ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bondoc și Asociații, precedent de succes în materia măsurilor compensatorii pentru imobile expropriate în perioada comunistă

27 Iulie 2020   |   A.D.

Cauza a pus în discuţie o analiză complexă a existenţei şi transferului în timp a dreptului de proprietate către actuala persoană îndreptăţită, dar şi aspecte de analizare a elementelor necesare procesului de evaluare.

Mihaela Bondoc, Partener - Bondoc & Asociatii

 
 
Echipa mixta de litigii si real estate a Bondoc & Asociații a obţinut  prin hotărâre judecătorească definitivă acordarea în favoarea clientului său a peste 500.000 de puncte în compensare pentru un imobil preluat în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, finalizând astfel cu succes procedura de restituire iniţiată de către client cu mai mulţi ani în urmă şi rămasă în etapa de soluționare pe cale administrativă la Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Cauza a pus în discuţie o analiză complexă a existenţei şi transferului în timp a dreptului de proprietate către actuala persoană îndreptăţită, dar şi aspecte de analizare a elementelor necesare procesului de evaluare.


Litigiul a fost iniţiat urmare adoptări măsurilor pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, fiind astfel soluţionat şi pe fondul unei lipse de jurisprudență în ceea ce priveşte aplicarea textului de lege care a dat naștere unor discuții în practică şi a făcut şi obiectul unui număr mare de sesizări la Curtea Constituțională a României.

Prevederea legală este cea care oferă practic persoanelor care se consideră îndreptățite un remediu efectiv posibilitatea de a se adresa instanțelor judecătorești  în situația în care autoritatea competentă în soluționarea cererilor formulate potrivit Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 nu soluționează aceste cereri în termele stabilite prin lege. Instanța astfel sesizată se poate subroga autorităților administrative, putând analiza inclusiv existența și întinderea dreptului de proprietate și dispune restituirea în natură sau, după caz, acordarea de măsuri reparatorii.

Echipa care a gestionat dosarul a fost formata din Ioana Katona, Managing Counsel, Monica Gheorghe, Managing Counsel, sub coordonarea partenerului Mihaela Bondoc.

Cu 9 parteneri și aproape 40 de avocați, acoperind 20 de arii de practică, Bondoc și Asociații este una dintre firmele de avocatură cele mai active în piață, în proiecte complexe. Firma are o practică de litigii puternică și a reprezentat cu succes în justiție, de-a lungul timpului, clienți din mai multe industrii.

Printre mandatele recente, de amintit este cel în care echipa de litigii si achizitii publice a Bondoc si Asociatii a obtinut desfiintarea unei decizii a CNSC care anulase rezultatul procedurii desfasurata de autoritatea contractanta, prin care aceasta atribuise clientilor sai un contract de valoare estimata de peste 70 milioane euro, finantat din fonduri europene.

Într-un alt dosar, litigatorii firmei au obținut anul trecut și o sentinta de anulare a unei sanctiuni contraventionale aplicata de autoritatea competenta pentru vanzarea, de catre o importanta companie din domeniul farmaceutic, a unor medicamente la pretul de distribuitor, in conditiile in care entitatea vanzatoare detinea atat calitatea de distribuitor, cat si pe cea de detinator de autorizatie de punere pe piata a medicamentelor.
Acest litigiu a ridicat mai multe probleme complexe referitoare la aplicarea si interpretarea Legii sanatatii, precum si cu privire la raporturile juridice administrative si comerciale care se desfasoara in domeniul farmaceutic si al sanatatii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1184 / 1697
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...