelege mecanismele pe care se bazează diversele instituții juridice studiate, cu atât îi este mai ușor să coreleze informațiile. În definitiv, toate materiile studiate prezintă legături unele cu altele - informațiile trebuie corelate între ele, mecanismele trebuie puse în armonie unele cu celelalte, lucrurile trebuie să fie privite în ansamblu, iar nu izolat. De asemenea, un lucru pe care îl încurajez este lectura: citiți cât mai mult. Filosofie, literatură, istorie, logică - cu cât bagajul cunoștințelor este mai mare, cu atât se înțelege mai ușor rațiunea de a fi a instituțiilor juridice studiate. Sunt de părere că orice profesie juridică necesită aspirație către erudiție”, explică tânăra.

Lumea în care Alexandra Șipoteanu și-a ales să se dezvolte profesional este una competitivă. Este vorba atât despre competiția cu ceilalți profesioniști, cât mai ales despre competiția pe care un profesionist care dorește să se mențină în linia întâi trebuie să o ducă cu el însuși.

Din punctul său de vedere, succesul în lumea juridică impune, în primul rând, integritatea profesională: să îți îndeplinești atribuțiile în conformitate cu regulile deontologice ale profesiei, să tratezi cu seriozitate absolut tot ceea ce ține de aspectele ce trebuie rezolvate, să ai respect și iubire pentru profesia aleasă, dar și pentru cei cu care interacționezi.

„Linia întâi înseamnă calitate, iar calitatea este oferită de integritate, seriozitate, pasiune pentru profesia aleasă și perfecționare continuă în domeniul ales. Iar toate acestea, indiferent de numărul de profesioniști dintr-un domeniu, vor ajunge mereu în linia întâi. Deși am menționat anterior, reiterez importanța iubirii față de profesia aleasă: tot ceea ce este făcut cu sinceră pasiune pentru domeniul ales este valoros, iar tot ceea ce este valoros va învinge întotdeauna orice competiție”, concluzionează Alexandra.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2 / 6
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Tuță, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2021, care a ales să se alăture echipei Reff & Asociații: ”Mi-am dorit dintotdeauna să fiu avocat litigant și, deși începutul a fost marcat de emoții, aș opta din nou pentru același parcurs profesional, întrucât este cel care mă împlinește”
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...