ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Clienții BSMP din practica de Energie manifestă un apetit ridicat pentru proiecte în segmentele de oil&gas și regenerabile. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Din perspectiva practicii de Energie, putem afirma că anul 2021 a depășit nivelul anilor precedenți pandemiei COVID19

25 Ianuarie 2022   |   Ștefania Enache

Practica de Energie din cadrul BSMP este coordonată de Ionuț Bohâlțeanu, partener, car eare în echipa sa un număr de cinci avocați.

Ionut Bohâlteanu (Managing Partner) si Anda Călin (Managing Associate) - BSMP

 
 


Cu o activitate extrem de bogată în practica de Energie, echipa
Bohâlțeanu & Asociații (BSMP) s-a implicat, în ultimii doi ani, în proiecte majore din această industrie. Astfel, în anul 2021, munca avocaților a continuat trendul ascendent din 2020, experții având în lucru numeroase mandate.„Pe lângă proiectele care au continuat din anul precedent, am avut o serie de noi mandate în acest domeniu, atât în ceea ce privește activitatea legată de day2day business, cât și tranzacțiile de tip M&A. Din perspectiva practicii de Energie, putem afirma că anul 2021 a depășit nivelul anilor precedenți pandemiei COVID19, existând în prezent o efervescență a investitorilor în special în proiecte de energie regenerabilă”, punctează Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner BSMP și Coordonator al Departamentului de Energy și Natural Resources.


În ultimele patru luni ale anului trecut, profesioniștii BSMP au oferit asistență juridică în șapte proiecte majore. Dintre acestea, două mandate au fost de M&A (unul fiind în derulare), alte patru mandate au vizat dezvoltarea/achiziția unor proiecte regenerabile, iar unul a avut în vedere transferul de business al unei societăți în domeniul energiei.

„Spre deosebire de anul 2020, atunci când cererile au fost mai variate, în anul 2021, solicitările au fost concentrate către perspective noi de business, respectiv de expansiune a activității în acest domeniu. La momentul actual, avem atât proiecte noi de acest gen, cât și proiecte ce continuă din perioada anterioară”, precizează Anda Călin, Managing Associate BSMP.
Industria este pe un trend ascendent

În ceea ce privește segmentele pe care clienții BSMP le-au vizat pentru dezvoltarea de proiecte, acestea sunt variate. Există însă un apetit mult mai ridicat pentru zonele de oil&gas și regenerabile, cu precădere proiecte eoliene și fotovoltaice.

În acest context, avocații firmei de avocatură se așteaptă ca trendul acesta să continue și în anul care abia a început. De altfel echipa discută încă de la finalul anului 2021 posibilitatea de a prelua proiecte noi care implică practica de Energie.

„Suntem de părere ca acest trend ascendent va continua și în perioada următoare. Avem deja discuții pentru noi mandate în acest domeniu, atât pentru proiecte regenerabile, cât și pentru tranzacții de M&A pe care ne așteptăm să le inițiem în viitorul apropiat”, menționează Anda Călin.

La rândul său, Ionuț Bohâțeanu subliniază faptul că, în anul 2021, tranzacțiile de M&A cu o componentă puternică de energie nu au lipsit din portofoliul firmei de avocatură. Chiar și în prezent echipa este implicată în astfel de proiecte extrem de importante la nivel local și regional. „Am finalizat de curând un mandat privind achiziția de către client a unui jucător pe piața de energie și gaze naturale, un proiect similar ongoing și o serie de mandate privind vânzarea, respectiv achiziția de proiecte regenerabile având ca obiect dezvoltarea de parcuri eoliene și fotovoltaice. Având în vedere că sunt proiecte în curs de desfășurare, nu putem oferi mai multe detalii la acest moment”, detaliază Managing Partner-ul BSMP.

În domeniul energiei, BSMP are mandate care țin atât de business-ul clientului, cât și de activitatea de zi cu zi (fiscalitate, insolvență, dreptul muncii etc.). „Momentan, pe rol avem astfel de litigii în fața instanțelor naționale, însă nu stabilim astfel de limite. În vederea asigurării unor servicii juridice complete în sprijinul clienților noștri, avem o paletă largă de colaboratori specialiști din alte jurisdicții care ne pot ajuta în soluționarea litigiilor cross-border”, susține Anda Călin.

 
 
 

14 avocați implicați în proiectele din practica de Energie


Referindu-se la proiectele cheie din această practică, Partenerul BSMP atrage atenția asupra gradului de complexitate pe care îl implică tipul acesta de mandate. „Am tinde să spunem că proiectele-cheie din anul 2021 în domeniul energiei constau în tranzacțiile de tip M&A detaliate anterior, incluzând aici și proiectele din domeniul energiei regenerabile. Pe de o parte, tranzacțiile pure de M&A în care am fost și suntem implicați în continuare prezintă un grad sporit de dificultate, având în vedere specificul activității desfășurate de acestea care presupune o analiză detaliată pe partea de regulatory și permitting. Fiind de partea cumpărătorului, asistența juridică a inclus și efectuarea unor exerciții de due diligence asupra societăților-țintă acoperind toate aspectele juridice relevante”, nuanțează Ionuț Bihâlțeanu.

Pe de altă parte, avocatul consideră că proiectele în materia energiei regenerabile au, de asemenea, spectaculozitatea lor determinată de identificarea celor mai bune soluții din punct de vedere al amplasamentului, dar și de procedura de autorizare pentru dezvoltarea proiectului. Asistența BSMP în astfel de proiecte include analiza juridică a drepturilor asupra terenurilor pe care urmează să fie/sunt amplasate parcurile și a documentației necesare în vederea autorizării proiectului, dar și pregătirea și negocierea documentației aferente tranzacției în cazul achiziției acestor proiecte.

Toate aceste proiecte au fost coordonate de Ionuț Bohâlțeanu împreună cu o echipă de avocați colaboratori, dintre care amintim Andreea Soare, Anda Călin și Andreea Roman.

Trebuie menționat că practica de Energie din cadrul BSMP este coordonată de Ionuț Bohâlțeanu, partener, acesta având în echipa sa un număr de cinci avocați. Întrucât proiectele anului trecut au fost mai complexe, acestea având, pe lângă componenta pregnantă de Energie și sinergii cu alte arii de practica - M&A, real estate, dreptul muncii, s-a ajuns în situația în care firma are un număr de 14 avocați implicați actualmente în aceste proiecte.

„Am avut în 2021 surprinderea de a identifica două categorii de clienți care și-au manifestat interesul în această arie de practică: jucători cunoscuți pe piață, specializați în acest domeniu, dar și investitori privați care și-au dorit să intre pe piața energiei regenerabile și care se află în curs de dezvoltare a unor astfel de proiecte”, mai spune Ionuț Bohâlțeanu. 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 130 / 5970
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mihai Popa, Deputy Managing Partner și Coordonator al Departamentului de Restructurare și Insolvență din cadrul Mușat & Asociații, lector în cadrul Conferinței Naționale de Insolvență
Încă un ‘chinese wall’: Stratulat Albulescu a asistat dezvoltatorul de solutii software Cyscale si fondul de investitii GapMinder cu privire la runda de finantare de tip Seed in valoare de 3 mil. E
Cum să-ți împlinești visul de a practica avocatura în propria firmă, înființată în afara granițelor | Rețeta succesului, în varianta Florentinei Marin, fondatoarea Marin & Pasalodos, din Barcelona. ‘Planul nostru este să ne dezvoltăm și să deschidem cabinete în alte orașe din Spania, România și în alte țări’, spune avocata
LMG Life Sciences Awards EMEA 2022: Mușat & Asociații, desemnată la Londra „Firma de avocatură a anului în Europa de Est”
Tendințele ultimelelor luni pe piața muncii, analizate de avocații firmei Băncilă, Diaconu și Asociații. De vorbă cu Anca Atanasiu (Managing Associate), depre marile provocări ale anului și mandatele primite de echipa de Dreptul muncii, pe care o coordonează. Volumul, diversitatea și complexitatea proiectelor au crescut continuu
Avocații ZRVP analizează proiectul de lege, aflat pe agenda Parlamentului, care transpune în legislația națională Directiva (UE) 2019 ̸ 1023 privind restructurarea și insolvența. De vorbă cu Andreea Macașoi (Managing Associate) și Stan Tîrnoveanu (Senior Partner), numit de Legal 500 ”un guru al insolvenței”, despre legislație și proiecte, conduita juridică inovativă a echipei și riscul crescut de insolvență în această perioadă
Șansa de a lucra într-o firmă ce oferă oportunități profesionale și instruire ”fără limite” | Cristina Tudoran, numită recent Counsel la Filip & Company: Acesta este, fără doar și poate, locul potrivit pentru dezvoltare profesională la nivel înalt. Tinerii au acces la educație continuă, iar cei care și-au început deja cariera își pot dezvolta rapid și armonios atuurile profesionale. Ce ne distinge însă cu adevărat este mediul de lucru relaxat, buna dispoziție din cadrul echipei și calitatea relațiilor interumane
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Cosmin-Teodor Cotos a finalizat acum trei ani studiile de licență cu media 9,79 și are azi propriul cabinet de avocatură. ”Esența și particularitățile dreptului m-au fascinat, iar profesorii și persoanele pe care le-am întâlnit în mediul universitar mi-au schimbat complet cursul vieții”, spune azi avocatul
POPESCU & ASOCIAȚII obține în instanță o soluție fără precedent, relevantă pentru economia circulară. Echipa de avocați a fost coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner) și Dana BIVOL (Partner)
MPR Partners câștigă, pentru clienții săi, două dispute cu pretenții de cca. 26 mil. €. Cum au lucrat avocații și ce soluții au obținut în dosarele Municipiul Bacău vs. CET și Getica vs. grupul Auchan
Tendințe noi și multiple provocări în piața muncii | Avocații RTPR au mandate multe, variate și complexe în practica de Employment, de la „stock option” plan-uri cu scheme simplificate ori cu adevărate tranzacții în care angajații devin co-investitori împreună cu acționarii majoritari, până la integrarea în activitate a refugiaților din Ucraina. Despre modul de lucru și factorii care diferențiază RTPR de ceilalți consultanți, într-o discuție cu partenerul Alina Stăvaru
LegiTeam | Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv (Litigii)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...