ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum văd avocații firmei Popescu & Asociații evoluția sectorului Energiei și Resurselor Naturale în 2021. Cele mai interesante mandate ale echipei ce asistă jucători cheie din acest segment, dar și un grup de investitori privați interesați să investească în ceea ce ar putea fi cel mai mare proiect de energie eoliană terestră la nivel regional

17 Februarie 2021   |   Ștefania Enache

Echipa include doi parteneri și alți cinci avocați colaboratori și este coordonată, în funcție de natura mandatului de Loredana Popescu și Dana Bivol, Partener.

Loredana Popescu, Partener Popescu & Asociatii

 
 
Domeniul energetic a cunoscut, în ultima perioadă, o serie de schimbări majore cu impact în industrie.Reglementările apărute în 2020, dar și modificările care sunt avute în vedere în 2021 cresc interesul mediului de afaceri pentru investițiile în acest sector.Avocații sunt de părere că energia este una dintre „vedetele” economiei, iar România ar trebui să profite de atu-urile sale pentru a câștiga investițional.

Anul 2020, care tocmai s-a încheiat, a fost unul greu pentru toată lumea. Avocații axați pe practica de Energie au simțit și ei efectele pandemiei de COVID-19, dar industria s-a adaptat din mers noilor realități și a continuat să funcționeze la capacitate ridicată.

Loredana Popescu, Partener Popescu & Asociații, a declarat pentru BizLawyer că pandemia a adus mai multă prudență din partea investitorilor în privința tranzacțiilor în general, analize mai atente și mai amănunțite fără a le pune pe hold sau a le stopa, doar reducându-le ritmul de desfășurare. În acest context, apetența pentru investiții a fost ușor temperată, aspect oarecum predictibil într-o perioadă impredictibilă.


„După ridicarea stării de urgență, am continuat, în principal, proiectele de consultanță acordată clienților privind aspecte de drept corporativ pentru buna desfășurare a activității, dar și de reglementare și relatia cu autoritățile competente. Totodată, tabloul s-a dinamizat și din perspectiva repornirii activității instanțelor, sens în care litigiile din sectorul energiei au fost repuse pe rol, iar echipa noastră a continuat activitatea de asistență juridică și reprezentare în dosarele respective”, punctează avocatul.

În ciuda declanșării crizei medicale și a tuturor implicațiilor aferente, proiectele de tip day2day business nu au încetat să fie active. În egală măsură, consultanții au constatat o creștere a cererii de mandate pe partea de employment. Având în vedere multitudinea de măsuri adoptate, destinate angajatorilor, care au avut rolul de a-i sprijini pe aceștia și de a salva totodată locurile de muncă ale angajaților, avocații au intervenit activ și pentru clienții care activează în domeniul energiei.

„De regulă, activitatea de day2day business implică analiza aspectelor de reglementare din prisma legislației secundare specifice care este extrem de complexă, aspectele de soluționat și clarificat fiind multiple, vizând de regulă implementarea de restructurări și reorganizări, adoptarea de hotărâri de către adunările generale ale asociaților/acționarilor ș.a. Amintim că, în cursul lunii mai a anului 2020, Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 a fost modificată în vederea respectării calendarului agreat cu Comisia Europeană de dereglementare a prețurilor la energie și gaze naturale de la 1 ianuarie 2021. În egală măsură, investițiile noi în producția de energie electrică au fost stimulate prin această modificare legislativă. Prin obligativitatea tuturor de a vinde prin piața centralizată (OPCOM) investitorii străini nu puteau să investească în România cu contracte de vânzare anticipată, astfel că mandatele noastre au vizat clienți - investitori strategici cu planuri de investiții pe termen lung în România și nu doar speculative”, explică Loredana Popescu.




Proiectele și-au continuat cursul firesc

Chiar dacă pandemia a schimbat simțitor multe aspecte ale vieții cotidiene, majoritatea sectoarele economice având de trecut moment dificile, proiectele din sectorul energetic începute de echipa Popescu & Asociații, îndeosebi cele în stare incipientă care implică etapa negocierilor cu partenerii de investiții, dar și cele care implică o comunicare activă cu autoritățile de reglementare, au continuat și pe parcursul anului 2020. „Clienții și-au manifestat interesul îndeosebi în aspecte privind exploatarea resurselor minerale precum cuarț și marmură. Totodată, contextul pandemic nu a putut opri derularea unor proiecte complexe preluate anterior care au implicat, spre exemplu, obținerea licențelor de exploatare a mediului”, a nuanțat Partenerul Popescu & Asociații.

Dosarele pe care echipa de avocați le are în lucru ating aspecte diverse ale industriei energetice.
De exemplu, experții Popescu & Asociații asistă un conglomerat industrial cu sediul în Grecia și acoperire în 29 de țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa Nordică în procedurile locale de recapitalizare juridică și corporativă pentru filiala română, cea mai importantă fabrică de plumb, zinc și alte materiale neferoase situată în centrul României, în special în ceea ce privește obținerea licențelor de exploatare a mediului și gestionarea câmpului de zgură.

Complexitatea mandatului derivă, în principal, din parametrii foarte limitați în care autorizarea unui astfel de proiect poate fi negociată cu autoritățile locale având ca obiect eliminarea deșeurilor și utilizarea continuă a resurselor, ca urmare a sancționarii României în fața Curții Europene de Justiție tocmai pentru implementarea greșită a măsurilor în acest domeniu.

De asemenea, profesioniștii firmei de avocatură asistă una dintre cele mai importante companii de construcții italiene, mandatul Popescu & Asociații acoperind procedurile legate de obținerea licențelor de exploatare pentru mai multe depozite constând din resurse minerale precum cuarț sau marmură. Mandatul este unul de o complexitate ridicată întrucât analiza consultanților vizează instituții din domeniul insolvenței, chestiuni delicate privind dreptul de proprietate și, bineînțeles, reglementările legale din domeniul minier, complexe și pe alocuri, lacunare. Conform prevederilor legale, resursele minerale sunt proprietatea exclusivă a Statului Român, astfel încât exploatarea drepturilor asupra lor necesită autorizarea din partea organelor competente prin intermediul unei proceduri ce implică o serie de etape care trebuie să fie atent gestionate. În plus, dreptul de folosință asupra terenurilor în vederea exploatarii resurselor poate fi dobândit prin diverse modalități, precum vânzare, schimb, locațiune, expropriere sau concesiune, astfel încât implicarea avocaților în asistarea clientului intervine inclusiv în derularea negocierilor.

Lista proiectelor majore de care avocații Popescu & Asociații s-au ocupat sau se ocupă în continuare este foarte lungă. În afara celor două mandate prezentate mai sus, portofoliul de proiecte include și asistarea unuia dintre cele mai mari grupuri globale, activ în domeniul energiei și al serviciilor conexe și filialele sale din România, în legătură cu activitatea sa actuală care implică propunerea, discutarea, negocierea, încheierea și executarea oricărei documentatii derivate din activitatea sa de comercializare a produselor energetice, dar și apărarea intereselor sale în fața instanțelor și tribunalelor arbitrale.

De altfel, portofoliul Popescu & Asociații include companii locale și internaționale, jucători activi în sectoare precum metalurgie, energie electrică și resurse naturale, gaze, contracte de performanță energetică. „Cu titlu de exemplu, asistăm în prezent un conglomerat industrial cu sediul în Grecia și acoperire în 29 de țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa Nordică, una dintre cele mai mari companii italiene de constructii și resurse naturale, unul dintre cele mai mari grupuri globale, activ în domeniul energiei și al serviciilor conexe și filialele sale din România, dar și unul dintre jucătorii cheie în industria furnizării de energie electrică pe plan local, precum și un grup de investitori privați interesați să investească în ceea ce ar putea fi cel mai mare proiect de energie eoliană terestră la nivel regional”, precizează Loredana Popescu.

Partenerul Popescu & Asociații subliniază faptul că modul de lucru pe care firma îl abordează este unul ce se axează pe echipe multidisciplinare, ceea ce înseamnă că implică în toate mandatele pe care le derulează profesioniști cu abilități și expertiză diferită pentru a găsi cele mai bune și mai rapide soluții pentru problemele de natura juridică ale clienților. „De exemplu, alături de specialiștii în energie lucrează avocați și consultanți specializați în dreptul mediului și probleme de mediu, aspecte juridice corporative ce tin de buna desfășurare a activității de zi cu zi a companiilor, atât la nivel local, cât și internațional (în funcție de client), fuziuni, achiziții, reglementare, finanțări, aspecte de natura contencioasă ori chiar penală”, nuanțează Loredana Popescu.

Echipa include doi parteneri și alți cinci avocați colaboratori și este coordonată, în funcție de natura mandatului de Loredana Popescu și Dana Bivol, Partener.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică
 
Mari oportunități de investiții

Referindu-se la viitorul sectorului energetic, Loredana Popescu arată că potrivit Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) 2021-2030, acestor investiții le este alocată suma de 1,55 miliarde euro. De altfel, anul 2020 a fost folosit pentru pregătirea industriei din punctul de vedere al reglementărilor naționale din domeniu.

„Vor fi finanțate, de asemenea, proiecte de investiții în capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile. În plus, vor fi finanțate investiții în rețele inteligente de transport și distribuție a combustibililor de tranziție și a energiei obținute din surse regenerabile. Totodată, PNIESC are în vedere elemente de reformă care vizează măsuri privind realizarea de investiții în rețeaua de transport și distribuție a energiei numai prin investiții în rețele inteligente care conțin contoare inteligente de măsurare a debitelor/volumelor și presiunilor, infrastructura de internet, sisteme inteligente de monitorizare a consumurilor etc. După evaluarea PNIESC, Comisia Europeană recomandă României să accelereze tranziția energetică și să acționeze suplimentar față de angajamentele asumate. Tranziția verde în regiunile miniere, îndeosebi Hunedoara și Gorj reprezintă o chestiune sensibilă din perspectiva locurilor de muncă afectate prin acest mecanism, astfel că sunt previzibile proiectele care vor implica și chestiuni de employment”, mai spune avocatul.

Expertul amintește faptul că, în 2019, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au aprobat pachetul legislativ „Energie curată”, cuprinzând, pentru sectorul energiei electrice, Regulamentul (UE)  nr. 2019/943 privind piața internă de energie electrică și Directiva (UE) nr. 2019/944 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică, ale cărui prevederi se aplică în mod direct statelor membre începând cu data de 1 ianuarie 2020.

Față de noile reglementări în domeniu, în anul 2020 Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a pus în consultare publică și a adoptat un număr important de modificări cadrului de reglementare.

„Chiar dacă anul 2020 a fost unul dificil în contextul pandemiei SARS-Cov-2, marcat de asemenea și de alegeri politice interne și externe, am remarcat modificarea accelerată a cadrului de reglementare prin adoptarea unui număr important de măsuri, printre care amintim stabilirea principiilor generale aplicabile piețelor de energie electrică, în deplin acord cu prevederile reglementărilor la nivelul UE, flexibilizarea tranzacțiilor pe piata contractelor bilaterale cu licitație extinsă, în ceea ce privește profilele zilnice de livrare, posibilitatea variației cantității orare, facilitate care sprijină îndeosebi producătorii de energie din surse regenerabile și posibilitatea de ajustare a prețului de atribuire în funcție de indicele bursier”, susține Partenerul Popescu & Asociații.

Totodată, reglementările au vizat și definirea contractelor pe termen lung care pot fi încheiate pe piețe extrabursiere și care stimulează investițiile în capacități noi de producție, având în vedere că Legea 123/2012 cu modificările și completările ulterioare, permite investitorilor să contracteze energia care urmează a fi produsă fără a deține licența la data contractării, prin contracte de tip PPA.

Avocatul spune că o măsură binevenită este și crearea unei platforme administrate de către OPCOM întrucât permite încheierea de contracte de tip PPA într-un cadru organizat care asigură corectitudinea, cadrul concurențial și nediscriminatoriu în negocierea și încheierea acestor contracte, dar și posibilitatea participării agregate pe toate piețele a producătorilor de energie și dreptul de a încheia contracte bilaterale negociate direct între membrii agregării, de o parte, și posibilitatea participării clienților finali, inclusiv prin intermediul agregatorilor, la piețele la termen, piața pentru ziua următoare, piața intrazilnică și cea de echilibrare, pe de altă parte.

„Nu în ultimul rând, amintim că la nivelul pieței de echilibrare s-a decis renunțarea la obligația de ofertare, la limitele de preț, în afara celor tehnice permise de regulamentul UE, și introducerea prețurilor negative, măsuri care stimulează participanții la piața de echilibrare și contribuie la asigurarea rezervelor de putere necesare echilibrării sistemului de transport al energiei electrice. În vederea adoptării cadrului de reglementare necesar aplicării principiilor europene, ANRE a emis în cursului lunii septembrie Ordinul pentru aprobarea condițiilor de furnizare a energiei electrice de către furnizorii de ultimă instanță, începând cu data de 1 ianuarie 2021. Prin reglementarea menționată au fost instituite în sarcina furnizorilor de ultimă instanță obligații de informare a clienților casnici, ce se impun ca urmare a liberalizării pieței de energie electrică de la data de 1 ianuarie 2021 și, de asemenea, se stabilesc principii privind contractele aplicabile clienților casnici și noncasnici beneficiari ai serviciului universal și principiile de stabilire a prețului aplicat clienților casnici și noncasnici din portofoliul propriu care beneficiază de serviciul universal. În perioada următoare, ANRE a comunicat finalizarea întregului pachet de reglementări necesare implementării legislației naționale incidente și a pachetului legislativ „Energie curată”, dintre care menționăm implementarea conceptului de single price pe piața de echilibrare și finalizarea implementării regulilor necesare pentru utilizarea platformelor europene aferente pieței de echilibrare”, a explicat avocatul firmei Popescu & Asociații.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1180 / 1855
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...