ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Practica de Real Estate & Construction de la Wolf Theiss a derulat anul trecut unele dintre cele mai mari tranzacţii din piața locală | Interesul investitorilor se îndreaptă acum, cu precădere, către proiecte logistice şi industriale, dar şi către parcuri fotovoltaice şi eoliene. Piaţa rezidenţială continuă să fie atractivă, atât pe segmentul de high-end ̸ lux, cât şi al locuințelor ‘affordable’, spun avocații

21 Ianuarie 2022   |   Ștefania Enache

Avocații susțin că băncile sunt alături de investitori, fapt ce a condus la situația ca, în 2021, finanţarea pe segmentul de real estate să fie la cele mai înalte cote de la criza din 2008.

Flaviu Nanu (Counsel) si Alexandru Roman, Associate - Wolf Theiss Bucuresti

 
 
Domeniul Real Estate este în creștere, iar pe o piață în continuă dinamică printre cele mai dificile aspecte care apar într-o tranzacție se remarcă stabilirea preţului corect, dar și a termenelor de plată, astfel încât să fie asigurată echilibrarea intereselor părţilor. Flaviu Nanu, Counsel Wolf Theiss Bucureşti, menționează că alături de preț, alocarea riscurilor şi a remediilor contractuale, precum şi a garanţiilor acordate de vânzători rămân principalele subiecte de negociere în tranzacţiile de real estate.

2021 a fost un an foarte bun pentru practica Real Estate & Construction din cadrul Wolf Theiss, estimările făcute până acum indicând faptul că se va ajunge la depășirea anului 2020 în ceea ce priveşte numărul de proiecte şi tranzacții realizate.


În ciuda faptului că restricțiile asociate pandemiei de COVID-19 nu au fost eliminate total, afacerile din acest domeniu au continuat să apară. Astfel, pe tot parcursul anului trecut, proiectele industriale şi logistice au continuat într-un ritm susținut atât pe segmentul de dezvoltare-operare, cât şi în cadrul unor tranzacţii M&A. Sectorul rezidențial rămâne în egală măsură în interesul investitorilor, dar şi al populației, continuând trendul ascendent din ultimii ani. De asemenea, există un interes important pentru dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă (solară şi eoliană), ținând cont de necesitatea de tranziție către o economie nepoluantă.

Avocații susțin că băncile sunt alături de investitori în tot acest proces, fapt ce a condus la situația ca, în 2021, finanţarea pe segmentul de real estate să fie la cele mai înalte cote de la criza din 2008.
„Aşa cum o percem noi, piaţa imobiliară este optimistă la începutul anului 2022. Există interes pentru noi investiţii, achiziţii şi dezvoltări pe toate segmentele de piaţă. Anumite evoluţii atât la nivel global (dificultăţile în lanţurile de aprovizionare), cât şi la nivel naţional (recrudescența pandemiei de COVID-19, decizia recentă a BNR de a înăspri condiţiile de creditare) ridică anumite semne de întrebare, dar credem că cel puţin în orizontul de timp imediat nu sunt motive de îngrijorare”, susține Flaviu Nanu.

La rândul său, Alexandru Roman, Associate Wolf Theiss Bucureşti, precizează faptul că practica de Real Estate & Construction din cadrul Wolf Theiss s-a plasat pe un trend ascendent în ultimii ani din punctul de vedere al proiectelor derulate, contribuind în mod substanțial la succesul general al firmei.

Firma s-a implicat în cele mai importante tranzacții de pe piață

Succesul acestei arii este evidențiat și de nivelul proiectelor în care echipa Wolf Theiss s-a implicat în ultimul an. Practica de Real Estate & Construction a derulat în 2021 printre cele mai mari tranzacţii implicând finanţarea unor proiecte imobiliare de retail, office, mixte şi rezidenţiale. „De asemenea, am asistat clienţi români şi străini în dezvoltarea şi/sau vânzarea-cumpărarea a numeroase parcuri eoliene şi fotovoltaice, precum şi a unor proiecte logistice şi industriale. O altă componentă importantă a constituit-o tranzacțiile de tip M&A cu componenta prioritară sau semnificativa de real estate, în domenii diverse: ferme agricole, automotive, jocuri de noroc, produse industriale, etc. Şi segmentul închirierilor de spaţii de birouri, retail şi logistice a fost activ în anul 2021, în ciuda pandemiei”, arată Alexandru Roman.

Mandatele pe care avocații Wolf Theiss București le primesc în acest domeniu sunt coordonate de Bryan Jardine, Managing Partener și Flaviu NanuCounsel.

Lista dosarelor soluționate de experții firmei de avocatură include, printre altele, consilierea fondului american Blackstone cu privire la achiziționarea de acțiuni la Superbet. Avocații au efectuat un due diligence pentru 15 entități țintă numai în România și au coordonat due diligence în Polonia, Croația și Serbia, au oferit consultanță tranzacțională în Malta și Cipru și au supravegheat toate celelalte jurisdicții în care Superbet este prezent sau intenționează să deschidă noi piețe, cum ar fi Austria, Republica Cehă și Slovacia.

 
 
 
Echipa Wolf Theiss București a consiliat și Novalpina Capital LLP, o firmă europeană independentă de private equity care se concentrează pe realizarea de investiții de control în companii de pe piața de mijloc de pe întregul continent, într-o tranzacție în sectorul jocurilor de noroc din România, respectiv achiziția MaxBet, lider pe piața de pariuri și jocuri de noroc. Asistența a presupus, de asemenea, efectuarea unui due diligence juridic asupra a trei companii românești din grupul MaxBet. Aceasta se situează în top 3 tranzacții ca valoare semnate în România în 2020.

Specialiștii Wolf Theiss București au fost alături și de IRI Investments BV, divizia de investiții a IKEA, în timpul negocierilor lungi și dificile și a majorării documentelor de tranzacție pentru achiziția Greengold Value Forests, care deținea o afacere forestieră cu un portofoliu de aproximativ 33.000 de hectare de pădure. Procesul de negociere s-a desfășurat în paralel cu procesul de due diligence.

De asemenea, avocații au consiliat OTP Bank Nyrt. și OTP Bank România S.A. în legătură cu facilitățile de 27.400.000 euro și 9.559.600 lei acordate către Cordia Parcului Residential Project S.R.L. în scopul refinanțării costurilor aferente dezvoltării unui complex rezidențial format din două clădiri, una cu 261 de apartamente de la una la cinci camere și parcare centrală și una cu 209 apartamente de la una la cinci camere, pe terenul situat în București, Sector 1, strada Parcului nr. 20.

Wolf Theiss București a fost alături de Erste Bank AG și Banca Comerciala Romana S.A., oferind asistență în legătură cu facilitățile de 38.000.000 euro și 26.749.800 lei acordate Oregon Park Building C S.R.L. cu scopul principal de a refinanța datoriile existente contractate în 2018 în legătură cu dezvoltarea clădirii de birouri C situată în Șoseaua Pipera nr. 46D-46E-48, București, având o suprafață totală construită de 44.296 mp și o suprafață de 4230 mp.

„Interesul investitorilor se îndreaptă cu precădere către proiecte logistice şi industriale precum şi către parcuri fotovoltaice şi eoliene. De asemenea, piaţa rezidenţială continuă să fie atractivă, atât pe segmentul de high-end/lux, cât şi al celor affordable care se pot încadra în programele de susţinere guvernamentală Prima Casă. Wolf Theiss derulează în mod obişnuit tranzacţii multijurisdicţionale, în multe dintre acestea având şi rolul de lead counsel”, spune Flaviu Nanu.

Firma de avocatură a avut și multiple proiecte de închirieri în cladiri cu destinatia office, cu suprafaţe diverse, de şa etaje întregi până la unităţi individuale de business cu acces la facilităţi commune. „Am asistat de asemenea si pentru închirierea/prelungirea locațiunilor pentru spatii de retail în centre comerciale. Referitor la contractele de arendă, am asistat clienţii la renegocierea acestora în scopul flexibilizării clauzelor contractuale”, completează Alexandru Roman.

Mai mult, sub coordonarea lui Flaviu Nanu, Wolf Theiss derulează în prezent un proiect complex de achiziție de terenuri pentru dezvoltarea  unor proiecte logistic, segmentate pe multiple faze de achiziţie, obţinere documentaţii de urbanism şi construcţie şi transfer de proprietate, prin intermediul unor contracte de „forward purchase and build to suit leases”.Afacerile ”verzi” sunt cele mai căutate

Clienții care caută afaceri în acest domeniu se concentrează, în prezent, pe proiecte de energie verde (parcuri fotovoltaice şi eoliene), logistice şi industrial. Dar atât timp cât proiectele sunt structurate corect, există interes și pentru alte zone, inclusiv rezidențial, hoteluri, office şi retail.

„Clienţii Wolf Theiss sunt în general companii internaţionale cu prezenţă multi-jurisdicţională care deţin active şi în România, dar am a crescut şi ponderea investitorilor locali”, amintește Flaviu Nanu.

În ceea ce privește fondurile necesare pentru derularea proiectelor din Real Estate, finanţarea bancară rămâne modalitatea preferată de atragere a resurselor bănești. Avocații sunt de părere că băncile oferă condiţii de creditare avantajoase pentru proiecte diverse, astfel încât investitorii apelează în mare măsură la această modalitate. Fondurile europene şi cele care urmează să fie acordate prin PNRR şi alte instrumente guvernamentale suscită de asemenea un interes crescut.

Evoluția industriei de Real Estate este una pozitivă, profesioniștii Wolf Theiss fiind de părere că, odată cu disparitia efectelor negative ale pandemiei, vom vedea cu siguranță o redresare și o dezghetare a proiectelor aflate până acum in stand-by. Există multiple semnale care conduc spre această concluzie, firma de avocatură fiind solicitată să efectueze analize de risc de tip due diligence pentru locații pe care clienții le au în vedere pentru viitorul apropiat.
 

Inovația face parte din munca experților Wolf Theiss


Solicitările numeroase pe care Wolf Theiss le primește din partea clienților pentru practica de Real Estate & Construction au obligat firma de avocatură să apeleze la elemente de inovație în munca sa. Astfel, Wolf Theiss a lansat două produse proptech, BuildIT și LeaseIT, softuri de automatizare care  permit întocmirea contractelor de antrepriză de construcții şi, respectiv, de locaţiune, precum şi gestionarea aspectelor complexe ale proiectelor de Real Estate, atât din punct de vedere juridic cât şi de management.  

Departamentul de Real Estate din cadrul Wolf Theiss Bucureşti își desfășoară activitatea sub coordonarea lui Bryan Jardine, care lucrează împreună cu Flaviu Nanu. Din echipă face parte și Alexandru RomanAssociate.

Bryan Wilson Jardine este Partenerul Coordonator al biroului Wolf Theiss din Bucureşti începând cu anul 2005, când a contribuit la deschiderea biroului Wolf Theiss în România. Membru al Baroului din California (din 1990), precum şi al Baroului Bucureşti, Bryan locuieşte şi lucrează în România din 1996. Având o experienţă juridică vastă în toate domeniile de practică juridică (fuziuni şi achiziţii, domeniul energiei, aspecte de reglementare, privatizări, achiziţii publice, litigii şi real estate), Bryan a reprezentat cu succes un spectru larg de clienţi de renume, activi în diverse sectoare de business din regiunea Europei Centrală, de Est şi de Sud-Est.

Flaviu Nanu este Counsel în cadrul Wolf Theiss și membru al echipelor de Real Estate, Energie și Infrastructură ale biroului din București. Având o experiență de peste 20 de ani în profesia de avocat, în cadrul unor multiple arii de practică, Flaviu este specializat pe dreptul energiei, real estate și construcții, fuziuni și achiziții. Flaviu a asistat investitori importanți, români și internaționali, coordonând proiecte semnificative în domeniul imobiliar, privind achiziția, dezvoltarea și operarea de proiecte rezidențiale, de birouri, retail și logistice. În ceea ce privește sectorul energiei, a oferit consultanță juridică cu privire la proiecte de energie convențională, regenerabilă și nucleară, energie termică și waste-to-energy. Flaviu a fost de asemenea implicat în tranzacții și fuziuni și achiziții și a acordat suport în finanțarea investițiilor. Anterior alăturării Wolf Theiss, Flaviu a fost atât Partener în cadrul unei societăți românești reputate de avocatură, cât și Counsel în cadrul biroului din România al unei societăți internaționale de avocatură cu sediul în SUA. Este licențiat al Facultății de Drept a Universității din București, deține un Master în Drept din partea Queen Mary University of London și o Maîtrise în drept a Universității Paris I Pantheon-Sorbonne. Este membru al Baroului București.

Alexandru Roman este asociat în biroul din București al Wolf Theiss. Este specializat în dreptul imobiliar și în domeniul construcțiilor și a consiliat companiile naționale și internaționale active în diverse sectoare industriale, cu privire la proiectele de due diligence, negocierea contractelor de vânzare și achiziție a imobilelor. Experiența sa include, de asemenea, asistarea clienților în soluționarea litigiilor și în probleme corporative. Alexandru este licențiat în drept, LL.M. în Științe Penale și a susținut cu succes teza de doctorat la Universitatea din București, obținând diploma de doctor. Este membru al Baroului București.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 291 / 6125
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat clienții în finanțări de cca. 2,8 miliarde de euro, în ultimul an. Cele mai relevante au continuat să fie finanțările sindicalizate în care bănci din România au pus la dispoziția împrumutaților fonduri semnificative pentru capital de lucru. De vorbă cu Alina Radu, Partener și Coordonator al practicii, despre particularitățile proiectelor, apetitul pentru finanțare, echipă și tendințele care se prefigurează
Biroul CMS din București a asistat grupul german All4Labels în achiziția Romprix Exim. O echipă de avocați cu senioritate ridicată a lucrat în tranzacția prin care se configurează liderul pieței locale de imprimare digitală industrială
BONDOC și Asociații, alături de organizatorii Concertului Extraordinar de Anul Nou de la Ateneul Român ǀ Mihaela Bondoc (Partener): Talentul, emoția, dedicarea, merită toată susținerea noastră
Avocații firmei Stratulat Albulescu spun că apar tot mai multe tranzacţii de conţinut social media care, pe lângă valoarea impresionantă, vin la pachet cu implicaţii din perspectivă IP pe mai multe niveluri. De vorbă cu Elena Stan, Managing Associate, despre schimbările semnificative din legislația mărcilor, aspectele provocatoare ale proiectelor din practica de IP și diversitatea portofoliului de clienţi
Bondoc și Asociații obține câștig de cauză într-un litigiu privind validitatea contractelor încheiate de lanțurile de supermagazine
Schoenherr a asistat CA Immo, iar KPMG Legal a stat alături de Pavăl Holding în cea mai mare tranzacție imobiliară de pe piața locală. CBRE, consultant financiar și imobiliar exclusiv al vânzătorului | Ce avocați au lucrat în achiziția de 377 mil. € și ce spune Karina Pavăl, Vicepreședinte Pavăl Holding, despre echipa de consultanți
NNDKP a asistat cu succes Enel într-un litigiu fiscal complex privind deductibilitatea amortizării fiscale aferente unor active corporale dobândite prin transfer de la clienți
Arbitrajul ICSID cerut de Plaza Centers NV, dezvoltator imobiliar care cere statului român să compenseze pierderi de cca. 383 mil. € în proiectul Dâmbovița Center, intră în line dreaptă după numirea arbitrilor. România a mers pe mâna unui profesor emerit al Universității Sorbona, reclamanții au ales un canadian, iar președintele Tribunalului este un lord englez
Statul a bugetat aproape o jumătate de milion de euro, anul acesta, pentru arbitrajul în care 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări au chemat România la ICSID. Ce onorarii primesc firmele care asigură apărarea României în acest dosar în care investitorii susțin că au avut pierderi considerabile și au pretenții de 213 mil. €
Activitate intensă pentru avocații de concurență de la PNSA, firmă evidențiată de directoarele internaționale în această arie de practică. Despre lista priorităților Consiliului Concurenței, proiectele în care sunt implicați avocații și cele mai sensibile reglementări de care firmele trebuie să țină seama, într-o discuție cu partenerul Mihaela Ion
Stratulat Albulescu a asistat Reorg în legătură cu achiziția furnizorului de tehnologie modernă - FinDox
MPR Partners primește trei premii din partea Client Choice by Lexology - 2022. Mușat & Asociații, Simion & Baciu și Filip & Company primesc câte o distincție. Cine sunt avocații aleși exclusiv de către clienții in-house lawyers, într-o procedură ce nu poate fi influențată
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...