ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum a fost școala de vară organizată de Stratulat Albulescu & Asociații și care a fost feedback-ul primit de la studenți | Firma vrea să coopteze absolvenți ai promoției 2023 pentru a-și consolida anumite arii. De vorbă cu Delia Bîjnea, responsabilă cu organizarea stagiilor de practică și recrutarea avocaților stagiari, despre așteptări și cerințe, procesul de integrare și avantajele oferite celor care intră în echipă

17 Octombrie 2023   |   Ștefania Enache

Pentru SAA, procesul de integrare are un rol major, având menirea de a crea condiții favorabile pentru folosirea deplină a potențialului noilor membri ai echipei, prin acomodarea lor cu colegii, cu avocații coordonatori, cu complexitatea mediului, dar și prin asimilarea de către aceștia a normelor de conduită specifice grupului din care fac parte și a cerințelor din cadrul firmei.

Delia Bijnea - Head of Marketing & Communications

 
 
Firmele de avocatură își aleg viitorii specialiști încă de pe băncile facultăților.Stagiile de practică pe care le organizează an de an le oferă posibilitatea de a intra în contact cu reprezentanți ai noilor generații.În plus, le ajută să descopere așteptările tinerilor în ceea ce privește profesia, modul de lucru, echipa etc.În cadrul Stratulat Albulescu & Asociații (SAA), școala de vară a devenit deja o tradiție.Încă de la începutul fiecărui an firma începe să primească solicitări pentru efectuarea stagiilor de practică. În urma unui interviu de tip discuție liberă, sunt selectați studenții care urmează să se pregătească alături de avocații SAA. „În vara aceasta ne-au fost alături patru tineri, atât studenți în cadrul Facultății de Drept, cât și studenți în cadrul unor universități prestigioase din străinătate, care au aplicat pentru un stagiu de practică în cadrul societății noastre”, precizează Delia Bijnea – Head of Marketing & Communications și responsabilă cu organizarea stagiilor de practică și recrutarea avocaților stagiari în cadrul SAA.


Odată selecția făcută, tinerii interacționează cu avocații SAA, astfel încât ei pot vedea „pe viu” cum se derulează activitatea acestor profesioniști. „În funcție și de așteptările acestora, am hotărât să nu alocăm studenții unei anumite arii de practică, ci să le acordăm șansa de a se familiariza cu mai multe domenii/ arii de drept și spețe. Astfel, am oferit studenților posibilitatea de a interacționa cu cât mai mulți avocați și de a decide ulterior spre ce ramură doresc să se îndrepte. Practic, avocații din cadrul SAA și-au putut îndrepta solicitările către un anumit student sau către toți, iar ei au răspuns cerințelor în funcție de disponibilitate și/sau interesul pentru un anumit domeniu. În practică, s-a dovedit că această abordare a funcționat foarte bine, iar feedbackul primit – atât de la avocații noștri pe de o parte, cât și de la studenți, pe de altă parte – a fost unul foarte bun”, explică Delia Bijnea.

Programul unui stagiu de practică în cadrul SAA include mai multe etape. Prima dintre ele este orientarea. Astfel, în prima zi studenții sunt introduși în mediul de lucru al firmei, participând la un tur al biroului și făcând cunoștință cu toți membri echipei SAA. Totodată, tot în prima zi, studenții primesc informații despre firma de avocatură, reguli interne, cultură și așteptări.

Urmează apoi stagiul de practica propriu-zis. Pe tot parcusul acestuia, stagiarii lucrează sub supravegherea avocaților colaboratori din diverse arii de practică și contribuie la elaborarea documentelor juridice, în primul rand, prin realizarea diverselor cercetări juridice. De asemenea, studenții au ocazia să participe la ședințe de judecată, alături de avocații SAA din cadrul departamentului de litigii, cu scopul de a se familiariza cu mediul și pentru a putea să înțeleagă mai bine diferența între un avocat litigator și un avocat de consultanță.




În tot acest timp, studenții pot adresa întrebări avocaților de la care primesc diverse taskuri, primind totodată feedback cu privire la toate livrabilele gestionate de ei. „Oferim studenților merituoși, care își demonstrează abilitățile și potențialul, posibilitatea de a reveni în cadrul firmei după absolvirea Facultății de Drept și ulterior promovării examenului de admitere în Barou. Interacțiunea cu studenții a fost una foarte bună. Din punct de vedere procedural, în general, obișnuiesc ca la finalul fiecărui stagiu de practică să solicit feedback atât de la avocați, cât și de la studenți. Astfel, la finalul ultimului stagiu de practică din vara aceasta, feedbackul primit de la avocații care au colaborat în mod direct cu studenții, a fost unul foarte bun. Aceștia au apreciat implicarea studenților, care s-au descurcat foarte bine și s-au încadrat întotdeauna în deadline-uri. Studenții din această vară au fost operativi și au lăsat impresia că sunt foarte dornici de cunoaștere. Atât în timpul task-urilor, cât și ulterior, au adresat întrebări adiționale privind situațiile cu care s-au confruntat, au rezolvat task-urile cu seriozitate și au fost interesați să afle mai multe despre diferite arii de practică. Feedback-ul general a fost că studenții au avut o atitudine pozitivă, au fost receptivi la indicațiile primite, au livrat la timp task-urile și au depus toate diligențele necesare astfel încât să ajute cât mai mult avocații. De asemenea, putem spune că și în acest an s-au evidențiat cel puțin doi studenți pe care ne-am dori să-i avem alături de noi la finalul anului următor, după ce vor promova examenul de admitere în Barou”, mai spune Delia Bijnea.

Și feedback-ul primit de la studenți la finalul stagiului de practică din vară a fost unul foarte bun. Aceștia au fost deosebit de încântați de faptul că au fost implicați în diverse proiecte, au apreciat disponibilitatea avocaților coordonatori de a le explica anumite concepte și proceduri având chiar oportunitatea de a-și clarifica nelămuririle cu privire la aria de practică în care își doresc să activeze după terminarea facultății.

Firma vrea să-și consolideze anumite arii de practică

Și anul acesta echipa Stratulat Albulescu urmează să se mărească, firma dorindu-și să consolideze diverse arii de practică prin cooptarea de avocați stagiari, absolvenți ai promoției 2023. „Cu o parte dintre ei am stabilit deja toate detaliile colaborării noastre (fiind studenți care ne-au fost alături și în stagiile de practică anterioare) și doar așteptăm să promoveze examenul de admitere în Barou, urmând să ni le alăture în calitate de colegi. La acest moment ne gândim la un număr de patru sau cinci absolvenți. De regulă, alocarea noilor colegi se face atât în funcție de preferințele acestora cât și de nevoile punctuale și chimia pe care o preconizăm că o poate avea un nou coleg cu o anume arie de practică și echipa din cadrul SAA”, menționează interlocutoarea BizLawyer.

Așteptările pe care Stratulat Albulescu le are de la avocații stagiari sunt unele firești. În această categorie, Delia Bijnea include cunoștințele juridice solide, arătând că firma își dorește alături absolvenți care au o bază solidă în ceea ce privește cunoștințele juridice și care pot înțelege și aplica principiile juridice în practică. Acest lucru implică înțelegerea legislației relevante.

De asemenea, este importantă capacitatea de  analiză și sinteză, astfel că tinerii avocați ar trebui să fie capabili să efectueze cu ușurință analize juridice și să poată sintetiza în mod eficient informațiile juridice pentru a susține argumentele în mod corespunzător. Și comunicarea bună este esențială în aproape orice profesie, nu doar cea juridică, iar SAA în dorește alături profesioniști care pot comunica clar, atât în scris, cât și verbal, atât cu colegii de echipă, cât și cu clienții.

În plus, sunt foarte importante spiritul de echipă și dorința de cunoaștere. „Capacitatea de a lucra în echipă este importantă în majoritatea firmelor de avocatură, deoarece mai toate proiecte necesită colaborare cu colegii și clienții. Totodată, ne dorim alături tineri profesioniști motivați, dedicați și pasionați de domeniul juridic, dornici să învețe mereu ceva nou. În esență, ne dorim ca toți absolvenții care vor să se alăture firmei să fie pasionați de ceea ce fac, să fie dornici să învețe cât mai multe lucruri practice și să se dezvolte”, nuanțează Delia Bijnea.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Integrarea avocaților stagiari

Pentru SAA, procesul de integrare are un rol major, având menirea de a crea condiții favorabile pentru folosirea deplină a potențialului noilor membri ai echipei, prin acomodarea lor cu colegii, cu avocații coordonatori, cu complexitatea mediului, dar și prin asimilarea de către aceștia a normelor de conduită specifice grupului din care fac parte și a cerințelor din cadrul firmei.

„Încă din prima zi a lor în firmă, le punem la dispoziție un Welcome Pack, menit să le ușureze acomodarea și să îi ajute în identificarea diverselor aspecte pe care nu le cunosc în primele zile. Mai precis, SAA Welcome Pack conține informații și documente care le vor fi de ajutor pe tot parcursul activității în cadrul SAA, precum informații cu privire la House Style-ul firmei, ghiduri pentru îndeplinirea unor activități juridice; users & passwords pentru diverse publicații juridice, template-uri de documente etc.”, detaliază interlocutoarea BizLawyer.

Programul standard de lucru în cadrul firmei Statulat Albulescu este flexibil, adaptat noilor tendințe în zona de business. „Ne așteptăm ca fiecare avocat să acorde un număr de cel puțin opt ore de lucru atât pentru îndeplinirea temelor de lucru, cât și pentru dezvoltarea profesională sau personală. Atât avocații stagiari, cât și orice avocat nou venit în firma noastră, sunt alocați unui grup de lucru/arie de practică, coordonată de către un avocat asociat (Partner) sau avocat colaborator coordonator (Managing Associate sau Counsel). Din punctul de vedere al procesului de evaluare, acesta se realizeaza pe două planuri: permanent, pe tot parcursul anului (feedbackul se primește punctual, pe parcursul sau după finalizarea fiecărui task/proiect în parte) – iar acest tip de evaluare este specific cu precădere avocaților stagiari; și la finalul fiecărui an financiar, o dată cu evaluările anuale – proces la care iau parte toți membrii echipei”, subliniază Delia Bijnea.

Poziția pe care Stratulat Albulescu o ocupă în liga avocaturii de business le conferă celor care intră în echipă o serie de avantaje. Unul dintre cele mai apreciate beneficii este expunerea și implicarea activă în proiecte complexe, cu posibilitatea reală a avocaților tineri de a interacționa în mod direct atât cu avocații coordonatori cât și cu clienții SAA. „În ceea ce privește onorariile de intrare în firmă oferite stagiarilor, acestea sunt, cu siguranță, în linie cu cele din cadrul firmelor mari de avocatură din București, atât locale, cât și internaționale. Acestea sunt actualizate anual ținându-se cont, în primul rând, de evoluția profesională dar, și de alți factori, precum senioritatea în cadrul firmei sau rata inflației. Ne bucură faptul că aproape toți avocații stagiari recrutați în ultimii doi ani ne sunt alături și în prezent și chiar au dobândit un rol important în cadrul departamentelor din care fac parte”, completează Delia Bijnea.

Specialistul Stratulat Albulescu are și un sfat aplicabil studenților din cadrul Facultății de Drept și anume acela de a efectua cât mai multe stagii de practică, deoarece este important ca ei să înțeleagă cât mai devreme ce înseamnă avocatura de business și să se familiarizeze cu mediul, pentru a putea decide în cunoștință de cauză dacă li se potrivește sau nu.

Delia Bijnea are și două sugestii pentru cei care au absolvit deja și sunt la începutul carierei, îndemnându-i să continue să învețe și să-și dezvolte abilitățile profesionale. De asemenea, îi sfătuiește să își contruiască cu atenție o imagine profesională și o rețea solidă de contacte în mediul de business. „Domeniul juridic este unul în continuă schimbare, așa că este esențial să rămâneți mereu la curent cu noile proiecte și inițiative legislative. Participați la cât mai multe seminarii, conferințe și cursuri de formare profesională pentru a vă păstra cunoștințele actualizate. Încercați să construiți o imagine de buni profesioniști și experți în domeniul vostru de activitate. Participați la conferințe de profil, publicați articole în revistele de specialitate și presa de afaceri, acordați atenție la profilul vostru pe rețelele profesionale etc. Din punctul meu de vedere, seriozitatea și perseverența sunt două calități esențiale în călătoria noastră către succes și împlinire. Seriozitatea se reflectă în angajamentul nostru de a ne concentra asupra obiectivelor noastre, de a aborda sarcinile cu responsabilitate și de a ne respecta promisiunile. Este motorul care ne menține în cursul dorit, indiferent de provocări, în timp ce perseverența ne ajută să depășim diversele obstacole”, este mesajul transmis de interlocutoarea BizLawyer.



 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 181 / 1708
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...